Napeto na prelazu Batrovci; Hrvatska demantuje da je krišom htela da prebaci izbeglice u Srbiju

Agencije

23. 09. 2015. u 09:56

Situacija na granici sa Hrvatskm gora nego juče, a iz susedne zemlje poručuju da Srbija migrante vozi na granični prelaz Horgoš. Mađari i dalje postavljaju ogradu

Напето на прелазу Батровци; Хрватска демантује да је кришом хтела да пребаци избеглице у Србију

Foto Tanjug, AP

NAPETOST oko zatvaranja hrvatske granice nastavljena je i danas. Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je da je situacija na Batrovcima još gora nego prethodnog dana i da iz Zagreba uglavnom stižu pretnje, ucene i ton koji nije primeren.

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Ranko Ostojić poručio je jutros da će granični prelaz Batrovci biti otvoren kada Srbija bude počela izbeglice da preusmerava ka graničnom prelazu Horgoš i rekao da je Hrvatska vlada spremna da pomogne Srbiji i da pošalje autobuse koji bi vozili izbeglice prema mađarskoj granici. Mađarska vojska od ranog jutra, prema odluci vlasti, postavlja bodljikavu žicu i ograde duž graničnog prelaza kod Gole u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Srbija do sada nije primenila nijednu meru koju je pripremila u slučaju zatvaranja granica od strane Hrvatske za teretni saobraćaj i neće ih primenjivati do danas u ponoć, izjavio je ranije premijer Aleksandar Vučić i dodao da se nada da neće biti ni potrebe za primenom mera.

Veruje, dodao je, da hrvatski premijer Zoran Milanović želi bliže i bolje odnose sa Srbijom kao što i mi želimo otvorenije i iskrene sa Hrvatskom, ocenivši da je "to u interesu i jednih i drugih".VANREDNI SAMIT EU O IZBEGLIČKOJ KRIZI


Vanredni samit Evropske unije, posvećen rešavanju izbegličke krize, održava se danas u Briselu, dan pošto su ministri unutrašnjih poslova i pravde, bez konsenzusa, usvojili rezoluciju o preraspodeli izbeglica među državama članicama.

EU sada nastoji da postigne jedinstvo na najvišem novu, pošto se može ispostaviti je broj od 120.000 izbeglica, o čijom raspodeli su se dogovorili, mali u odnosu na ukupan broj migranata koji su već ušli u EU i koji bi to uskoro mogli učiniti.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, koji je sazvao skup, ispunio je time obećanje, dato pre dve nedelje, da će sazvati vanredni samit ako se ministri ne saglase o planu Evropske komisije da se oko 120.000 migranata solidarno raseli širom EU putem uvođenja obaveznih kvota.

Ministri unutrašnjih poslova i pravde zemalja EU prošlog ponedeljka nisu mogli da se dogovore o tom planu, ali su u utorak "velikom većinom" glasova usvojili rezoluciju o preraspodeli izbeglica.

Ministar unutrašnjih poslova Češke Milan Hovanec napisao je na Tviteru da su Češka, Mađarska, Rumunija i Slovačka glasale protiv plana, dok je Finska bila uzdržana.SAOBRAĆAJ NA BATROVCIMA ZATVOREN

Zbog blokade teretnih motornih vozila, saobraćaj je na graničnom prelazu Batrovci u prekidu za sve kategorije vozila u međuzoni do daljnjeg, saopštio je jutros Auto moto savez Srbije (AMS S).

Sinoć oko 22:45 časova otvoren je granični prelaz Šid isključivo za putnička vozila i autobuse, dok se teretna vozila usmeravaju na granični prelaz Stara Gradiška.

Vreme zadržavanja putničkih vozila na ovom graničnom prelazu na izlazu, kao i pri ulasku u Srbiju, kreće se u intervalima od 60 do 90 minuta.

AMS S podseća da su ostali granični prelazi sa Hrvatskom i dalje zatvoreni, a da su svi granični prelazi sa Mađarskom u funkciji.

Granični prelazi Bajmog, Đala i Bački Vinogradi otvoreni su od sedam do 19 časova.

Ove granične prelaze mogu da koriste, sem srpskih i mađarskih državljana i državljani Evropske Unije, Švajcarske, Norveške i Irske.

Na našim graničnim prelazima zadržavanja putničkih vozila kreću se u intervalima do 30 minuta.
BAJAKOVO: PRELAZ NIJE SASVIM OTVOREN, INTERESI SRBIJE UGROŽENI

Premijer Srbije Aleksandar Vučić kaže da granični prelaz Bajakovo nije u potpunosti otvoren, jer se propuštaju samo kamioni sa kvarljivom robom, ocenivši da je pomak napravljen, ali da su vitalni ekonomskih interesi Srbije i dalje značajno ugroženi.

"Nemamo dogovor, da ga imamo prelaz bi bio otvoren", rekao je Vučić precizirajući da je hrvatska granična policija dobila od hrvatske vlade nalog da propušta samo kamione sa kvarljivom robom.DAČIĆ: SRBIJA NAPADNUTA, HRVATSKA VODI TRGOVINSKI RAT

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da Hrvatska protiv Srbije vodi trgovinski rat i ekonomsku agresiju, ocenivši da je Srbija "napadnuta".

"Ako žele sukobe, nema nikakvih problema", rekao je Dačić i naglasio da, ukoliko neko misli da Srbija neće da uvede mere, da se ne igra sa Srbijom.

"Imamo spremne mere, ali smo ih odložili", rekao je Dačić, i dodao da "imamo sva prava da zaštitimo našu državu, našu ekonomiju".

Ministar je dodao i da je Srbija suočena sa ultimatumom i da su zemlje "zbog ovoga ratovale u prošlosti", ali da Beograd ne želi bilo kakve sukobe.

Srbija je odložila početak primene kontramera, što je naišlo na pozitivnu reakciju kod evropskih partnera, istakao je Dačić.

Dačić je ocenio da Hrvatska nije izvukla pouke iz dosadašnjih problema, te da hrvatski premijer Zoran Milanović svojim izjavama nastavlja da provocira Srbiju, što ne doprinosi njihovom rešavanju.MAĐARI POSTAVLjAJU ŽICU I OGRADE KOD PRELAZA GOLA

Mađarska vojska od ranog jutra, prema odluci vlasti, postavlja bodljikavu žicu i ograde duž graničnog prelaza kod Gole u Koprivničko-križevačkoj županiji, javlja agencija Hina. Granični prelaz u Goli samo je 14 kilometara udaljen od ilegalnog prelaza kod Botova, koji je već šesti dan jedna od najkorišćenijih ruta za transfer izbeglica i migranata iz Hrvatske u Mađarsku. Da li Mađari nameravaju da produže ogradu prema Botovu nije poznato, ali ukoliko tako odluče to bi mogli da realizuju veoma brzo.

Iz Tovarnika je jutros krenuo voz s izbeglicama za Botovo i, po svemu sudeći, te osobe bi trebalo da pređu u Mađarsku bez problema, ali za voz koji bi iz Tovarnika kreće popodne više ništa nije sigurno.


HRVATSKI MINISTAR: VOZITE IZBEGLICE NA HORGOŠ, BATROVCI ZATVORENI UPRKOS “ULTIMATUMU”

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Ranko Ostojić poručio je jutros ministru trgovine Srbije Rasimu Ljajiću da će granični prelaz Batrovci biti otvoren kada Srbija bude počela izbeglice da preusmerava ka graničnom prelazu Horgoš između Srbije i Mađarske. Ostojić je poručio, uključivši se sa granice u program televizije N1, da će prelaz Batrovci ostati zatvoren uprkos "ultimatumima iz Beograda", dok god se, kako kaže, kolone izbeglica, bez ikakve kontrole budu usmeravale ka Hrvatskoj. On je rekao i da je Hrvatska vlada spremna da pomogne Srbiji i da pošalje autobuse koji bi vozili izbeglice prema mađarskoj granici.

Ostojić je ocenio i da je potpuna blokada saobraćaja na Batrovcima odraz nesposobnosti srpskih vlasti da spreče protest kamiondžija i kako je rekao, obuzdaju njihov bunt. Prema njegovim rečima, Hrvatska je juče dozvolila ulaz kamionima sa kvarljivom robom, ali se, zbog protesta vozača kamiona, to ne dešava.


MOGERINI: EU GUBI UGLED ZBOG ODNOSA PREMA IZBEGLIČKOJ KRIZI

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini ocenila je danas da odnos Evropske unije prema izbegličkoj krizi šteti njenom ugledu, upozorivši da bi to moglo dovesti do gubitka uticaja, ali i međunarodnog kredibiliteta Unije. Već sada delovanje EU po pitanju izbegličke krize šteti spoljnoj politici, navela je Mogerini i dodala da se te unutrašnje podele osećaju širom sveta.

"To u velikoj meri slabi naš kredibilitet u inostranstvu", istakla je ona.

EU će , kako je navela, "značajno izgubiti uticaj ako ne uspemo zajedno da se postavimo prema svojoj odgovornosto".


VUČIĆ: VERUJEM U RAZUM HRVATSKOG RUKOVODSTVA I EU

Premijer Srbije Aleksandar Vučić nije danas želeo da govori o merama koje je srpska vlada pripremila u slučaju da granični prelazi sa Hrvatskom ne budu otvoreni uveren da one neće ni stupiti na snagu.

"Verujem u razum hrvatskog rukovodstva, verujem u EU. Verujem u mogućnosti da neko kaže mi smo iz EU pogazili S SP, verujem da će neko to danas u Briselu da kaže. Nadam se da nikakve mere neće da se primenjuju", rekao je Vučić u Senti.

Upitan ko će i kako sprskim privrednicima da nadokandi štetu, premijer je rekao da kompanije iz Srbije preko Privredne komore traže načine kao da pred hrvatskim i međunaronim sudovima tuže hrvatsku državu, a da srpska država to ne može da radi.


LjAJIĆ: NA GRANICI S HRVATSKOM DANAS GORE NEGO JUČE

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je da je danas situacija na Batrovcima, graničnom prelazu sa Hrvatskom, još gora nego što je bila prethodnog dana i ukazao da Srbija čini sve što je u njenoj moći da dođe do rešenja, iako izjave koje stižu iz Hrvatske nisu ohrabrujuće.

"Danas je situacija na graničnom prelazu još gora nego što je bila juče, zbog potpune obustave putničkog i teretnog saobraćaja, ali i zbog protesta kamiondžija na tom graničnom prelazu", rekao je Ljajić novinarima u Klubu poslanika.

On je rekao da iz Zagreba uglavnom stižu pretnje, ucene i ton koji nije primeren predstavnicima bilo koje vlade.

Ljajić kaže da to nije u interesu dobrih odnosa Srbije i Hrvatske, a najmanje nije u interesu regionalne stabilnosti.


U HRVATSKU DANAS UŠLO 8.750 IZBEGLICA

U Hrvatsku je tokom današnjeg dana ušlo 8.750 izbeglica, pa je do danas u 9.00 sati njihov ukupan broj koji je prošao kroz Hrvatsku prešao 44.000, saopštilo je hrvatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova. Najveći priliv izbeglica i dalje se očekuje na području Tovarnika i Iloka, prenela je Hina. U privremenom prihvatnom centru Opatovcu nalazi se oko 2.900 migranata te se i dalje organizuje njihov prevoz do graničnih prelaza.


BRISEL: OČEKUJE SE USVAJANjE KVOTA ZA MIGRANTE

Lideri zemalja članica EU danas će, kako se očekuje, usvojiti plan o preraspodeli 120,000 migranata širom Unije uprkos žestokom protivljenju nekih zemalja članica. Rumunija, Češka, Slovačka i Mađarska glasale su protiv obaveznih kvota.

Učesnici vanrednog samita će takođe razmatrati strože mere kontrole na granicama EU i povećanje pomoći zemljama koje se graniče sa Sirijom odakle potiče veliki broj migranata, prenosi BBC.


SIJARTO: HVALA SRBIJI ŠTO NIJE PODLEGLA PRITISCIMA HRVATSKE

Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto zahvalio se Srbiji što nije podlegla pritiscima i ultimatumu Hrvatske, navodeći da je Mađarska uputila protestnu notu Hrvatskoj, jer smatra da je nepošteno što uslovljava Srbiju i da traži od nje da izbeglice šalje u Mađarsku. On je u Senti podsetio da je Mađarska do sada primila 230.000 izbeglica, koje je većinom registrovala, te da se uvek ponašala po međunarodnom pravu i pravilima.

Mađarska, dodao je, nedvosmisleno ima obavezu da podrži evropske integracione procese Srbije i njen je interes da Srbija postane što pre članica EU, a Hrvatskoj je poručio da svoje predizborne kampanje vodi na svojoj teritoriji i ne uvlači u njih Mađarsku.


VUČIĆ PISAO EVROPSKIM ZVANIČNICIMA

BEOGRAD - Premijer Aleksandar Vučić uputio je pismo evropskim zvaničnima u kojem im je potvrdio spremnost Srbije da održi otvoreni dijalog sa svim regionalnim partnerima o mogućim rešenjima migrantske krize i skrenuo pažnju da je Hrvatska "agresivnim i neprihvatljivim" merama drastično pogodila nacionalne i vitalne ekonomske interese Srbije, ali i snažno podrila regionalne odnose i stabilnost. Predsednik Vlade Srbije je, povodom jednostranog zatvaranja graničnih prelaza od Hrvatske, uputio pismo predsedniku Evropskog saveta Donaldu Tusku, predsedniku Evropskog parlamenta Martinu Šulcu, predsedniku Evropske komisije Žan-Klodu Junkeru, potpredsednici Evropske komisije i visokoj predstavnici EU za spol?ne poslove i bezbednosnu politiku Federiki Mogerini i evropskom komesaru za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesu Hanu, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Pismo pročitajte OVDE.
HAN: OTVORITE GRANICE I SPUSTITE RETORIKU

Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han zatražio je danas od svih država Zapadnog Balkana da otvore granice za nesmetan protok robe i stišaju retoriku.

"Pozivam sve zemlje Zapadnog Balkana da se odgovorno ponašaju prema migrantima, a posebno da ne zatvaraju graničcne prelaze", rekao je Han novinarima uoči današnjeg zasedanja kolegijuma Evropske komisije, ne pominjući direktno slučaj Srbije i Hrvatske.


EU UPOZORAVA ČLANICE ZBOG KRŠENjA PRAVILA AZILA

BRISEL - Evropska komisija upozorila je danas da se 19 država članica Evropske unije, uključujući Francusku i Nemačku, suočava sa mogućim sankcijama zbog propusta u primeni pravila po pitanju tražilaca azila koji dolaze u Evropu.

"Vreme je da države članice preuzmu odgovornost i urade ono što treba da urade", rekao je potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans, preneo je AFP.

Lideri EU okupili su se danas na vanrednom samitu u Briselu posvećenom izbegličkoj krizi.

Ministri unutrašnjih poslova zemalja EU u utorak su velikom većinom usvojili plan o preraspodeli oko 120.000 izbeglica.


NA PRELAZU ŠID-TOVARNIK KOLONE VOZILA

Na srpskoj strani granice ka Hrvatskoj, na prelazu Šid - Tovarnik, jedinom koji je otvoren za putnički saobraćaj, kolona vozila je duga dva kilometara, a na prolaz se čeka do 2,5 sata javio je reporter Tanjuga..

Šef smene na carinskoj ispostavi Šid Aleksandar Trninić rekao je da je taj prelaz bio potpuno zatvoren za saobraćaj od 17. septembra u 9.50 sati do sinoć u 23 časa, kada je otvoren samo za putnički saobraćaj.

On je dodao da se vozila na izlazu iz Srbije zadržavju u proseku oko sat i po.

"Na prelazu Šid-Tovarnik putnički saobraćaj funkcioniše bez problema s tim što je malo veća gužva na izlazu iz Srbije", rekao je Trninić, dodajući da na ulazu u Srbiju nema gužve i da se se vozila zadržavaju uobičajeno.

Još, kaže, nisu dobili informaciju da li će i kada Hrvatska otvoriti taj prelaz i za teretni saobraćaj.ORBAN: UKLjUČITI CEO SVET U REŠAVANjE IZBEGLIČKE KRIZE

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da želi da ceo svet podeli teret smeštaja izbeglica i migranata. Mađarski premijer koji se snažno protivio kvotama za preraspodelu izbeglica unutar Evropske unije, danas je rekao da će kvote za razmeštanje izbeglica širom sveta biti među šest predloga koje će predstaviti svojim kolegama iz EU na sastanku u Briselu, preneo je AP.

"Treba da uključimo ceo svet u rešavanje ove izbegličke krize, ili kako je mi Mađari zovemo, migracije ljudi", rekao je Orban.


KAMIONDžIJE OBUSTAVILE PROTEST

Danas, nešto pre 16 sati kamiondžije na prelazu Batrvci, ka Hrvatskoj, odlučili su da deblokiraju putnički saobraćaj, javio je reporter Tanjuga.

Kamiondžije su saobraćaj za putnička vozila blokirali sinoć, nakon odluke Hrvatske da otvori taj prelaz i za kamione ali selektivno, samo za one koji prevoze kvarljivu robu i pasne materijale.

Takva odluka je razljutila kamiondžije, koji su na tom graničnom prelazu čekali u više od 12 kilometara dugoj koloni gotovo pet dana, pa su stupili u protest blokadom granice za sva vozila iz oba pravca.


FERHOJGEN: MAĐARI SAMO RADE PRLjAV POSAO ZA NEMCE

Bivši evropski komesar za proširenje Ginter Ferhojgen izjavio je danas, komentaršući politiku mađarskog premijera Viktora Orbana prema izbeglicama, da Mađarska samo radi "prljav posao" za Nemačku. Kada je reč o masovnim kritikama na račun premijera Mađarske zbog izgradnje ograde prema Srbiji i Hrvatskoj, Ferhojgen je istakao krivicu Nemačke u celom problemu i kritikovao politiku te države prema izbeglicama i tranzitnim evropskim zemljama.

"Mi Nemci smo mislili da ćemo samo ugodno sedeti u sredini, okruženi zemljama Evropske unije i da nam niko neće doći, osim preko aerodroma u Frankfurtu", naveo je nemački socijaldemokrata.

Kako je dodao, Orban gradi ograde zato što ne postoji drugi način da drži problem pod kontrolom.

"Ovo što sada doživljavamo je nagoveštaj. Oluja još nije stigla", zaključio je on.


HRVATSKA POLICIJA SUZAVCEM PO IZBEGLICAMA

Hrvatska policija danas je primenila silu prema izbeglicama i, u kampu Opatovac, upotrebila suzavac, javlja regionalna televizija N1. Tokom sukoba povređeno je nekoliko ljudi, a dvoje dece je poprskano suzavcem i nalaze se u ambulanti hrvatskog Crvenog krsta, podaci su inicijative "Dobrodošli" čiji volonteri prikupljaju na terenu u Opatovcu.

Inicijativa je, kako se navodi apelovala na hrvatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova da što jasnije i pravovremeno deli informacije potrebne izbeglicama.

Potpredsednik hrvatske vlade i ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić boravio je danas u prihvatnom centru u Opatovcu odakle je poziv za zajedničko evropsko rešenje krize povezane sa izbeglicama, kojih je u proteklih nedelju dana u Hrvatsku ušlo oko 44.000.


TUSK: EU MORA DA POVRATI KONTROLU SPOLjNIH GRANICA

Lideri EU moraju pomoći da Evropa "povrati kontrolu" nad svojim spoljnim granicama dok, kako je rekao, "milioni" potencijalnih izbeglica pokušavaju da stignu na kontinent, izjavio je danas predsednik Evropskog saveta Donald Tusk na vanrednom Samitu lidera država članica EU u Briselu.

"Najhitnije pitanje koje možemo postaviti sebi noćas je kako da povratimo kontrolu naših spoljnih granica", kazao je Tusk novinarima, dodajući da "milioni potencijalnih izbeglica pokušavaju stići do Evrope."

Tusk je takođe pozvao na okončanje "ciklusa međusobnih optužbi i nesporazuma" koji potkopavaju napore EU da stvore zajednički odgovor na najgoru izbegličku krizu od Drugog svetskog rata.

Evropa je pod sve većim pritiskom zbog upravljanja orgromnim prilivom, koji se procenjuje na pola miliona izbeglica ove godine, od kojih mnogi beže od rata i represije u Siriji, Avganistanu i Eritreji.

Tusk je upozorio da tok izbeglica nastavlja da raste. "Sukobi na Bliskom istoku, posebno u Siriji i Iraku, neće se brzo okončati", uveren je on.

Naveo je da je osam miliona ljudi raseljeno u Siriji, dok je četiri miliona pobeglo u susedne zemlje, kao što su Turska, Jordan i Liban. "To znači da mi danas razgovoramao o milionima, a ne hiljadama, potencijalnih izbeglica, koji pokušavaju da stignu do Evrope", kazao je Tusk.

Prema njegovim rečima, "još više izbeglica će krenutu prema Evropi, a ne manje, pogotovo što se svi oni osećaju pozvani". Ministri unutrašnjih poslova EU odobrili su u utorak planove za preseljenje 120.000 azilata iz dve pretrpane zemlje Grčke i Italije.

Tusk je aludirao na argumente koji su doveli do glasanja, kome su se ogorčeno protivile Mađarska, Rumunija, Češka i Slovačka, gde postoji jako antimigrantsko raspoloženje.

"Mi smo sad dostigli kritičnu tačku, u kojoj moramo da okončamo ciklus međusobnih optužbi i nesporazuma. Naša današnja rasprava mora biti zasnovana na činjenicama, a ne na iluzijama i emocijama", reka je.

Vanredni samit EU, posvećen rešavanju izbegličke krize, održava se danas u Briselu, dan pošto su ministri unutrašnjih poslova i pravde, bez konsenzusa, usvojili rezoluciju o preraspodeli izbeglica među državama članicama.

Lideri se dogovaraju o narednim koracima, koji se odnose na jačanje spoljih granica EU i prižanje dodatnih sredstava za Tursku, Jordan, Liban i agencije UN.

KONTRAMERE STUPAJU U PONOĆ NA SNAGU, AKO NE BUDE DOGOVORA

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine Rasim Ljajić potvrdio je danas da će, ako ne bude postignut dogovor o otvaranju granice sa Hrvatskom, u ponoć stupiti na snagu paket sveobuhvatnih kontramera protiv te zemlje.

"Spremili smo kontramere, političke, pravne i ekomomske, koje će biti direktno usmerene prema hrvatskim privrednim subjektima", rekao je Ljajić i dodao da je reč o čitavom paketu kompatibilnih mera koji imaju za cilj da odgovore na ono što je Hrvatska učinila.

Ljajić je za TV B92 rekao da Srbija ne bi volela da dođe do tih mera i da ih je zato odlagala da bismo našli prostor za dogovor.

Ministar Ljajić je rekao i da on više nije ni u kakvom kontaktu sa kolegama iz Hrvatske, ali je dodao da je jedino moguće da se ova kriza reši u razgovorima dva premijera.

Premijeri treba da razgovaraju i Srbija želi da se ova kriza što pre reši - bolje da odmah dođe do rešenja, nego da kriza traje nekoliko dana, jer će trošak za svaku stranu svakim danom biti sve veći, istakao je Ljajić.

"Rešenje je prosto - da Hrvatska ne blokira granicu i ne tražimo nikakve ustupke, niti povlastice," istakao je ministar. Ljajić je rekao i da je očekivao da će EU zauzeti odlučniji stav po pitanju ove krize, jer je situacija jasna - Hrvatska je zatvorila granice i krši Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

EU bi morala da osudi zbog toga svoju državu članicu, međutim iz Brisela stižu izjave namenjene i jednima i drugima da se nikome ne zamere, kazao je Ljajić.

On je dodao da je svaki dan važan da se kriza što pre reši, jer privrednici puno gube i pokreću se mnoge tužbe pred hrvatskim i međunarodnim sudovima zbog ove blokade.

"Da ne govorimo o političkoj šteti. Trebaće nam dosta da se vratimo na situaciju pre krize, jer se govori jezikom ultimatuma i pretnji, kao nikada do sada u kratkom periodu", rekao je Ljajić istakavši da razume da je u Hrvatskoj u toku predizborna kampanja, ali da ne razume da "zbog par hiljada glasova možete ozbiljno da ugrozite odnose između dve zemlje."

Hrvatska jeste u boljoj poziciji od Srbije, kao članica EU, ali to nije razlog da uvodite neevropske standarde i blokade na granicama i da sprečavate slobodan protok ljudi, roba i kapitala, naglasio je ministar.

Lajić je kazao da je situacija na prelazu Batrovci sa Hrvatskom teža nego juče jer je kolona na granici sa Hrvatskom duga više od 13 kilometara, a imamo i potpunu blokadu teretnog saobraćaja u oba smera i protest kamiondžija između dve granice.

"Ako se tome dodaju zapaljive izjave koje dolaze iz Hrvatske, upkos našim željama da dođemo do dogovora, onda ova kriza poprima vrlo ozbiljne razmere", kazao je Ljajić.

Čuo sam iz Hrvatske sijaset izjava koje ne priliče čelnicima jedne zemlje, kazao je Ljajić i dodao da Hrvatska želi da se svađa jer ima bolju političku poziciju, kao članica EU.

On je naglasio i da je Srbiji sasvim svejedno da li će izbeglice ići prema Hrvatskoj ili Mađarskoj i da izbeglice o tome same odlučuju, a ne Srbija, koja o tome ne odlučuje i ne usmerava ih ni u jednom, niti u drugom pravcu.

KAMIONDžIJE SA HRVATSKE STRANE ODUSTALE OD SOLIDARNOSTI

Sat vremena nakon deblokade saobraćaja na graničnom prelazu Batrovci iz oba pravca, sa hrvatske strane ka Srbiji pokrenuli su se kamioni koji su se najpre solidarisali sa kolegama sa srpske strane koji se, prema odluci hrvatske vlade, propuštaju selektivno, samo ako transportuju kvarljivu robu i opasne materije.

Kako je javio reporter Tanjuga sa lica mesta, dok saobraćaj iz Hrvatske ka Srbiji funkcioniše u potpunosti, iz Srbije ka Hrvatskoj se odvija samo putnički.

Kamiondžije će kako su najavile do večeras u 23,30 čekati da hrvatska vlada promeni odluku o selektivnom puštanju teretnog saobraćaja, a ukoliko odluka ne bude promenjena oni će blokirati sve granične prelaze za sav saobraćaj ka Hrvatskoj, rekao je Tanjugu vozač Kan Grbović koji iz Novog Pazara vozi robu za Zagreb.

Grbović je rekao i da takva vrsta protesta nije organizovana, već spontana.

Kamiondžije su u potpunosti saobraćaj na tom graničom prelazu blokirale sinoć, nakon odluke Hrvatske da omogući prolaz samo kamionima koji transportuju kvarljivu robu i opasne materije.

Takva odluka je razljutila kamiondžije, koji su na tom graničnom prelazu čekali u više od 12 kilometara dugoj koloni gotovo pet dana, pa su stupili u protest blokadom granice za sva vozila iz oba pravca.

Prema rečima šefa carinske ispostave Nenada Vukčevića putnički saobraćaj na graničnom prelazu Batrovci se od nešto pre 16 sati obavlja normalno, ali je saobraćaj slabijeg intenziteta jer, kako je rekao, mnogi nisu obavešteni da je granica deblokirana.

Inače, Vlada Srbije usvojila je juče paket mera koje će primeniti ukoliko Hrvatska do ponoći ne otvori granicu za sav teretni saobraćaj iz Srbije. Vlada je ovlastila premijera Aleksandra Vučića da o tom problemu i problemu izbegličke krize, koja je dovela do zatvaranja granica ka Hrvatskoj, razgovara sa hrvatskim kolegom Zoranom Milanovićem.

Prelaz u Batrovcima u ponoć će obići ministar policije Nebojša Stefanović.

MILANOVIĆ: SVI SU PROTIV HRVATSKE VLADE

Premijer Hrvatske Zoran Milanović ocenio je danas u Briselu da je nedopustivo da Srbija postavlja ultimatume članicama Evropske unije, iz izneo tvrdnju da Budimpešta, Beograd i hrvatska desnica zajednički rade protiv njegove vlade.

On se uoči današnjeg vanrednog samita lidera EU u Briselu osvrnuo na rok koji je premijer Srbije Aleksandar Vučić zadao pre nego što Srbija kontramerama uzvrati na odluku Zagreba da zatvori granične prelaze.

"Oni da daju ultimatume? Evo jedva čekam ponoć, baš me zanima šta sadrži taj Vučićhev ultimatum", rekao je Milanović.

Hrvatski premijer se požalio da mu Vučić nije ni odgovorio na ponudu da pošalje autobuse koji će migrante, umesto ka hrvatskoj, uputiti ka mađarskoj granici.

"Oni njima naplaćuju ko zna koliko para za prevoz autobusima, to je tamo privredna grana", tvrdi Milanović i kaže da se "Hrvatska ponaša odgovorno, a u Srbiji vlada potpuni haos".

On je, takođe, rekao da će o otvaranju granice za teretna vozila odlučivati na osnovu broja migranata koji pokušavaju da uđu u Hrvatsku. "Možda uskoro otvorim granicu, a posle ću je opet zatvoriti ako broj ljudi pređe 8-10.000", kazao je Milanović.

Hrvatski premije kaže i da Beograd i Budimpešta rade protiv vlade u Zagrebu i hrvatskih nacionalnih interesa, a u sadejstvu sa opozicionom Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ).

"Budimpešta, Beograd, HDZ, to je sveto trojstvo", kazao je on, dodajući da su "desničari svuda isti, to vam je kao prst i nokat".

Upitan da pobliže objasni ovo navodno trojno savezništvo, Milanović je rekao da se to vidi "iz njihovih reči i dela".

Premijer Hrvatske kaže da sve poteze preduzima uz konsultacije sa liderima Austrije i Nemačke.

"To su najmoćnije zemlje u Evropi, a mi radimo i u njihovim nacionalnim interesima", rekao je on.

Milanović, međutim, nije direktno odgovorio na pitanje da li se o zatvaranju granice konsultovao sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, rekavši ponovo da je "razgovarao sa najvažnijim ljudima u EU".

Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han pozvao je ranije danas lidere Srbije i Hrvatske da smanje retoriku u vezi sa situacijom na granici i mirno pristupe rešavanju problema.

NA BAJAKOVU BEZ PROLAZA I ZA KAMIONE SA KVARLjIVOM ROBOM

Na prelazu Bajakovo i dalje je u blokadi teretni saobraćaj iz Srbije, a Hrvatska ne propušta iz Srbije ni kamione sa kvarljivom robom, javio je reporter Tanjuga sa lica mesta.

To je Tanjugu potvrdio i šef carinske ispostave Batrovci Nenad Vukčević, koji je naveo da, od kako su nezadovoljne kamiondžije odblokirale taj prelaz, odnosno prostor između Batrovaca i Bajakova nešto pre 16 časova, ni jedan kamion nije prešao iz Srbije u Hrvatsku.

"Ni jedan kamion još nije prošao, tako da je prelaz u potpunoj blokadi za teretni saobraćaj na ulazu u Hrvatsku", rekao je Vukčević.

HRVATSKA POLICIJA KRIŠOM DA PREBACI MIGRANTE U SRBIJU

Hrvatska policija htela je prošle noći da pod okriljem mraka prebaci u Srbiju veću grupu migranata preko granice na Dunavu, blizu Bačke Palanke, što je srpska policija uspela da spreči, saznaje Tanjug iz dva izvora.

Hrvatska policija pokušala je preko Šarengradske ade, srpskog rečnog ostrva na Dunavu u blizini Bačke Palanke, tokom noći da u Srbiju vrati veću grupu izbeglica.

Srpska policija uspela je da spreči taj pokušaj, koristeći patrolne čamce sa reflektorima i rotacijama.

Izvori Tanjuga su naveli da je zbog toga pojačano prisustvo pripadnika granične policije Srbije.

Šarengradska ada je hrvatsko rečno ostrvo, na delu gde Dunav čini granicu sa Srbijom, a nalazi se blizu Bačke Palanke.

IZBEGLICE SPAVAJU NA PRAVOSLAVNOM GROBLjU

Britanski “Channel 4” objavio se snimak na kome se vidi kako izbeglice spavaju na pravoslavnom groblju u Tovarniku.

Opširnije pogledajte OVDE.

VUČIĆ SAGLASAN SA MOGERINIJEVOM O OTVARANjU GRANICE

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras za RTS da je saglasan sa izjavom šefice evropske diplomatije Federike Mogerini i da očekuje otvaranje granice.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini rekla je ranije danas da smatra da zatvaranje granice Hrvatske nije resenje i pozvala Beograd i Zagreb da zajednicki pristupe resavanju migrantske krize.

DODIK: HRVATSKA KRŠI SVE RELEVANTNE MEĐUNARODNE SPORAZUME

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je hrvatska blokada teretnog saobraćaja na granici sa Srbijom kršenje svih relevantnih međunarodnih sporazuma o kretanju robe i kapitala, što je napravilo ogromnu štetu Srbiji, ali i Republici Srpskoj.

"Hrvatska je to potpuno nepotrebno učinila. Neprihvatljivo je da Hrvatska na taj način utiče na robnu razmenu i privredne aktivnosti u regionu", ocenio je Dodik, a preneli su banjalučki mediji.

Predsednik Republike Srpske je istakao da izbeglički i migrantski problem nije problem Srbije, koja kao tranzitna zemlja, trpi ogromne pritiske i zbog dnevnog boravka tih ljudi.

"Neprihvatljivo je i neprimereno da se jedna država, članica EU na ovakav način obračunava sa tim pitanjem, imajući u vidu činjenicu da i sama Evropa nije uspela da napravi nijedan dogovor unutar sebe o ovom problemu", rekao je Dodik.

On je naglasio da je kolateralna šteta koja se nanosi privredi u celini u regionu apsolutno nepotrebna i "ide na teret poteza koji je učinila Hrvatska".

"I Republika Srpska trpi ogromnu štetu, imajući u vidu da je veliki tranzit robe iz Srbije, i ne samo Srbije, usmeren preko Hrvatske za Republiku Srpsku, i to doprinosi ogromnim gubicima koje imamo i zato je potrebno to pitanje što pre rešiti i dovesti stanje u normalu", rekao je Dodik.

On je zaključio da Hrvatska, šta god imala za razlog, ne može da objasni sprečavanje protoka robe i da to povezuje sa migrantskom krizom.

DAČIĆ: MOGERINI POTVRDILA STAV SRBIJE

Republika Srbija zahvalna je visokoj predstavnici EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Federiki Mogerini na veoma korektnoj izjavi, kojom ona potvrđuje stav Srbije da zatvaranje granice Hrvatske za teretni saobraćaj nije rešenje i da ima negativne posledice u regionu, izjavio je potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Srbija očekuje da će Hrvatska, posle ovakvog stava šefa diplomatije EU, odmah pristupiti povlačenju svoje protivpravne jednostrane odluke o zatvaranju granice za teretni saobraćaj, naveo je Dačić, podsetivši "da su sloboda kretanja robe, ljudi i kapitala jedan od temeljnih principa EU, koje je Hrvatska narušila i to upravo kao članica EU", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Dačić je podsetio da su premijer Srbije Aleksandar Vučić i Vlada Srbije od početka, isticali spremnost da Srbije konstruktivno priđe rešavanju problema.

HRVATSKA DEMANTUJE DA JE KRIŠOM PREBACIVALA IZBEGLICE

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Ranko Ostojić demantovao je večeras informaciju u srpskim medijima da je hrvatska policija prethodne noći pokušala da vrati grupu izbeglica u Srbiju, što je sprečila srpska policija.

"Nadam se da ću videti neki snimak te akcije. Takve dezinformacije zapravo potvrđuju da plan C ne postoji, niti ga pravimo", rekao je Ostojić, gostujući u Dnevniku Nove TV.

Hrvatska se u ovom trenutku striktno drži plana A i plana B, što znači da imamo dovoljno kapaciteta i uslova da izbeglice prebacujemo u Mađarsku, kazao je Ostojić.

Dodao je da ne želi da spekuliše šta će se dogoditi ukoliko dođe do zatvaranja granice, jer se pokazalo da nijedna žica i zid nisu uspeli da zaustave protok ljudi koji žele da
dođu do destinacije u šengenskoj zoni.

NA BAJAKOVU KAMIONI I DALjE NE MOGU U HRVATSKU

Na graničnom prelazu Batrovci večeras je i dalje blokiran teretni saobraćaj iz Srbije, dok se putnički saobraćaj u oba pravca nesmetano odvija, javlja izveštač Tanjuga sa lica mesta.

Istovremeno, kamioni iz pravca Hrvatske nesmetano ulaze u Srbiju.

Kamiondžije iščekuju dolazak ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića večeras na taj granični prelaz, dodajući i da čekaju da vide da li će Hrvatska odblokirati prelaz za teretni saobraćaj.

Oni ponavljaju i da će blokirati prelaz Šid - Tovarnik, gde se sada odvija samo putnički saobraćaj, ukoliko hrvatska vlada do večeras u 23.30 ne promeni odluku o blokadi teretnog saobraćaja.

STEFANOVIĆ STIGAO NA BATROVCE

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović sa direktorom policije Miloradom Veljovićem pola sata pre ponoći stigao je na granični prelaz Batrovci.

Oni će održati sastanak sa graničnom policijom na tom prelazu, a ministar Stefanović će se u ponoć obratiti novinarima, javio je izveštač Tanjuga sa lica mesta.

Na ovaj granični prelaz večeras je došao i ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Teretni sabraćaj na tom prelazu ka Hrvatskoj, dok se putnički odvija u oba smera nesmetano, kao i teretni iz Hrvatske u Srbiju. Na ovom prelazu trenutno je i veliki broj novinarskih ekipa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (126)

Besposlen

23.09.2015. 10:14

Gospodine Premijeru, Vama očito nekako ne ide vođenje držve ni rešavanje problema, ni kada su u pitanju Rama, Bakir, evo sada i Hrvati... svi nas redom ponize što i nije normalno niti treba dozvoliti. Pustite to neko drugi da radi, možda će nam svima biti bolje!

Jeca

23.09.2015. 10:37

@Besposlen - Zasto nas ponize!? Da li bi isto tako mislio kada bi bio u njihovoj situaciji...naravno da ne bih! Srbija je jedina zemlja koja se ponela ljudski, umesto da ste ponosni vi osudjujete! Sram bilo sve koji osudjuju nasu pomoc migrantima!!!

Mara

23.09.2015. 11:02

@Besposlen - Pa evo npr. ti da vodiš državu. Baš me zanima kako bi to radio eto, a još si i besposlen, taman da vidimo.

šmizla

23.09.2015. 11:14

@Besposlen - lepo je to što podržavaš upravnika logora Milanovića samo nastavi tako.

Vanja

23.09.2015. 11:37

@Besposlen - Grešiš nismo poniženi, pokazali smo sa ovim da smo human narod. Za razliku od Hrvatske imamo premijera koji je pokazao da je razuman i odgovoran političar, koji problem pokušva da reši mirnim putem.

Mihail

23.09.2015. 10:14

Kao i uvek Srbija ispada vise fer i cak im daje rok da razmotre svoju odluku, eeee hr dalje ste vi od Eu nego mi

Милош

23.09.2015. 10:28

Треба блокирати увоз хратске робе по сваку цену!

неимени

23.09.2015. 10:32

Избезумиле ми се уснице, крај се примиче, ништа ме се не тиче, нек сам се нафатирао. Једном се живи, ја сам успео, а ви ... ко вас шиша. О_о Све ће поштујемо, све ће следимо шта год да еу каже, све ће извршимо шта год да траже, преузећемо избеглица 10 милиЈона ако треба, мож' сваки из еу да нам га завлачи кол'ко му драго, ал' ми од еу не одустајемо. И при том нећемо да трпимо понижења од било кога, а пшосебно од прљави' коментатори који по новинама 'оће да пљују мудру и разумну и тако даље.

EMY

23.09.2015. 11:06

Još noćas je Hrvatska počela da menja ponašanje i pušta teretnjake u Hrvatsklu, do ponoći sve će se normalizovati, zabrana je bila ne glupa već naivna i neprijateljska prema Srbiji.

ana

23.09.2015. 11:51

@EMY - ma Hrvati su opvu emigrantsku krizu iskoristili da opet opletu po nama..ovo je samo dokaz da nema nikakvog pomirenja izmedju zemalja..

VladaNapolje

23.09.2015. 11:08

hahah il mi se cini il se ovi rokovi samo nesto pomeraju... e moji lideri,ne mozete vi ni sami sebe da vodite do prodavnice a kamoli da vodite zemlju

banja

23.09.2015. 11:49

@Teodora - naravno..kada Todoricu udare po dzepu...brzo ce Hr da otvori granice..to sto rade je samo dokaz kakva su zemlja

petar pan

23.09.2015. 11:35

Zaista je ponizavajuce da se tako ophode , uostalom ovo je problem citave Evrope...hrlili su kao istoj a kada je problem u pitanju prave se kao da nisu deo nje

Mali bata

23.09.2015. 11:37

Najvecu gresku koju su napravili samoproglaseni politicari je to da ne prihvataju politicku odgovornost, da ne bave se trgovinom, i trgovina im ne dozvoljava da dobiju zvanje politicar. Duple funkcije i sukob interesa dosao do izrazaja.

gogi

23.09.2015. 11:39

milanovic se zanosi da srbija nece uvesti kontra mere , ako evropa ne bude reagovala vec sutra ce videti sta ce biti

Maniks

23.09.2015. 11:40

Mi ne cutimo sto smo slabi nego sto smo mnogo mnogo jaki kaze mekusac a sa Srbijom se sprdaju..Sa ovakvom politikom velikog vodje Srbija ce biti unistena..U svojoj istoriji Srbija nikad nije ovako bila ponizena.

Хммм

23.09.2015. 11:41

Честитке на опстанку. Нетачно је, да не преносите ни делић "ријалитија". Сваког дана у вестима, се и код вас, дају прочитати вести о фарми, брату, старлетама и сл. За то заслужујете нулу, јер трујете народ, као и остале новине у Србији. Све више страних речи убацујете у наслове и чланке. То је лоше. Имате одличне коментаре на свакодневне догађаје, али сте много спорији у преношењу актуелних спортских догађаја.

lenka

23.09.2015. 11:47

E treba im zatvoriti sve trzne centre u Srbiji, i zabraniti bilo kakvu saradnju sa njima, sram ih bilo.

Jasenovac

23.09.2015. 11:47

Nemaju oni mu.. kad dode do kraja. Nadaju se da mogu da Rade sta hoce jer su u EU a Srbija nije. Videcemo gde ce ih to hodanje po zici dovesti?

FEDMUKOV

23.09.2015. 12:19

@Jasenovac - Ponovo vampiri šetaju Hrvatskom, ponovo logori, geta, trgovina ljudima...

Mirce

23.09.2015. 12:01

Ne razumem brigu tranzitnih zemalja. Skandalozno je da Hrvatska koristi migrantsku krizu za zaostravanje odnosa sa Srbijom.

Gordana

23.09.2015. 12:02

Gospodine Vucicu,molimo Vas da hitno sazovete sednicu Saveta bezbednosti i proglasite na teritoriji Srbije ratno stanje.Verujte,necete pogresiti,jer odlicno znate ko Vas pritiska i ko ne zeli Srbiju u Evropskoj Uniji,a to su svi oni,koji mrze Pravoslavce-nas i Ruse.Oni zele da Srbiju opasu bodljikavom zicom i od naseg naroda naprave logorase u koncentracionom logoru! Molimo Vas da istrajete u svemu,ali ne popustajte,jer se ni Vi ,ni nasi gradjani niste ogresili o izbeglice.

DimaDima

23.09.2015. 12:02

Hrvatska ne moze da se izbori sa brojem migranata, pa trazi da saljemo i u Madjarskoj. Sta mi da kazemo sto svi ti migranti pre Hrvatske i Madjarske mora da prodju kroz Srbiju i to kroz vecu teritoriju. Nadam se da ce se Hrvati do isteka roka urzumeti.

Vujo

23.09.2015. 12:06

Oni su u NATO, a nama zene sluze vojsku. Oni kupili Frikom i prave monopole trgovinske po Srbiji, a mi im kupujemo robu. Pa sta sad Srbi? Jel vam cudno? Kupujte im robu u IDEI i dalje, idite im na more...... oni ce vas jednog dana sve u novi Jasenovac povesti, u to sumne nema, istorija se vazda ponavlja.

Novica

23.09.2015. 12:08

Ne shvatam namere Hrvatske? I letos prvo su pozdravili postovanje premijera prema svim zrtvama a posle ga napali. Sad hoce saradnju sa nama pa nas napadaju. Ne razumem sta pokusavaju. Mada verujem da ce premijer i vlada odreagovati najbolje moguce i da ce se ovaj problem resiti!

Dumar

23.09.2015. 12:16

Ovde se Hrvati ne pitaju skoro nista, iza svega stoje angloamericke snage, to je njihova osveta za Rezoluciju o genocidu, sto nije prosla u SB. Glavu dajem, ako nije tako.

Felix

23.09.2015. 12:38

@Dumar - To dali se Hrvatska pita ili ne pita vidjećete uskoro . Ne zaustavite li ovakav priljev i ne pretanete li ih organizirano dovoditi na naše granice ide ograda sa žicom ! Pa cete vidjeti jeli se pita ili ne pita . A da je Milanović "lud" to ste se valda uvjerili .

Shomi

23.09.2015. 14:23

@Dumar - @ Felix i slicni: Sta se bre bunite, ima da vam napravimo jednu malu "Daljmaciju"!

Marerl

23.09.2015. 12:24

@Mama - To je krajnja mera, pa da vidimo. Dat im je rok, videćemo šta kažu njihovi privrednici.

SRBIJANKA

23.09.2015. 12:18

........"Pokaži mi redom Viteze tvog roda,Što balčakom s ruku slomiše ti lance,Gde je Karađorđe tvojega naroda,Pokaži mi tvoje termopilske klance......Čiju li ćeš pušku obesiti o rame,Ko najbolje ume da ti komanduje..........."

fedor65

23.09.2015. 12:19

EU treba da nadje trajno resenje a ne da se lomi na Srbiji i da se prepiremo sa zemljama sa kojima se granicimo.

gvatemala

23.09.2015. 12:24

federika - koji ugled eu - pa eu je najgora parija koju je svet video za vjek vjekova - samo ne znam sto mi ulazimo u tu kanalizaciju - u stvari - znam - moramo - jedina nada je da se ta nakazna tvorevina eu sto pre raspadne - a na odlicnom su putu..

vazno objasnjenje

23.09.2015. 12:27

Mocan covek je uvek krivac u ocima slabica, jer ne moze da prizna njegovu moc.

Srpska Crna Gora-Berane

23.09.2015. 12:33

Drage braco i sestre Srbi,gdje god da se nalazite na planeti zemlji,NIKADA I NIKAKO ne kupovati hrvatske proizvode podravka,jana i sl i ne ulazite u Rodu,Merkator i bilo koje njihove markete.. Problem sa krvatima se na kulturno resava. Ne smijemo biti kao oni vec strogo mudri i hrabri i braniti pametno SRPSKE interese svuda u svijetu..

Borac

23.09.2015. 12:33

Nastavak:Izbjeglice mogu da se prijave u Grckoj i preko Bugarse da stignu u sve zemlje EU.Vi sanjate o ulasku u EU pa radite sto neki predstavnici EU od Vas traze.Dali ste stvarno toliko naivn?EU je u raspadu a Vi jos uvijek mislite da cete uci u neku EU.Ovo sto Vi radite moze se uporediti sa onim seljakom kada mu je stala bila u plamenu a on je krave koje su bile vani vodio u stalu,umjesto da one iz stale vodi napolje.Tako Vi radite sa Srbijom.RAZMISLI NARODE PA ONDA BIRAJ KO CE TE ZASTUPATI:

Bugi

23.09.2015. 12:34

Izbeglice su odlucile.Nemacka je hjihov dom.Pa zasto Hrvatska pravi probleme i sprecava te ljude da se docepaju svog praga.??Zasto ne postyju onu staru izreku,SVUGDE PRODJI ALI KUCI DODJI.???

NS

23.09.2015. 12:35

hrvatska ima Eu iz sebe i Srbija je u nezgodnijoj poziciji ... stoga kamiondzije treba da se isprece na sve granicne prelzaze sa hrvatskom, pa neka i hrvatska trpi stetu.

Bugi

23.09.2015. 12:42

Vucicu i suvise si fin i previse blag da bih mogao nesto da uradis.Zato predlazem da napujdas Dacica dok je vreme inace obrasmo bostan.

dr Nis

23.09.2015. 12:55

Imam utisak da smo opet sami krivi za problem u kom smo se našli. Pustili smo migrante da ulaze bez problema u Srbiju, omogućili smo im tretman kakav dolikuje ljudima, prevoz do severnih granica i nastavak njihovog putovanja. I najgore počeli smo da se hvalimo kako smo humani i dobri za razliku od ostalih nam komšija. Naša uloga je jasno određena u svetu, da budemo loši momci i krivci za sve. Zato se ponavlja uporno , Srbi su krivi, samo ni oni što to pričaju ne znaju zašto su to Srbi krivi.

laktarosi masu laktovima nema zasta da uhvate se

23.09.2015. 12:59

EU je sloboda svih kretanja, bez granica. A znanje stoji rame uz rame.

Zoketa

23.09.2015. 13:00

Super... I, šta će Muha posle isteka tog "ultimatuma" (!) konkretno da uradi, u kvazidržavi koja realno nema čak ni svoje granice (da ih ima, zar bi stotine hiljada stranaca bez ikakvih dokumenata mogle ilegalno i nekažnjeno da ulaze u nju kako i gde im se to prohte)?!? U kvazidržavi bez vojske, čiji je i Muha jedno vreme vajni ministar bio??? U okupiranoj tuđinskoj prćiji u kojoj isti ti hrvati drže OGROMAN procenat privrede u svojim šapama???

Pitam Se

23.09.2015. 13:02

Izgleda da su jedva docekali ovu krizu da nam se svete Bog zna zasto.uvek podli,zavidni i osvetoljubivi.

Truman

23.09.2015. 13:19

Nadam se da će se uskoro u potpunosti rešiti ovaj problem. Činjenica je da region mora funkcionisati kao jedno kako bi se taj cilj i ostvario.

Ха! Ха! Ха!

23.09.2015. 14:01

@Truman - А који то "region"? И шта вам уопште представља тај потпуно бесмислени општи појам? Да не мислиш можда на фамозно - фантомски "западни Балкан", иако се Србија уопште не налази (нити се икада налазила) на западу Балканског полуострва?

Ха! Ха! Ха!

23.09.2015. 19:30

@Truman - Чему оволики "минуси" на мој претходни коментар, ботине неписмене?!? Нисте завршили ни основну школу, или сте пак у њој бежали искључиво са часова географије???

Vesna

23.09.2015. 13:20

Ima li u toj EU gazda ili ce te razularene "bande" da rade ko sta hoce ? Za sve je kriva EU jer nije sposobna da zakonski , jedinstveno, kontrolise svoju drzavnu territoriju vec joj se clanice ponasaju kao neposlusna i zadatku nedorasla deca! Mi smo uredjenija zemlja od EU .! Evo , i sada je pokazala da je to skup belosvetskih bitangi i nesposobnjakovica . Zar nam takvo dustvo treba?

čeda

23.09.2015. 13:54

Ne vidim čemu tol'ka frka oko izbeglica.Zar nisu studenti devedesetih,na demonstracijama protiv Miloševića nosili transparente i ponavljali k'o papagaji kako je Beograd svet?!Sad kad se,konačno,ukazala prilika da to i postane,neki se bune!Što,bre?Pa,evo vam sveta koji ste tako strasno prizivali.Mali Istambul.Šta fali?I to je svet.Doduše,onih bledunjavih sa zapada neće biti koliko biste vi hteli,ali bože moj!?Ne može baš sve,je l' tako?Čista egzotika.

dule trubica

23.09.2015. 14:06

Stetu koja je Srbija pretrpela i trpi zarad HR/EU blokade granica treba zahtevati od EU u najkracem roku. Ovaj akt nema nikakvih EU vrednosti koje su nam obecavane zadnjih dvadeset godina.........Srbija treba iz ovog da napokon izvuce pouku o trgovini preko i sa HR i da se preorjentise na sigurnije trziste i minimalizuje HR investicije u Srbiji jednom i zauvek. EUslavija se raspada.

Bugi

23.09.2015. 14:45

U toku je veciti balkansko/politicki derbi izmedju Hrvatske i Srbije.Hrvatska je ojacala odbranu dovodjenjem novog golmana Milanovica Koji je na prethodnoj utakmici protiv Madjarske pokazao da se na njega moze ozbiljno racunati.Ocekuje se da ce protiv nas primeniti istu taktiku uz pojacanu odbranu i prljavu igru na sredini terena.Imajuci u vidu da je nasa politicka selekcija sastavljena iskljucivo od mladih i neiskusnih,nasem selektoru Vucicu ce biti izuzetno tesko cak i sa talentovanim Dacicem.

Блок33

23.09.2015. 15:02

Надам се да ће се ЕУ што пре распасти и да ће победити идеја националне државе,а не неких унија.Све је јасно као дан,оваква Европа неће још дуго трајати само је питање времена кад ће пући по шавовима.Могли смо да се заваравамо 25 год. како је то једна уређена,функционална заједница у којој влада право и слобода,али већ на првом озбиљнијем тесту она је пала и показала своје право лице.То је бирократска заједница лицимера,лажова и насилника која обмањује и своје народе тако и друге.Не у ЕУ!!!

Dusan BG

23.09.2015. 15:18

Savetovao bih Hrvatima da budu dobri ljudi i da prihvate izbeglice. Neka to shvate kao kaznu za proterane i pobijene Srbe. Neka se ne zameraju sa izbeglicama, jer je ka Evropskoj Uniji krenula milionska reka izbeglica koja nece presahnuti sve dok se i poslednji Arapin ne iseli sa Bliskog istoka. Te izbeglice ce za par godina postati vecinsko stanovnistvo u Hrvatskoj i nece im zaboraviti sto su (tada vec manjinski) Hrvati, bili zli prema njima.

Pera91

23.09.2015. 15:24

Ne znam da li Hrvati shvataju da je Srbija vec mesecima u situaciji u kakvoj su oni sa izbeglicama tek nedelju dana ??

?!?!?!

23.09.2015. 16:07

@Pera91 - Наравно да схватају. И - што би то њих уопште реално требало да буде брига?!?

DusanBG

23.09.2015. 15:29

Mislim da je najveci problem sto su Hrvati u predizbornoj kampanji gde svaki potez protiv Srbije donosi politicke poene, razume se. Daleko smo mi odmakli od njih kada je civilizovano ponasanje u pitanju.

Goran

23.09.2015. 15:41

Šaramo, dali smo Mađarima 100 000, sad malo vama. Ne razumem kome treba da damo ako ne članicama EU?!

Vlatko

23.09.2015. 15:43

Iako je vrlo iritantno, ponašanje Hrvatske zapravo nije iznenađujuće. Ta ,,država'' ima razvijenu tradiciju progona izgnanika, a nikako njihovog prijema! Nipošto. Gospođo Biserko, sad gledajte šta je ksenofobija na delu. Školski primer.

Milan

23.09.2015. 16:13

Ako je EU zatvorena za nas Evro-Azijska Unija nije !! Sa eU mozemo samo da budemo dobri susedi u EA uniji su nasa braca !!

Nemanja

23.09.2015. 17:53

Ovolike kolone na nekoj granici Evropa ne pamti. Valjda će preduzeti nešto i urazumiti Hrvatsku. Migrantska kriza se neće rešiti obustavljanjem prevoza roba.

Mali bata

23.09.2015. 18:35

Zasti pravis histeriju. A pisao si o tome da EU kvalifikacionom vecinom je pokazala da podrzava politiku socijalnog mira i bezbednost, na bliskom istoku.

ACA BG

23.09.2015. 18:38

I kad sve ovo prođe, jednog dana, oni svi će opet biti fina, kulturna, humana i demokratska Evropa, a mi ćemo opet biti necivilizovani divljaci, nehumani etnički nastrojeni zli Srbi sa tamo nekog Balkana...

DejanS

23.09.2015. 18:47

Hrvatskoj treba uvaliti onoliko imigranata, koliko su Srba proterali. Ni manje ni vise, i to sa trajnim boravkom.

Stole

23.09.2015. 18:54

Ovaj Milanović nije ni za šefa seoske zadruge a ne za premijera. Umesto da rešava ekonomske probleme svoje zemlje i diže srozan standard (u šta sam se uverio iz prve ruke), on koristi neku nebuloznu retoriku za predizbornu kampanju. Aj što komšijama troši premijerske dane i budžetske pare na inaćenje, nego mu je bitnije da Srbiji nanese štetu pa makar to i Hrvatsku koštalo! Trgnite se komšije, inaćenje nikom nije dobro donelo!

Nebojsa007

23.09.2015. 19:04

Preusmeriti sve migrante u hrvatsku pa za par godina cela hrvatska da bude muslimanska

Cican

23.09.2015. 19:12

sta se bune tek su dobili 44000 ima jos fore do 120000 minimum kolko ce trebati da prime clanovi eu.Hteli ste u eu eto vam je

saša

23.09.2015. 19:37

Šta je evro-bootovi,nešto ne hvalite sad "prijateljsku politku,saradnju u regionu,međusobno razumevanje,pomirenje i blabla..." sa Ujkanima???Doduše i oni rade,kao i naši kvislinzi samo ono što im narede iz Berlina,a naređenje je da se isti koče i što duže zadržavaju,na svom putu u obećani švapski raj.

Mudrivoje Znanic

23.09.2015. 19:45

Ovako ponasanje nisam ocekivao cak ni od hrvata. Ovo je primitivno i banalno ponasanje jednog premijera drzave clanice EU. Ovako ucenjivanje od strane jedne clanice EU nesme biti dozvoljeno i mora se osuditi i kazniti odmah, od EU. Istina je da niko nezeli migrante sa bliskog istoka u svojim dvoristima. Ali makar budite hrabri pa to resavajte sami, a ne korz ucenjivanje jedne siromasne Srbije. Sram vas bilo komsije hrvati!

kontra mere

23.09.2015. 19:56

su zakasnele, trebale su biti sat vremena nakon sto su oni zatvorili, zasto u Srbiji niko nema m i ko placa ove stete.Sta znaci prepucavanje preko novina n i s t a, pokazite da upravljate Srbijom.

bojan

23.09.2015. 19:57

Nikada necemo moci da funkciunisemo sa hrvatima.Svakom svoje pa kako bude.Smesno je ovo sto rade.Za njih rat uvek traje,zar nevidite to.

Vožd

23.09.2015. 20:38

@bojan - Pa lako je kad imaju dva školovana političara i ostalo je sve nepismena i neobrazovano pokatoličena masa. Manipulišu sa polu-svetom.

Prolaznik

23.09.2015. 20:07

Zatvoriti lanac Idea i Roda i bojkotovati svu robu iz Hrvatske!To smo trebali jos odavno.

duska

23.09.2015. 20:08

Ja sam uvek za mirna resenja problema, ali u ovom konkretnom slucaju ja ne bih davala nikakve rokove vec bih, kao sto su to i oni uradili, odmah uvela kontra mere pa da vidimo sta ce biti? Dosta se Srbija drzala one poslovice Ko tebe kamenom ti njega hlebom...i mi vec jednom treba da uzmemo u ruke taj kamen i da pokazemo da imamo zube...

frenk

23.09.2015. 20:52

nije ovde kriv ni srpski ni hrvatski narod, vec politicari koji se bahate iz dokolice. srbija nije u poziciji da zatvara granice, jer preko hrvatske ima bescarinski pristup trzistu EU za poljoprivredno-prehrambene proizvode. robna razmena sa hrvatskom je velika, a uvoz je naravno, veci nego izvoz. najtuznije je to sto se u medijima plasira kako nam svi daju podrsku u svemu, a sustinski se niko nije nasao da reaguje i na bilo koji nacin pomogne, pogotovo u ovom problemu.

Bugi

23.09.2015. 20:54

Jel ja to dobro procita???Hrvatska policija pokusala da ilegalno prebaci izbeglice u Srbiju. Nasi ih nisu primili. Pitanje je sada gde su????? Vraceni sa tog ostrva, ostavljeni na itom ili baceni u dunav.Zahtevati detaljan odgovor na ovo pitanje i to odah.

Djole

23.09.2015. 22:17

@Bugi - Koliko se secam rumunski granicari su za vreme Causeskua pucali na ljude koji su ilegalno prelazili granicu... Ovo sa hrvatskim policajcima je ozbiljan incident! A pre nedelju dana iste te hrvatske policajce je pohapsila madjarska policija zbog iste stvari... zezaju se hrvati, samo da ne preteraju.

ivan seljak

23.09.2015. 21:01

umesto ultimatuma bolje bi bilo da lepo zamoliš milanovića za jedan selfi, možda se i smiluje pa otvori granicu.

Baltazar

23.09.2015. 21:04

Pazi to : kad si zatvarao granicu sa Srbijom nisi pitao EU a sad kad Srbija preti kontramerama pozivas se na to kako Srbija sme da uvodi sankcije EU. Koji si ti smrad kao i cela iskompleksirana Hrvatska a takvih je pola EU koje su upale samo zato se SSSR raspao. Daleko vam lepa kuca.

Šta*tu*nije*jasno

23.09.2015. 21:15

Dok je Mađarska zatvarala granicu, Srbija bi trebala učiniti isto na jugu i istoku, i puštati izbeglica onoliko koliko jih po dogovoru uzmu Mađari ili Hrvati pa ne bih bilo takvih problema. Ni sad nije prekasno, odmah onemugučiti po svaku cenu, da izbeglice masovno stižu u Srbiju. Zar sestvarno nemože predvideti dva koraka unapred. Pozdrav.

zeka

23.09.2015. 21:19

Uvek ima resenja na primer zatvoriti granicu prema hrvatskoj I makedoniji ko je ovde ovde raseliti ih po nenaseljenim selima pozeljno da predju u pravoslavlje bojkotovati robu iz hrvatske, odustati od eu jer je valjda svakoj budali jasno kako je I kako ce biti e pa da vidimo .jurice nas oni posle samo da ne udjemo u nekakav savez sa Rujama od toga bi fras dobili e pa onda u pregovore a ne ovako svaka susa dize patku !

politicki suzeni pogled

23.09.2015. 21:43

Nisu oni krivi, takva je sudbina. Bog je hteo da cuju i razumu jednu te istu stvar drugacije.

mina

23.09.2015. 21:48

ne samo bojkot robe vec i muzike i kvazi estradnih umetnika iz hrvatske,dojadise brate mili ne skidaju se sa radio i tv programa

Alex vrnjacki

23.09.2015. 21:56

Stara priča od tih Hrvata...Dignu dževu, busaju se u grudi, posvađaju se sa nama, napadnu mučki....i kad se sprema nekakav odgovor udare u kuknjavu i bež pod skute nekad Hitlera a sad EU...neverovatno koliko su sitne duše. "Teta Merkel, teta Merkel Srbi nam prete...mislim prete EU! Uradite nešto!" Bljak....

мика

23.09.2015. 22:06

Јасно је као дан, да су за егзодус овог мучног народа ,једини кривци Немачка,Америка, Француска и Велика Британија, они су све то узроковали бомбардовањем (Ирака, Либије, Сирије, Авганистана итд.) , разорили су и опљачкали те земље , под изговором да им "уводе демоккратију". Према томе они морају да сносе све последице ових дешавања!

Nauta Brodic

23.09.2015. 22:30

Iskompleksirane ustase ! Treba sva njihova preduzeca koja rade u Srbiji isterati ! Licno ne bih bio protiv da se trajno zatvori granica sa ovom zemljom! Sta nam uppste znaci ta beznacajna zemlja puna ljudi koji mrze Srbe? Ima toliko drugih zemalja sa kojima mozemo da saradjujemo!

savo arizona

23.09.2015. 22:35

Ova najezda izbjeglica moze se rjesiti vrlo lako,evo kako,Pozvati NATO da sa njihovim transportnim avionima I helikopterima prevoze izbjeglice na koju destinaciju zele.Nato je Milosrdni Andjeo to mu je duznost da brine o ljudskim pravima na planeti.Koliko su tona osiromasenog uranijuma prevezli da toliko tona izbjeglica da preveze bilo bi to najhumanija akcija NATOfasista koji su do sada samo sejali smrt I bjedu na citavoj planeti.

vlada

23.09.2015. 22:36

Ne razumem vašu snishodljivost prema milanoviću! Taj čovek predstavlja nelegalnu državu , stvorenu na genocidu učinjenom nad srpskim narodom, koji sebi dozvoljava i posprdno komentarisanje vlade republike Srbije! Taj primitivan duh odslikava i njega i državu koju predstavlja! Da li sam nešto pogrešio ili izostavio?

Џмрљ

23.09.2015. 22:41

могу ли се Срби једном у историји сложити и бојковати све хрватско...Све!!!

Филип

23.09.2015. 22:57

Желео бих само додати ,да су Новости једини медији који су напоменули да је Шаренградска ада српско острво и хвала им на томе,док остали квази медији из Србије упорно пишу хрватско острво .

milan

24.09.2015. 00:10

Ja od sada necu da vidim cedevitu, janu, vegetu. Necu kupovati u idei i rodi. Necu kupovati sir belje. Necu kupovati frikom sladolede. Necu ici u restorane koji prodaju janu umjesto srpske vode. Barem toliko mogu ja sam, ako politicari nemaju muda. Moje pare, moja odluka. Pokazite mi gdje u hrvatskoj mozete kupiti knjaz milos u restoranu ili prolom? Bilo koji srpski proizvod je nemoguce naci u hr. Zato bojkot.

Mladen Šuvakov

24.09.2015. 00:17

u čemu je problem g.vučiću?na naše građane šaljete izvršitelje,kom.policiju,žandarmeriju,saj,poreznike...sa nama je lako jel??? odgovorite građanima šta će te preduzeti??? dosta bre više ponižavanja pa dokle????

ACO

25.09.2015. 04:45

@Mladen Šuvakov - Ti si sigurno mislio na Milanovica. Da li ti covjece znas sta si napisao??

Sandra

24.09.2015. 01:43

Hrvati su uvek bilo podli i zavidni. Krivo im ociglendo sto vide uspesnu Srbiju. EU treba da osudi ovakvo ponasanje!

Boban

24.09.2015. 01:43

EU treba podhitno da nadje resenje za izbeglice. Ovo sto rade zemlje koje su njene clanice ne dolici samoj toj organizaciji. Srbija ce nastaviti da se ponasa odgovorno i pomagace ovim ljudima.

Karadjordje

24.09.2015. 03:35

Ja ovakve stvari mirno očekujem od hrvatske. Nikada nisam kupovao njihovu robu, čak i kada je jeftinija od druge. Ignorisem ih. Kompromitujem ih svuda po svetu. To je najmanje što mogu, ali to je moj limit.

Janković

24.09.2015. 08:24

Hrvatska je svetu pokazala svoju humanost prema izbeglicama Srbima i sada sa prostora Arapskog poluostrrva,kao neljudi su pokazuli svoje loše lice, Milanović se smeje a gubi dnevno milione evra, povezao je migrante i trgovinu, sve nakaradno,sada neka se smeje hrvatskom narodu,dobio je kontramere.

Srbijo glavu gore

24.09.2015. 17:12

@Janković - Premijer Hrvatske kaže da sve poteze preduzima uz konsultacije sa liderima Austrije i Nemačke. "To su najmoćnije zemlje u Evropi, a mi radimo i u njihovim nacionalnim interesima" Pazi bolesnika radi u tudjim nacionalnim interesima a ne u svojim....gde ode ovaj svet...psihijatrija mu ne gine....

marko

24.09.2015. 23:03

onoga trenutka kada mađarska zatvori granicu, sve izbjeglice će se vračati u srbiju