NAPETOST oko zatvaranja hrvatske granice nastavljena je i danas. Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je da je situacija na Batrovcima još gora nego prethodnog dana i da iz Zagreba uglavnom stižu pretnje, ucene i ton koji nije primeren.

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Ranko Ostojić poručio je jutros da će granični prelaz Batrovci biti otvoren kada Srbija bude počela izbeglice da preusmerava ka graničnom prelazu Horgoš i rekao da je Hrvatska vlada spremna da pomogne Srbiji i da pošalje autobuse koji bi vozili izbeglice prema mađarskoj granici. Mađarska vojska od ranog jutra, prema odluci vlasti, postavlja bodljikavu žicu i ograde duž graničnog prelaza kod Gole u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Srbija do sada nije primenila nijednu meru koju je pripremila u slučaju zatvaranja granica od strane Hrvatske za teretni saobraćaj i neće ih primenjivati do danas u ponoć, izjavio je ranije premijer Aleksandar Vučić i dodao da se nada da neće biti ni potrebe za primenom mera.

Veruje, dodao je, da hrvatski premijer Zoran Milanović želi bliže i bolje odnose sa Srbijom kao što i mi želimo otvorenije i iskrene sa Hrvatskom, ocenivši da je "to u interesu i jednih i drugih".


09:40 - SAOBRAĆAJ NA BATROVCIMA ZATVOREN

SAOBRAĆAJ NA BATROVCIMA ZATVOREN
Zbog blokade teretnih motornih vozila, saobraćaj je na graničnom prelazu Batrovci u prekidu za sve kategorije vozila u međuzoni do daljnjeg, saopštio je jutros Auto moto savez Srbije (AMS S).

Sinoć oko 22:45 časova otvoren je granični prelaz Šid isključivo za putnička vozila i autobuse, dok se teretna vozila usmeravaju na granični prelaz Stara Gradiška.

Vreme zadržavanja putničkih vozila na ovom graničnom prelazu na izlazu, kao i pri ulasku u Srbiju, kreće se u intervalima od 60 do 90 minuta.

AMS S podseća da su ostali granični prelazi sa Hrvatskom i dalje zatvoreni, a da su svi granični prelazi sa Mađarskom u funkciji.

Granični prelazi Bajmog, Đala i Bački Vinogradi otvoreni su od sedam do 19 časova.

Ove granične prelaze mogu da koriste, sem srpskih i mađarskih državljana i državljani Evropske Unije, Švajcarske, Norveške i Irske.

Na našim graničnim prelazima zadržavanja putničkih vozila kreću se u intervalima do 30 minuta.10:07 - VANREDNI SAMIT EU O IZBEGLIČKOJ KRIZI

VANREDNI SAMIT EU O IZBEGLIČKOJ KRIZI

Vanredni samit Evropske unije, posvećen rešavanju izbegličke krize, održava se danas u Briselu, dan pošto su ministri unutrašnjih poslova i pravde, bez konsenzusa, usvojili rezoluciju o preraspodeli izbeglica među državama članicama.

EU sada nastoji da postigne jedinstvo na najvišem novu, pošto se može ispostaviti je broj od 120.000 izbeglica, o čijom raspodeli su se dogovorili, mali u odnosu na ukupan broj migranata koji su već ušli u EU i koji bi to uskoro mogli učiniti.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, koji je sazvao skup, ispunio je time obećanje, dato pre dve nedelje, da će sazvati vanredni samit ako se ministri ne saglase o planu Evropske komisije da se oko 120.000 migranata solidarno raseli širom EU putem uvođenja obaveznih kvota.

Ministri unutrašnjih poslova i pravde zemalja EU prošlog ponedeljka nisu mogli da se dogovore o tom planu, ali su u utorak "velikom većinom" glasova usvojili rezoluciju o preraspodeli izbeglica.

Ministar unutrašnjih poslova Češke Milan Hovanec napisao je na Tviteru da su Češka, Mađarska, Rumunija i Slovačka glasale protiv plana, dok je Finska bila uzdržana.


10:12 - BAJAKOVO: PRELAZ NIJE SASVIM OTVOREN, INTERESI SRBIJE UGROŽENI

BAJAKOVO: PRELAZ NIJE SASVIM OTVOREN, INTERESI SRBIJE UGROŽENI
Premijer Srbije Aleksandar Vučić kaže da granični prelaz Bajakovo nije u potpunosti otvoren, jer se propuštaju samo kamioni sa kvarljivom robom, ocenivši da je pomak napravljen, ali da su vitalni ekonomskih interesi Srbije i dalje značajno ugroženi.

"Nemamo dogovor, da ga imamo prelaz bi bio otvoren", rekao je Vučić precizirajući da je hrvatska granična policija dobila od hrvatske vlade nalog da propušta samo kamione sa kvarljivom robom.


10:38 - DAČIĆ: SRBIJA NAPADNUTA, HRVATSKA VODI TRGOVINSKI RAT

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da Hrvatska protiv Srbije vodi trgovinski rat i ekonomsku agresiju, ocenivši da je Srbija "napadnuta".

"Ako žele sukobe, nema nikakvih problema", rekao je Dačić i naglasio da, ukoliko neko misli da Srbija neće da uvede mere, da se ne igra sa Srbijom.

"Imamo spremne mere, ali smo ih odložili", rekao je Dačić, i dodao da "imamo sva prava da zaštitimo našu državu, našu ekonomiju".

Ministar je dodao i da je Srbija suočena sa ultimatumom i da su zemlje "zbog ovoga ratovale u prošlosti", ali da Beograd ne želi bilo kakve sukobe.

Srbija je odložila početak primene kontramera, što je naišlo na pozitivnu reakciju kod evropskih partnera, istakao je Dačić.

Dačić je ocenio da Hrvatska nije izvukla pouke iz dosadašnjih problema, te da hrvatski premijer Zoran Milanović svojim izjavama nastavlja da provocira Srbiju, što ne doprinosi njihovom rešavanju.


11:11 - MAĐARI POSTAVLjAJU ŽICU I OGRADE KOD PRELAZA GOLA

MAĐARI POSTAVLjAJU ŽICU I OGRADE KOD PRELAZA GOLA

Mađarska vojska od ranog jutra, prema odluci vlasti, postavlja bodljikavu žicu i ograde duž graničnog prelaza kod Gole u Koprivničko-križevačkoj županiji, javlja agencija Hina. Granični prelaz u Goli samo je 14 kilometara udaljen od ilegalnog prelaza kod Botova, koji je već šesti dan jedna od najkorišćenijih ruta za transfer izbeglica i migranata iz Hrvatske u Mađarsku. Da li Mađari nameravaju da produže ogradu prema Botovu nije poznato, ali ukoliko tako odluče to bi mogli da realizuju veoma brzo.

Iz Tovarnika je jutros krenuo voz s izbeglicama za Botovo i, po svemu sudeći, te osobe bi trebalo da pređu u Mađarsku bez problema, ali za voz koji bi iz Tovarnika kreće popodne više ništa nije sigurno.

11:15 - HRVATSKI MINISTAR: VOZITE IZBEGLICE NA HORGOŠ, BATROVCI ZATVORENI UPRKOS “ULTIMATUMU”

HRVATSKI MINISTAR: VOZITE IZBEGLICE NA HORGOŠ, BATROVCI ZATVORENI UPRKOS “ULTIMATUMU”

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Ranko Ostojić poručio je jutros ministru trgovine Srbije Rasimu Ljajiću da će granični prelaz Batrovci biti otvoren kada Srbija bude počela izbeglice da preusmerava ka graničnom prelazu Horgoš između Srbije i Mađarske. Ostojić je poručio, uključivši se sa granice u program televizije N1, da će prelaz Batrovci ostati zatvoren uprkos "ultimatumima iz Beograda", dok god se, kako kaže, kolone izbeglica, bez ikakve kontrole budu usmeravale ka Hrvatskoj. On je rekao i da je Hrvatska vlada spremna da pomogne Srbiji i da pošalje autobuse koji bi vozili izbeglice prema mađarskoj granici.

Ostojić je ocenio i da je potpuna blokada saobraćaja na Batrovcima odraz nesposobnosti srpskih vlasti da spreče protest kamiondžija i kako je rekao, obuzdaju njihov bunt. Prema njegovim rečima, Hrvatska je juče dozvolila ulaz kamionima sa kvarljivom robom, ali se, zbog protesta vozača kamiona, to ne dešava.

11:35 - MOGERINI: EU GUBI UGLED ZBOG ODNOSA PREMA IZBEGLIČKOJ KRIZI

MOGERINI: EU GUBI UGLED ZBOG ODNOSA PREMA IZBEGLIČKOJ KRIZI

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini ocenila je danas da odnos Evropske unije prema izbegličkoj krizi šteti njenom ugledu, upozorivši da bi to moglo dovesti do gubitka uticaja, ali i međunarodnog kredibiliteta Unije. Već sada delovanje EU po pitanju izbegličke krize šteti spoljnoj politici, navela je Mogerini i dodala da se te unutrašnje podele osećaju širom sveta.

"To u velikoj meri slabi naš kredibilitet u inostranstvu", istakla je ona.

EU će , kako je navela, "značajno izgubiti uticaj ako ne uspemo zajedno da se postavimo prema svojoj odgovornosto".

11:42 - VUČIĆ: VERUJEM U RAZUM HRVATSKOG RUKOVODSTVA I EU

VUČIĆ: VERUJEM U RAZUM HRVATSKOG RUKOVODSTVA I EU

Premijer Srbije Aleksandar Vučić nije danas želeo da govori o merama koje je srpska vlada pripremila u slučaju da granični prelazi sa Hrvatskom ne budu otvoreni uveren da one neće ni stupiti na snagu.

"Verujem u razum hrvatskog rukovodstva, verujem u EU. Verujem u mogućnosti da neko kaže mi smo iz EU pogazili S SP, verujem da će neko to danas u Briselu da kaže. Nadam se da nikakve mere neće da se primenjuju", rekao je Vučić u Senti.

