Institut Igalo nakon 35 godina obnavlja medicinsku opremu

V. V.

nedelja, 12. 11. 2017. u 16:13

Институт Игало након 35 година обнавља медицинску опрему

Foto: V. Vujnović

Izvršna direktorka instituta dr Gordana Rajović rekla je da će za projekat biti potrebno oko 200 hiljada evra

DEO medicinske opreme Instituta „Dr Simo Milošević" biće zamenjen nakon 35 godina, nabavku će finansirati iz sopstvenih sredstava a procenjeno je da će za to biti potrebno oko 200 hiljada evra, informisala je izvršna direktorka dr Gordana Rajović i dodala da su tenderi pripremljeni a u vrhu liste prioriteta je opremanje kardiološkog kabineta.

-Tender će ići iz tri dela, prvi je za kardiološki kabinet za rehabilitaciju koji će biti potpuno obnovljen,jer baš u tom delu ništa nije menjano punih 35 godina kaže Rajović, i ističe da je tom činjenicom bila zatečena s obzirom na napredak medicine i na to koliko medicinski radnici u Institutu rade.

Pročitajte još: Igalo: Stranci pune banju

Prema njenim rečima kabinet će biti najsavremenije opremljen, što će omogućiti da se ova renomirana ustanova otvori i prema jednom delu tržišta.

- Drugi deo je ultrazvučni aparat koji ide u sklopu kardiologije, ali će se raditi mnogo širi dijagnostički dijapazon procedura. Treći deo tendera je fizijatrijska oprema. Predviđena je i nabavka medicinskih kreveta, aparata za kinezi – terapiju, limfnu drenažu i druge opreme- kaže fr Rajović.


Pročitajte još: Igalo: Stigli Holanđani

Uskoro će biti raspisan i tender za rekonstrukciju dela smeštajnih kapaciteta. Planirano je uređenje 15 kupatila, zamena laminata na 1.600 m2, unapređenje vajrlesa, kao i opšte održavanje objekta, kako bi, kaže dr Rajović, uoči Praznika mimoze otvorili Institut u punom kapacitetu i bez tehničkih nedostataka.

U oba dela Instituta (stara zgrada i Mediteranski zdravstveni centar) do 25. oktobra ostvareno je ove godine 200 hiljada noćenja ali će taj broj biti i veći jer prva faza radi punim kapacitetom do 25. decembra.

Da rezultati mogu biti još bolji dr Rajović ilustruje podatkom da je već dogovoren dolazak jedne grupe od 140 Norvežana, u sklopu norveškog programa, za 2018. godinu.

Osim ovog programa koji se realizuje uspešno već četiri decenije gosti Instituta su i iz drugih evropskih zemalja posebno Holanđani i Danci.

ATF – INSTITUT – ČIGOTA - DEDINjE

Uz poboljšanje opremljenosti i uslova smeštaja proširenje tržišta ostaje najvažniji zadatak. Predsatvnici Instituta učestvovali na brojnim sajmovima, a planiraju i saradnju sa specijalnom bolnicom Čigota na Zlatiboru kroz zajedničke paket aranžmane 7+7 ili 14+14 Čigota – Institut. Ugovor će biti potpisan na sajmu turizma u Beogradu. Proširenje saradnje odnosi se i na Institut za kardiovaskularne bolesti Dedinje o čemu će se nadležni dogovarati krajem novembra.

Gordana Rajović


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije