PREDLOG Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, Ministarstva rada i socijalnog staranja i Fonda PIO da i u ovoj godini podrži organizovan otkup jagnjadi, Vlada Crne Gore je prihvatila.

Podrška aktivnosti koja je i u prethodnom periodu imala pozitivne socio-ekonomske efekte, nastavak je brige Vlade prema potrebama penzionera koji su iskazali interesovanje da i ove godine pod povoljnim uslovima obezbede kvalitetan proizvod. Istovremeno, organizovan otkup značajna je podrška crnogorskim farmerima u delu rešavanja sezonskih tržišnih viškova u proizvodnji.

- Otkup će se realizovati uz zajedničko učešće Ministarstva rada i socijalnog staranja, PIO fonda, Investiciono-razvojnog fonda, Saveza penzionera Crne Gore i predstavnika mesne industrije: "Mesopromet" (Bijelo Polje), "Goranović" (Nikšić) i "Gradina" (Rožaje). Na bazi kontinuiranog partnerstva institucija i privrednika, koji su u prethodnim godinama učestvovali u otkupu, kao i razumevanja prema potrebama crnogorskih penzionera i farmera, očekuje se efikasna i brza realizacija akcije otkupa - saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja.


PROČITAJTE JOŠ - Utihnula jagnjad na stočnim pijacama


Otkupna cena jagnjadi iznosiće 2,3 evra po kilogramu žive mere, odnosno 4,3 evra po kilogramu gotovog proizvoda za penzionere koji će imati mogućnost plaćanja u osam mesečnih rata. U cilju uspostavljanja stimulativnih cena za farmere i penzionere, biće obezbeđena sredstva u ukupnom iznosu od oko 354.000 evra, u cilju podrške u iznosu od 1,1 evro po kilogramu.


PROCENA

U CILjU efikasne realizacije otkupa i pravovremenog plaćanja farmera, Investiciono-razvojni fond obezbediće dva miliona evra za potrebe finansiranja mesnih industrija, pod povoljnim uslovima. Na osnovu podataka koje je Savez penzionera Crne Gore, posredstvom opštinskih udruženja prikupio, procena je da će se otkupiti oko 14.000 jagnjadi.