Upitan ko će i kako sprskim privrednicima da nadokandi štetu, premijer je rekao da kompanije iz Srbije preko Privredne komore traže načine kao da pred hrvatskim i međunaronim sudovima tuže hrvatsku državu, a da srpska država to ne može da radi.

11:49 - LjAJIĆ: NA GRANICI S HRVATSKOM DANAS GORE NEGO JUČE

LjAJIĆ: NA GRANICI S HRVATSKOM DANAS GORE NEGO JUČE

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je da je danas situacija na Batrovcima, graničnom prelazu sa Hrvatskom, još gora nego što je bila prethodnog dana i ukazao da Srbija čini sve što je u njenoj moći da dođe do rešenja, iako izjave koje stižu iz Hrvatske nisu ohrabrujuće.

"Danas je situacija na graničnom prelazu još gora nego što je bila juče, zbog potpune obustave putničkog i teretnog saobraćaja, ali i zbog protesta kamiondžija na tom graničnom prelazu", rekao je Ljajić novinarima u Klubu poslanika.

On je rekao da iz Zagreba uglavnom stižu pretnje, ucene i ton koji nije primeren predstavnicima bilo koje vlade.

Ljajić kaže da to nije u interesu dobrih odnosa Srbije i Hrvatske, a najmanje nije u interesu regionalne stabilnosti.

11:53 - U HRVATSKU DANAS UŠLO 8.750 IZBEGLICA

U HRVATSKU DANAS UŠLO 8.750 IZBEGLICA

U Hrvatsku je tokom današnjeg dana ušlo 8.750 izbeglica, pa je do danas u 9.00 sati njihov ukupan broj koji je prošao kroz Hrvatsku prešao 44.000, saopštilo je hrvatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova. Najveći priliv izbeglica i dalje se očekuje na području Tovarnika i Iloka, prenela je Hina. U privremenom prihvatnom centru Opatovcu nalazi se oko 2.900 migranata te se i dalje organizuje njihov prevoz do graničnih prelaza.

12:12 - BRISEL: OČEKUJE SE USVAJANjE KVOTA ZA MIGRANTE

BRISEL: OČEKUJE SE USVAJANjE KVOTA ZA MIGRANTE

Lideri zemalja članica EU danas će, kako se očekuje, usvojiti plan o preraspodeli 120,000 migranata širom Unije uprkos žestokom protivljenju nekih zemalja članica. Rumunija, Češka, Slovačka i Mađarska glasale su protiv obaveznih kvota.

Učesnici vanrednog samita će takođe razmatrati strože mere kontrole na granicama EU i povećanje pomoći zemljama koje se graniče sa Sirijom odakle potiče veliki broj migranata, prenosi BBC.

12:34 - SIJARTO: HVALA SRBIJI ŠTO NIJE PODLEGLA PRITISCIMA HRVATSKE

SIJARTO: HVALA SRBIJI ŠTO NIJE PODLEGLA PRITISCIMA HRVATSKE

Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto zahvalio se Srbiji što nije podlegla pritiscima i ultimatumu Hrvatske, navodeći da je Mađarska uputila protestnu notu Hrvatskoj, jer smatra da je nepošteno što uslovljava Srbiju i da traži od nje da izbeglice šalje u Mađarsku. On je u Senti podsetio da je Mađarska do sada primila 230.000 izbeglica, koje je većinom registrovala, te da se uvek ponašala po međunarodnom pravu i pravilima.

Mađarska, dodao je, nedvosmisleno ima obavezu da podrži evropske integracione procese Srbije i njen je interes da Srbija postane što pre članica EU, a Hrvatskoj je poručio da svoje predizborne kampanje vodi na svojoj teritoriji i ne uvlači u njih Mađarsku.

12:45 - VUČIĆ PISAO EVROPSKIM ZVANIČNICIMA

VUČIĆ PISAO EVROPSKIM ZVANIČNICIMA

BEOGRAD - Premijer Aleksandar Vučić uputio je pismo evropskim zvaničnima u kojem im je potvrdio spremnost Srbije da održi otvoreni dijalog sa svim regionalnim partnerima o mogućim rešenjima migrantske krize i skrenuo pažnju da je Hrvatska "agresivnim i neprihvatljivim" merama drastično pogodila nacionalne i vitalne ekonomske interese Srbije, ali i snažno podrila regionalne odnose i stabilnost. Predsednik Vlade Srbije je, povodom jednostranog zatvaranja graničnih prelaza od Hrvatske, uputio pismo predsedniku Evropskog saveta Donaldu Tusku, predsedniku Evropskog parlamenta Martinu Šulcu, predsedniku Evropske komisije Žan-Klodu Junkeru, potpredsednici Evropske komisije i visokoj predstavnici EU za spol?ne poslove i bezbednosnu politiku Federiki Mogerini i evropskom komesaru za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesu Hanu, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Pismo pročitajte OVDE.13:19 - HAN: OTVORITE GRANICE I SPUSTITE RETORIKU

HAN: OTVORITE GRANICE I SPUSTITE RETORIKU

Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han zatražio je danas od svih država Zapadnog Balkana da otvore granice za nesmetan protok robe i stišaju retoriku.

