Zaev zaokružuje vlast, Gruevski ne priznaje rezultate

M. STANČIĆ

29. 10. 2017. u 21:44

Заев заокружује власт, Груевски не признаје резултате

Foto Tanjug

I u drugom krugu lokalnih izbora u Makedoniji ubedljiv trijumf vladajuće koalicije SDSM-a, težak poraz VMRO-DPMNE
SKOPLjE: OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“     Vladajuća koalicija „Za život u Makedoniji“ predvođena socijaldemokratama (SDSM) lidera i premijera Zorana Zaeva ubedljivo je trijumfovala i u drugom krugu lokalnih izbora u Makedoniji.

     U nedelju se glasalo u preostalih 35, od ukupno 80 opština, na 1.517 biračkih mesta gde pravo glasa ima 833.710 građana. Poslanik SDSM-a Ivana Tufegdžić u sedištu nešto pre 21 čas, na osnovu preliminarnih rezultata najavila je izvesnu pobedu kandidata za gradonačelnike u u 10 opština. U skopskim opštinama Butel, Kisela voda, kao i u Štipu, Gradskom, Karbincima, Makedonskom Brodu, Mogili, Novacima, Starom Nagoričanu, Čaški...

     Iz Državne izborne komisije (DIK) u Skoplju objavljeno je da na osnovu preliminarnih nepotpuno obrađenih rezultata glasanja SDSM-a vode i u Demir Kapiji, Makedonskoj kamenici, opštini Jegunovce, skopskoj komuni Gazi Baba...

     Lider vladajuće Demokratske unije integracija (DUI) Ali Ahmeti objavio je pobedu kandidata te albanske stranke u Tetovu, Strugi, Kičevu, Debru, na zapadu zemlje, skopskoj opštini Čair, opštini Saraj, Lipkovu, Dolnenima, Tearcu i Kičevo.

     U Gostivaru pobedu je proglasio kandidat Alijanse za Albance, dr Arben Tarivari, inače aktuelni ministar za zdravstvo u Vladi Zaeva.

     Čelnik opozicione VMRO DPMNE Nikola Gruevski, (čiji su kandidati za gradonačlenike pobedili u Kavadarcima, Zrnovcima i Vinici...), na konferenciji za novinare po zatvaranju biračkih mesta, u nedelju objavio da njegova stranka na čelu koalicije ne priznaje rezultate izbora. Optužio je vlast da je organizovala, kako je precizirao, „mafijaške izbore“.

     U ime stranke on je uputio sedam zahteva vlastima, za, kako smatra, vraćanje demokratije i dostojanstva u zemlji.

     Gruevski je zatražio organizovanje prevremenih parlamentarnih izbora saglasno modelu političkog dogovora u Pržinu, koje bi sprovela tehnička vlada, „identično kao što su organizovani vanredni izbori 11. decembra 2016. Hitno smenjivanje direktora Agencije za audi i audivizuelnih medijskih usluga i imenovanje direktora iz redova opozicije. Ostavka predsednika DIK-a Aleksandra Čičakovskog i vraćanje starog zakonskog rešenja iz redova opozicije.

     Osim toga lider opozicije zahteva hitnu istragu i veštačenje uređaja za prisluškivanje u Upravi za bezbednost i kontrašpijunažu (UBK) u MUP zbog sumnje da je prisluškkivano najmanje 100 lica iz VMRO DPMNE. Hitan završetak suđenja Zoranu Zaevu za mito. Osnivanje specijalnog javnog tužilaštva koje će imati ingerencije za raščišćavanje izbrnih neregularnosti 2016. i 2017. „zbog zloupotrebe celog državnog aparata“. Hitno oslobađanje i prekid postupaka za sve optužene i osumnjičene za događaje od 27. aprila (za nasilje u Sobranju).

     Prvi krug šestih izbora u Makedoniji održan je 15. oktobra kada su iazbarni členovi saveta, gradonačelnik Grada Skoplja i gradonačelnici 45 od ukupno 80 opština u zemlji.

     Vladajuća koalicija Zaeva izvojevala je ubedljiv trijumf učvršćujući vlast, uz neočekivan debakl opozicioniog bloka VMRO-DPMNE Gruevskog. Kandidati za gradonačelnike vladajuće koalicije u prvom krugu su pobedili u skopskim opštinama Centar, Aerodrom, Karpoš, Đorče Petrov, kao i u unutrašnjosti - Berovo, Bitolj, Bogdanci, Valandovo, Vevčani, Veles, Đevđelija, Debrca, Delčevo, Dojran, Kočani, Kriva Palanka, Kruševo, Kumanovo, Novo Selo, Ohrid, Prilep...

      ZAEV ZA ODGOVORNOST

     Zoran Zaev je u u obraćanju novinarima u štabu SDSM-a pozvao VMRO DPMNE da preispita stav o nepriznavanju izbornih rezultata.

     - Razumem osećanja poraženog i apelujem kao i dosada na odgovornost. U vezi parlamentarnih izbora još sada se zna rezultat. Makedonija ima mnogo pred sobom šta treba da uradi i zato nemam nikakav komentar, izuzev toga – da nema ništa od onoga što je pročitano na konfrenciji Nikole Gruevskog, rekao je Zaev.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

realist

30.10.2017. 10:42

Sada da vidi Grueski,kako izgleda vlada kad je Mafija umasana,Ali izgleda da ova Mafija je realnija zato je narod glasao.samo da se ne uglavio Albanija gde joj nije mesto Makedoniju Ima dobrih politicara ne treba saveti iz Albanije.