Najniže penzije u Crnoj Gori skočile 20 odsto

B. R.

15. 08. 2016. u 09:14

Za nekoliko dana počinje isplata vanredno uvećanih penzija. Dok će osiguranicima sa najnižim primanjima penzija biti uvećana za petinu, ostalim penzionerima ček uvećan za tri odsto

Најниже пензије у Црној Гори скочиле 20 одсто

PODGORICA - Za nekoliko dana, preciznije 20. avgusta, kada bude počela isplata, penzijski ček će biti uvećan za tri odsto, a najniže penzije, čak, za 20 procenta. To je njihovo drugo povećanje od početka godine. Prvo, januarsko od 1,2 odsto, bilo je rezultat redovnog usklađivanja, dok je ovo drugo vanredno. Do sada najniža penzija bila je 101,90 evra i nju je primalo 4.100 penzionera.

- Posle novog obračuna, najniža će biti 121,92 evra. Ostalim korisnicima će penzije biti povećane za tri odsto. Za vanredno usklađivanje trebaće dodatnih oko milion i 400.000 evra mesečno ili ukupno osam miliona do kraja godine. I taj novac je isplaniran u budžetu Fonda PIO za 2016. - pojašnjava direktor Duško Perović, navodeći da je minulih meseci primetno bolje punjenje budžeta.

Po njegovim rečima, izvorni prihodi za prvih šest meseci uvećani su za 4,76 odsto. U apsolutnom iznosu to je pet i po miliona evra. To je smanjilo izdvajanja iz državnog budžeta za isplatu penzija gotovo za četiri procenta.

- Ovo su pozitivni pokazatelji, koji nas ohrabruju da očekujemo redovnu isplatu penzija - poručuje prvi čovek FPIO.

Pritom, ističe da se i ostale aktivnosti Fonda realizuju prema planu. Tako će se četiri hiljade penzionera odmarati po povoljnim cenama u Ulcinju i na Žabljaku.

- Cena punog pansiona je od pet do sedam evra, zavisno od visine penzije. I taj iznos plaćaju u sedam jednakih rata. Osim toga, imamo i ugovor sa Institutom "Igalo", Meljinama, Plavom, hotelskim kompleksom u Sutomoru po povoljnim cenama - kaže Perović.

ZIMNICA

Savez penzionera će obezbediti zimnicu, koja će moći da se otplaćuje u više mesečnih rata, dok će se na isplatu jednokratne pomoći još sačekati.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Nebojsa007

15.08.2016. 10:05

Bravo. U srbiji najavili da ce da skidaju penzije... Ne znam za makedoniju jos ali u svim ostalim okolnom zemljama su vece i plate i penzije nego u srbiji

penzije

15.08.2016. 10:40

Najnize su na moru a najvise na Lovcenu?Valjda?Kod nas su"srednje"na Rtnju.A"najvise"oko usca Save u Dunav!Bemliga kako?Al tako je....Jer i najmanja penzija u Crnoj Gori je na Lovcenu i najvisa.Dotle naime mogu njihovi penzioneri.E ako se poneki i popnu do Prokletija i Durmitora.?To bi bio i veliki uspeh za sve penzionere Crne Gore.Treba u tim godinama stici do tamo.Lovcen je ipak lakse"savladati".I te bi bile"najvise"?Osim sto i tamo nemastina istih...Ostaje ista..Zbog"najvisih"!A ima njih oho!

NK

15.08.2016. 17:06

@penzije - Ako nemaš ništa pametnije da kažeš, što se jado javljaš.Gledaj jado od čega ćeš da preživiš ovu zimu kad ti dignu grijanje,svinjetinu,piletinu,putarinu,porez...Nebrini ti za CG.

sm

15.08.2016. 19:20

Nebojsa, jesi li procitao kolika je bila najniza penzija u cg? Pa i u Srbiji je veca.Uzgred gde si ti procitao da se penzije smanjuju.Mozda si ovih dana naletio na novine iz 2014. Ubuduce gledaj datum na novinama, nalazi se na prvoj str. i na listovima.

flamantes

16.08.2016. 10:22

@sm - Jedna rođaka moje žene koja živi u Berograd, a koju sam vidio prije neđelju dana, kaže da joj je penzija smanjena sa 10-ak eura (u dinarima naravno)

alfa...!

16.08.2016. 16:51

Pravilno je ako se povećavaju penzije u procentima mora biti jednako za sve penzionere,a ne samo za one sa najnižim primanjima.Penzija je stečena finančna mogućnost korišćenja novčanih srestava,koje penzioner uplatio u toku svog rada.Sve ostalo je demagogija.................