"Pozivam sve zemlje Zapadnog Balkana da se odgovorno ponašaju prema migrantima, a posebno da ne zatvaraju graničcne prelaze", rekao je Han novinarima uoči današnjeg zasedanja kolegijuma Evropske komisije, ne pominjući direktno slučaj Srbije i Hrvatske.

13:48 - EU UPOZORAVA ČLANICE ZBOG KRŠENjA PRAVILA AZILA

EU UPOZORAVA ČLANICE ZBOG KRŠENjA PRAVILA AZILA

BRISEL - Evropska komisija upozorila je danas da se 19 država članica Evropske unije, uključujući Francusku i Nemačku, suočava sa mogućim sankcijama zbog propusta u primeni pravila po pitanju tražilaca azila koji dolaze u Evropu.

"Vreme je da države članice preuzmu odgovornost i urade ono što treba da urade", rekao je potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans, preneo je AFP.

Lideri EU okupili su se danas na vanrednom samitu u Briselu posvećenom izbegličkoj krizi.

Ministri unutrašnjih poslova zemalja EU u utorak su velikom većinom usvojili plan o preraspodeli oko 120.000 izbeglica.

14:23 - NA PRELAZU ŠID-TOVARNIK KOLONE VOZILA

NA PRELAZU ŠID-TOVARNIK KOLONE VOZILA
Na srpskoj strani granice ka Hrvatskoj, na prelazu Šid - Tovarnik, jedinom koji je otvoren za putnički saobraćaj, kolona vozila je duga dva kilometara, a na prolaz se čeka do 2,5 sata javio je reporter Tanjuga..

Šef smene na carinskoj ispostavi Šid Aleksandar Trninić rekao je da je taj prelaz bio potpuno zatvoren za saobraćaj od 17. septembra u 9.50 sati do sinoć u 23 časa, kada je otvoren samo za putnički saobraćaj.

On je dodao da se vozila na izlazu iz Srbije zadržavju u proseku oko sat i po.

"Na prelazu Šid-Tovarnik putnički saobraćaj funkcioniše bez problema s tim što je malo veća gužva na izlazu iz Srbije", rekao je Trninić, dodajući da na ulazu u Srbiju nema gužve i da se se vozila zadržavaju uobičajeno.

Još, kaže, nisu dobili informaciju da li će i kada Hrvatska otvoriti taj prelaz i za teretni saobraćaj.


15:25 - ORBAN: UKLjUČITI CEO SVET U REŠAVANjE IZBEGLIČKE KRIZE

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da želi da ceo svet podeli teret smeštaja izbeglica i migranata. Mađarski premijer koji se snažno protivio kvotama za preraspodelu izbeglica unutar Evropske unije, danas je rekao da će kvote za razmeštanje izbeglica širom sveta biti među šest predloga koje će predstaviti svojim kolegama iz EU na sastanku u Briselu, preneo je AP.

"Treba da uključimo ceo svet u rešavanje ove izbegličke krize, ili kako je mi Mađari zovemo, migracije ljudi", rekao je Orban.

16:03 - KAMIONDžIJE OBUSTAVILE PROTEST

Danas, nešto pre 16 sati kamiondžije na prelazu Batrvci, ka Hrvatskoj, odlučili su da deblokiraju putnički saobraćaj, javio je reporter Tanjuga.

Kamiondžije su saobraćaj za putnička vozila blokirali sinoć, nakon odluke Hrvatske da otvori taj prelaz i za kamione ali selektivno, samo za one koji prevoze kvarljivu robu i pasne materijale.

Takva odluka je razljutila kamiondžije, koji su na tom graničnom prelazu čekali u više od 12 kilometara dugoj koloni gotovo pet dana, pa su stupili u protest blokadom granice za sva vozila iz oba pravca.

16:10 - FERHOJGEN: MAĐARI SAMO RADE PRLjAV POSAO ZA NEMCE

Bivši evropski komesar za proširenje Ginter Ferhojgen izjavio je danas, komentaršući politiku mađarskog premijera Viktora Orbana prema izbeglicama, da Mađarska samo radi "prljav posao" za Nemačku. Kada je reč o masovnim kritikama na račun premijera Mađarske zbog izgradnje ograde prema Srbiji i Hrvatskoj, Ferhojgen je istakao krivicu Nemačke u celom problemu i kritikovao politiku te države prema izbeglicama i tranzitnim evropskim zemljama.

"Mi Nemci smo mislili da ćemo samo ugodno sedeti u sredini, okruženi zemljama Evropske unije i da nam niko neće doći, osim preko aerodroma u Frankfurtu", naveo je nemački socijaldemokrata.

Kako je dodao, Orban gradi ograde zato što ne postoji drugi način da drži problem pod kontrolom.

"Ovo što sada doživljavamo je nagoveštaj. Oluja još nije stigla", zaključio je on.

16:18 - HRVATSKA POLICIJA SUZAVCEM PO IZBEGLICAMA

Hrvatska policija danas je primenila silu prema izbeglicama i, u kampu Opatovac, upotrebila suzavac, javlja regionalna televizija N1. Tokom sukoba povređeno je nekoliko ljudi, a dvoje dece je poprskano suzavcem i nalaze se u ambulanti hrvatskog Crvenog krsta, podaci su inicijative "Dobrodošli" čiji volonteri prikupljaju na terenu u Opatovcu.

Inicijativa je, kako se navodi apelovala na hrvatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova da što jasnije i pravovremeno deli informacije potrebne izbeglicama.

Potpredsednik hrvatske vlade i ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić boravio je danas u prihvatnom centru u Opatovcu odakle je poziv za zajedničko evropsko rešenje krize povezane sa izbeglicama, kojih je u proteklih nedelju dana u Hrvatsku ušlo oko 44.000.

17:32 - TUSK: EU MORA DA POVRATI KONTROLU SPOLjNIH GRANICA

Lideri EU moraju pomoći da Evropa "povrati kontrolu" nad svojim spoljnim granicama dok, kako je rekao, "milioni" potencijalnih izbeglica pokušavaju da stignu na kontinent, izjavio je danas predsednik Evropskog saveta Donald Tusk na vanrednom Samitu lidera država članica EU u Briselu.

"Najhitnije pitanje koje možemo postaviti sebi noćas je kako da povratimo kontrolu naših spoljnih granica", kazao je Tusk novinarima, dodajući da "milioni potencijalnih izbeglica pokušavaju stići do Evrope."

Tusk je takođe pozvao na okončanje "ciklusa međusobnih optužbi i nesporazuma" koji potkopavaju napore EU da stvore zajednički odgovor na najgoru izbegličku krizu od Drugog svetskog rata.

Evropa je pod sve većim pritiskom zbog upravljanja orgromnim prilivom, koji se procenjuje na pola miliona izbeglica ove godine, od kojih mnogi beže od rata i represije u Siriji, Avganistanu i Eritreji.

Tusk je upozorio da tok izbeglica nastavlja da raste. "Sukobi na Bliskom istoku, posebno u Siriji i Iraku, neće se brzo okončati", uveren je on.

Naveo je da je osam miliona ljudi raseljeno u Siriji, dok je četiri miliona pobeglo u susedne zemlje, kao što su Turska, Jordan i Liban. "To znači da mi danas razgovoramao o milionima, a ne hiljadama, potencijalnih izbeglica, koji pokušavaju da stignu do Evrope", kazao je Tusk.

Prema njegovim rečima, "još više izbeglica će krenutu prema Evropi, a ne manje, pogotovo što se svi oni osećaju pozvani". Ministri unutrašnjih poslova EU odobrili su u utorak planove za preseljenje 120.000 azilata iz dve pretrpane zemlje Grčke i Italije.

Tusk je aludirao na argumente koji su doveli do glasanja, kome su se ogorčeno protivile Mađarska, Rumunija, Češka i Slovačka, gde postoji jako antimigrantsko raspoloženje.

"Mi smo sad dostigli kritičnu tačku, u kojoj moramo da okončamo ciklus međusobnih optužbi i nesporazuma. Naša današnja rasprava mora biti zasnovana na činjenicama, a ne na iluzijama i emocijama", reka je.

Vanredni samit EU, posvećen rešavanju izbegličke krize, održava se danas u Briselu, dan pošto su ministri unutrašnjih poslova i pravde, bez konsenzusa, usvojili rezoluciju o preraspodeli izbeglica među državama članicama.

Lideri se dogovaraju o narednim koracima, koji se odnose na jačanje spoljih granica EU i prižanje dodatnih sredstava za Tursku, Jordan, Liban i agencije UN.

17:45 - KONTRAMERE STUPAJU U PONOĆ NA SNAGU, AKO NE BUDE DOGOVORA

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine Rasim Ljajić potvrdio je danas da će, ako ne bude postignut dogovor o otvaranju granice sa Hrvatskom, u ponoć stupiti na snagu paket sveobuhvatnih kontramera protiv te zemlje.

"Spremili smo kontramere, političke, pravne i ekomomske, koje će biti direktno usmerene prema hrvatskim privrednim subjektima", rekao je Ljajić i dodao da je reč o čitavom paketu kompatibilnih mera koji imaju za cilj da odgovore na ono što je Hrvatska učinila.

Ljajić je za TV B92 rekao da Srbija ne bi volela da dođe do tih mera i da ih je zato odlagala da bismo našli prostor za dogovor.

Ministar Ljajić je rekao i da on više nije ni u kakvom kontaktu sa kolegama iz Hrvatske, ali je dodao da je jedino moguće da se ova kriza reši u razgovorima dva premijera.

Premijeri treba da razgovaraju i Srbija želi da se ova kriza što pre reši - bolje da odmah dođe do rešenja, nego da kriza traje nekoliko dana, jer će trošak za svaku stranu svakim danom biti sve veći, istakao je Ljajić.

"Rešenje je prosto - da Hrvatska ne blokira granicu i ne tražimo nikakve ustupke, niti povlastice," istakao je ministar. Ljajić je rekao i da je očekivao da će EU zauzeti odlučniji stav po pitanju ove krize, jer je situacija jasna - Hrvatska je zatvorila granice i krši Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

EU bi morala da osudi zbog toga svoju državu članicu, međutim iz Brisela stižu izjave namenjene i jednima i drugima da se nikome ne zamere, kazao je Ljajić.

On je dodao da je svaki dan važan da se kriza što pre reši, jer privrednici puno gube i pokreću se mnoge tužbe pred hrvatskim i međunarodnim sudovima zbog ove blokade.

"Da ne govorimo o političkoj šteti. Trebaće nam dosta da se vratimo na situaciju pre krize, jer se govori jezikom ultimatuma i pretnji, kao nikada do sada u kratkom periodu", rekao je Ljajić istakavši da razume da je u Hrvatskoj u toku predizborna kampanja, ali da ne razume da "zbog par hiljada glasova možete ozbiljno da ugrozite odnose između dve zemlje."

Hrvatska jeste u boljoj poziciji od Srbije, kao članica EU, ali to nije razlog da uvodite neevropske standarde i blokade na granicama i da sprečavate slobodan protok ljudi, roba i kapitala, naglasio je ministar.

Lajić je kazao da je situacija na prelazu Batrovci sa Hrvatskom teža nego juče jer je kolona na granici sa Hrvatskom duga više od 13 kilometara, a imamo i potpunu blokadu teretnog saobraćaja u oba smera i protest kamiondžija između dve granice.

"Ako se tome dodaju zapaljive izjave koje dolaze iz Hrvatske, upkos našim željama da dođemo do dogovora, onda ova kriza poprima vrlo ozbiljne razmere", kazao je Ljajić.

Čuo sam iz Hrvatske sijaset izjava koje ne priliče čelnicima jedne zemlje, kazao je Ljajić i dodao da Hrvatska želi da se svađa jer ima bolju političku poziciju, kao članica EU.

On je naglasio i da je Srbiji sasvim svejedno da li će izbeglice ići prema Hrvatskoj ili Mađarskoj i da izbeglice o tome same odlučuju, a ne Srbija, koja o tome ne odlučuje i ne usmerava ih ni u jednom, niti u drugom pravcu.

18:01 - KAMIONDžIJE SA HRVATSKE STRANE ODUSTALE OD SOLIDARNOSTI

Sat vremena nakon deblokade saobraćaja na graničnom prelazu Batrovci iz oba pravca, sa hrvatske strane ka Srbiji pokrenuli su se kamioni koji su se najpre solidarisali sa kolegama sa srpske strane koji se, prema odluci hrvatske vlade, propuštaju selektivno, samo ako transportuju kvarljivu robu i opasne materije.

Kako je javio reporter Tanjuga sa lica mesta, dok saobraćaj iz Hrvatske ka Srbiji funkcioniše u potpunosti, iz Srbije ka Hrvatskoj se odvija samo putnički.

Kamiondžije će kako su najavile do večeras u 23,30 čekati da hrvatska vlada promeni odluku o selektivnom puštanju teretnog saobraćaja, a ukoliko odluka ne bude promenjena oni će blokirati sve granične prelaze za sav saobraćaj ka Hrvatskoj, rekao je Tanjugu vozač Kan Grbović koji iz Novog Pazara vozi robu za Zagreb.

Grbović je rekao i da takva vrsta protesta nije organizovana, već spontana.

Kamiondžije su u potpunosti saobraćaj na tom graničom prelazu blokirale sinoć, nakon odluke Hrvatske da omogući prolaz samo kamionima koji transportuju kvarljivu robu i opasne materije.

Takva odluka je razljutila kamiondžije, koji su na tom graničnom prelazu čekali u više od 12 kilometara dugoj koloni gotovo pet dana, pa su stupili u protest blokadom granice za sva vozila iz oba pravca.

Prema rečima šefa carinske ispostave Nenada Vukčevića putnički saobraćaj na graničnom prelazu Batrovci se od nešto pre 16 sati obavlja normalno, ali je saobraćaj slabijeg intenziteta jer, kako je rekao, mnogi nisu obavešteni da je granica deblokirana.

Inače, Vlada Srbije usvojila je juče paket mera koje će primeniti ukoliko Hrvatska do ponoći ne otvori granicu za sav teretni saobraćaj iz Srbije. Vlada je ovlastila premijera Aleksandra Vučića da o tom problemu i problemu izbegličke krize, koja je dovela do zatvaranja granica ka Hrvatskoj, razgovara sa hrvatskim kolegom Zoranom Milanovićem.

Prelaz u Batrovcima u ponoć će obići ministar policije Nebojša Stefanović.

18:23 - MILANOVIĆ: SVI SU PROTIV HRVATSKE VLADE

Premijer Hrvatske Zoran Milanović ocenio je danas u Briselu da je nedopustivo da Srbija postavlja ultimatume članicama Evropske unije, iz izneo tvrdnju da Budimpešta, Beograd i hrvatska desnica zajednički rade protiv njegove vlade.

