Tužna sudbina mlina starog osam vekova

Veliša Kadić

22. 07. 2018. u 10:13

Тужна судбина млина старог осам векова

Bogdan Pižurica, Dragutin Šćepanović i Paun Mujović na Crnjaku / Foto V. Kadić

U selu Bijela kod Šavnika dugo samuje kameni žrvanj, teško odoleva vremenu, preteći da će zbog ljudskog nemara da se sruši

U PODNOŽJU stena koje zapljuskuju reka Bijela i prelepi vodopad Crnjak, dugo samuje stari mlin koji gaze vreme i ljudski zaborav. Nestaje polako simbol davnog vremena u kojem je bio hranilac gorštaka šavničkog kraja. Broji "starina" osam vekova, preteći da se zbog ljudskog nemara sruši. Ispod njegovog kamenog žrvnja iz žita se rađalo brašno koje je hranilo porodice, krepilo junake. Obezglavljen i šćućuren, jedva opstaje. Kada bi mogao da priča, ovaj nemi svedok vekova, dobrog i zlog, istorija Drobnjaka bi bila bogatija.

OPLAKUJU žitelji ovog kraja tužnu sudbinu starog mlina svesni da njihove suze ne mogu pokrenuti žrvanj, ali će možda probuditi nečiju savest. Prisećaju se oni dana kada su dolazili seljani sa konjima natovarenim vrećama planinskog žita od koga se mlelo brašno.

PROČITAJTE JOŠ: Obnovljena vodenica u manastiru Mileševi

- Imati brašno u kući, bilo je nekada pravo blago. Pamtimo te dane i sa nostalgijom ih se sećamo. Obiđemo često mlin, pokušavamo ga rečima probuditi, ali ne ide. Gubimo bitke, i on i mi, pred nevidljivom nemani koja ga nagriza - kažu, gotovo uglas, Bogdan Pižurica, Dragutin Šćepanović i Paun Mujović, koje smo zatekli na Crnjaku gde krepe dušu i bude sećanja.

PROČITAJTE JOŠ: Vodenica otkucava zadnje ure

Predanje govori da je mlin sagrađen u 13. veku za potrebe neimara koji su podizali manastir Moraču, nemanjićku lavru (podignuta 1251. godine), ali i meštane sela Bijela i okoline koji su se iz njega snabdevali brašnom.

- Odumire naš izvor života. Od Nemanjića naovamo preživljavao je sve i svašta, da bi tužnu sudbinu doživeo u 21. veku- kaže Pižurica.

ZAŠTITA SPORTSKI planinski klub "Krilaš" iz Bijele pokrenuo je inicijativu da se stari mlin proglasi crnogorskom kulturnom baštinom. Pre toga, kako kaže Nikola Nenezić, mlin treba zaštititi i spasti od daljeg propadanja.

ČESTO, kada se spuste oblaci i počnu velike kiše da udaraju, pomahnitala Bijela zaljulja starinu, istrgne mu iz temelja ili sa strane poneki kamičak, pa iako jako zaljuljan, nekim čudom ostane na trošnim nogama koje će ga uskoro izdati. Poslednji je čas da nadležni u opštini Šavnik učine nešto da ga spasu i sačuvaju.

- Veliki narodi cene se po velikim delima, valjda njima i mi pripadamo. Ako je tako, evo prilike za dokazivanje. Stari mlin država treba da konzervira i spase od propadanja - mišljenja je Dragutin Šćepanović.

- Preživeo je naš mlin oštre zimu, velike snegove i kiše koji su se ovde spuštali, a hoće li dočekati sledeću, to se ne zna. Svedok mnogih vekova, radosti i tuga ljudi ovog kraja, čami u korovu i tmuši - dodaje Mujović.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije