Efraim Zurof: Hrvatska se ne suočava sa ustaštvom

V. N.

01. 08. 2018. u 21:52

Lovac na naciste u autorskom tekstu za "DŽerusalem post" piše o neofašizmu u Hrvatskoj uz isticanje dva događaja u poslednjih mesec dana

Ефраим Зуроф: Хрватска се не суочава са усташтвом

Efraim Zurof

POZNATI lovac na naciste Efraim Zurof, koji je i direktor Centra "Simon Vizental", u autorskom tekstu za "DŽerusalem post" piše o neofašizmu u Hrvatskoj uz isticanje dva događaja u poslednjih mesec dana.

Prvi događaj bio je doček hrvatske fudbalske reprezentacije 16. jula u Zagrebu i nastup pevača Marka Perkovića, poznatog po nadimku Tompson, ističe se u tekstu.

- Tompson je zloglasan zbog svojih ultranacionalističkih stihova i veličanja hrvatskog genocidnog ustaškog režima iz Drugog svetskog rata. Često otvara koncerte ustaškim pozdravom "Za dom spremni" - napisao je Zurof. - Tako se vesela proslava veličanstvenog uspeha hrvatskih fudbalera pretvorila u neofašističku ekstravaganciju.

Zurof dodaje da "niko nije otvoreno protestovao protiv Tompsonovog nastupa, a oni koji su ga kritikovali u medijima ili na društvenim mrežama postali su meta verbalnih napada".

- Čak je i predsednica Kolinda Grabar Kitarović javno rekla da joj je Tompson najdraži izvođač - dodaje se u tekstu. - Ovo nije iznenađujuće, jer Hrvatska od nezavisnosti ne uspeva da se iskreno suprotstavi ustaškim zločinima.

Drugi važan događaj odvijao se prošle nedelje kad je izraelski predsednik Ruven Rivlin posetio Jasenovac i održao možda najvažniji govor svog života o Holokaustu, navodi Zurof.

Rivlin je tom prilikom dodao da očekuje da vidi napore Republike Hrvatske da se pobrine da istorija ne bude zaboravljena.

- Hrvatska je nedavno usvojila zakon koji određuje zatvaranje ličnih dosijea na duže razdoblje, što bi moglo da oteža istrage osoba koje su počinile zločine u Drugom svetskom ratu - zaključio je Zurof u komentaru za "DŽerusalem post".


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Ћезо рца

01.08.2018. 22:57

Чини ми се да је цењени господин преспавао деведесете године двадесетог века... Усташтво је разбило једну лепу земљу и заокружило пројекат НДХ, уз несебичну помоћ ,, међународне заједнице "... Ово што вам сада боде очи је смешно и ситница у односу на оно што сте онда дозволили и подржали.

Čika Velja

01.08.2018. 23:30

Ajd da se otvore dosijei novih koljaca,pa da se i oni pozatvaraju,a 2. svetski rat moze jos da priceka!!!