On se uoči današnjeg vanrednog samita lidera EU u Briselu osvrnuo na rok koji je premijer Srbije Aleksandar Vučić zadao pre nego što Srbija kontramerama uzvrati na odluku Zagreba da zatvori granične prelaze.

"Oni da daju ultimatume? Evo jedva čekam ponoć, baš me zanima šta sadrži taj Vučićhev ultimatum", rekao je Milanović.

Hrvatski premijer se požalio da mu Vučić nije ni odgovorio na ponudu da pošalje autobuse koji će migrante, umesto ka hrvatskoj, uputiti ka mađarskoj granici.

"Oni njima naplaćuju ko zna koliko para za prevoz autobusima, to je tamo privredna grana", tvrdi Milanović i kaže da se "Hrvatska ponaša odgovorno, a u Srbiji vlada potpuni haos".

On je, takođe, rekao da će o otvaranju granice za teretna vozila odlučivati na osnovu broja migranata koji pokušavaju da uđu u Hrvatsku. "Možda uskoro otvorim granicu, a posle ću je opet zatvoriti ako broj ljudi pređe 8-10.000", kazao je Milanović.

Hrvatski premije kaže i da Beograd i Budimpešta rade protiv vlade u Zagrebu i hrvatskih nacionalnih interesa, a u sadejstvu sa opozicionom Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ).

"Budimpešta, Beograd, HDZ, to je sveto trojstvo", kazao je on, dodajući da su "desničari svuda isti, to vam je kao prst i nokat".

Upitan da pobliže objasni ovo navodno trojno savezništvo, Milanović je rekao da se to vidi "iz njihovih reči i dela".

Premijer Hrvatske kaže da sve poteze preduzima uz konsultacije sa liderima Austrije i Nemačke.

"To su najmoćnije zemlje u Evropi, a mi radimo i u njihovim nacionalnim interesima", rekao je on.

Milanović, međutim, nije direktno odgovorio na pitanje da li se o zatvaranju granice konsultovao sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, rekavši ponovo da je "razgovarao sa najvažnijim ljudima u EU".

Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han pozvao je ranije danas lidere Srbije i Hrvatske da smanje retoriku u vezi sa situacijom na granici i mirno pristupe rešavanju problema.

18:29 - NA BAJAKOVU BEZ PROLAZA I ZA KAMIONE SA KVARLjIVOM ROBOM

Na prelazu Bajakovo i dalje je u blokadi teretni saobraćaj iz Srbije, a Hrvatska ne propušta iz Srbije ni kamione sa kvarljivom robom, javio je reporter Tanjuga sa lica mesta.

To je Tanjugu potvrdio i šef carinske ispostave Batrovci Nenad Vukčević, koji je naveo da, od kako su nezadovoljne kamiondžije odblokirale taj prelaz, odnosno prostor između Batrovaca i Bajakova nešto pre 16 časova, ni jedan kamion nije prešao iz Srbije u Hrvatsku.

"Ni jedan kamion još nije prošao, tako da je prelaz u potpunoj blokadi za teretni saobraćaj na ulazu u Hrvatsku", rekao je Vukčević.

19:12 - HRVATSKA POLICIJA KRIŠOM DA PREBACI MIGRANTE U SRBIJU

Hrvatska policija htela je prošle noći da pod okriljem mraka prebaci u Srbiju veću grupu migranata preko granice na Dunavu, blizu Bačke Palanke, što je srpska policija uspela da spreči, saznaje Tanjug iz dva izvora.

Hrvatska policija pokušala je preko Šarengradske ade, srpskog rečnog ostrva na Dunavu u blizini Bačke Palanke, tokom noći da u Srbiju vrati veću grupu izbeglica.

Srpska policija uspela je da spreči taj pokušaj, koristeći patrolne čamce sa reflektorima i rotacijama.

Izvori Tanjuga su naveli da je zbog toga pojačano prisustvo pripadnika granične policije Srbije.

Šarengradska ada je hrvatsko rečno ostrvo, na delu gde Dunav čini granicu sa Srbijom, a nalazi se blizu Bačke Palanke.

19:43 - IZBEGLICE SPAVAJU NA PRAVOSLAVNOM GROBLjU

Britanski “Channel 4” objavio se snimak na kome se vidi kako izbeglice spavaju na pravoslavnom groblju u Tovarniku.

Opširnije pogledajte OVDE.

20:07 - DODIK: HRVATSKA KRŠI SVE RELEVANTNE MEĐUNARODNE SPORAZUME

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je hrvatska blokada teretnog saobraćaja na granici sa Srbijom kršenje svih relevantnih međunarodnih sporazuma o kretanju robe i kapitala, što je napravilo ogromnu štetu Srbiji, ali i Republici Srpskoj.

"Hrvatska je to potpuno nepotrebno učinila. Neprihvatljivo je da Hrvatska na taj način utiče na robnu razmenu i privredne aktivnosti u regionu", ocenio je Dodik, a preneli su banjalučki mediji.

Predsednik Republike Srpske je istakao da izbeglički i migrantski problem nije problem Srbije, koja kao tranzitna zemlja, trpi ogromne pritiske i zbog dnevnog boravka tih ljudi.

"Neprihvatljivo je i neprimereno da se jedna država, članica EU na ovakav način obračunava sa tim pitanjem, imajući u vidu činjenicu da i sama Evropa nije uspela da napravi nijedan dogovor unutar sebe o ovom problemu", rekao je Dodik.

On je naglasio da je kolateralna šteta koja se nanosi privredi u celini u regionu apsolutno nepotrebna i "ide na teret poteza koji je učinila Hrvatska".

"I Republika Srpska trpi ogromnu štetu, imajući u vidu da je veliki tranzit robe iz Srbije, i ne samo Srbije, usmeren preko Hrvatske za Republiku Srpsku, i to doprinosi ogromnim gubicima koje imamo i zato je potrebno to pitanje što pre rešiti i dovesti stanje u normalu", rekao je Dodik.

On je zaključio da Hrvatska, šta god imala za razlog, ne može da objasni sprečavanje protoka robe i da to povezuje sa migrantskom krizom.

20:43 - VUČIĆ SAGLASAN SA MOGERINIJEVOM O OTVARANjU GRANICE

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras za RTS da je saglasan sa izjavom šefice evropske diplomatije Federike Mogerini i da očekuje otvaranje granice.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini rekla je ranije danas da smatra da zatvaranje granice Hrvatske nije resenje i pozvala Beograd i Zagreb da zajednicki pristupe resavanju migrantske krize.

22:23 - DAČIĆ: MOGERINI POTVRDILA STAV SRBIJE

Republika Srbija zahvalna je visokoj predstavnici EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Federiki Mogerini na veoma korektnoj izjavi, kojom ona potvrđuje stav Srbije da zatvaranje granice Hrvatske za teretni saobraćaj nije rešenje i da ima negativne posledice u regionu, izjavio je potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Srbija očekuje da će Hrvatska, posle ovakvog stava šefa diplomatije EU, odmah pristupiti povlačenju svoje protivpravne jednostrane odluke o zatvaranju granice za teretni saobraćaj, naveo je Dačić, podsetivši "da su sloboda kretanja robe, ljudi i kapitala jedan od temeljnih principa EU, koje je Hrvatska narušila i to upravo kao članica EU", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Dačić je podsetio da su premijer Srbije Aleksandar Vučić i Vlada Srbije od početka, isticali spremnost da Srbije konstruktivno priđe rešavanju problema.

22:26 - HRVATSKA DEMANTUJE DA JE KRIŠOM PREBACIVALA IZBEGLICE

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Ranko Ostojić demantovao je večeras informaciju u srpskim medijima da je hrvatska policija prethodne noći pokušala da vrati grupu izbeglica u Srbiju, što je sprečila srpska policija.

"Nadam se da ću videti neki snimak te akcije. Takve dezinformacije zapravo potvrđuju da plan C ne postoji, niti ga pravimo", rekao je Ostojić, gostujući u Dnevniku Nove TV.

Hrvatska se u ovom trenutku striktno drži plana A i plana B, što znači da imamo dovoljno kapaciteta i uslova da izbeglice prebacujemo u Mađarsku, kazao je Ostojić.

Dodao je da ne želi da spekuliše šta će se dogoditi ukoliko dođe do zatvaranja granice, jer se pokazalo da nijedna žica i zid nisu uspeli da zaustave protok ljudi koji žele da
dođu do destinacije u šengenskoj zoni.

22:53 - NA BAJAKOVU KAMIONI I DALjE NE MOGU U HRVATSKU

Na graničnom prelazu Batrovci večeras je i dalje blokiran teretni saobraćaj iz Srbije, dok se putnički saobraćaj u oba pravca nesmetano odvija, javlja izveštač Tanjuga sa lica mesta.

Istovremeno, kamioni iz pravca Hrvatske nesmetano ulaze u Srbiju.

Kamiondžije iščekuju dolazak ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića večeras na taj granični prelaz, dodajući i da čekaju da vide da li će Hrvatska odblokirati prelaz za teretni saobraćaj.

Oni ponavljaju i da će blokirati prelaz Šid - Tovarnik, gde se sada odvija samo putnički saobraćaj, ukoliko hrvatska vlada do večeras u 23.30 ne promeni odluku o blokadi teretnog saobraćaja.

23:46 - STEFANOVIĆ STIGAO NA BATROVCE

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović sa direktorom policije Miloradom Veljovićem pola sata pre ponoći stigao je na granični prelaz Batrovci.

Oni će održati sastanak sa graničnom policijom na tom prelazu, a ministar Stefanović će se u ponoć obratiti novinarima, javio je izveštač Tanjuga sa lica mesta.

Na ovaj granični prelaz večeras je došao i ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Teretni sabraćaj na tom prelazu ka Hrvatskoj, dok se putnički odvija u oba smera nesmetano, kao i teretni iz Hrvatske u Srbiju. Na ovom prelazu trenutno je i veliki broj novinarskih ekipa.