Ljubljanska banka od 2016. isplaćuje staru deviznu štednju

Tanjug

ponedeljak, 22. 06. 2015. u 20:02

Љубљанска банка од 2016. исплаћује стару девизну штедњу
Obeštećenje starih deviznih štediša Ljubljanske banke u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini počeće u prvom tromesečju iduće godine, za šta će Slovenija morati da obezbedi 385 miliona evra
LjUBLjANA - Obeštećenje starih deviznih štediša Ljubljanske banke u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini počeće u prvom tromesečju iduće godine, za šta će Slovenija morati da obezbedi 385 miliona evra.

Slovenački parlament danas je usvojio zakon o obeštećenju štediša Ljubljanske banke u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini za deviznu štednju koja im nije dostupna od 1991. godine.

Državni sekretar u ministarstvu finansija Metod Dragonja izjavio je da se tim zakonom sprovodi odluka Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu koji je svojom prošlogodišnjom presudom naložio Sloveniji da vrati depozite, jer su štediše van Slovenije bile diskriminisane u odnosu na slovenačke štediše, ali da zakonska rešenja uvažavaju i javni interes Slovenije kao države, preneo je Seebiz.

Štediše nekadašnjih filijala Ljubljanske banke u Zagrebu i Sarajevu, kao i njihovi pravni naslednici od jeseni će moći da podnose molbe za povraćaj štednje, a prve isplate bi mogle da se realizuju u prvom tromesečju naredne godine, kazao je Dragonja.

On je istakao da se prema zakonu računa da sprovođenje zakona zahtevati 385 miliona evra sredstava iz državnog budžeta u naredne dve godine, u šta je uračunata glavnica duga štedišama, kamate na glavnicu i materijalni troškovi celog postupka zbog kojeg vlada treba da angažuje najmanje 30 ljudi koji će verifikovati prispele zahteve.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Tomislav

23.06.2015. 09:43

Ovo je još jedan trik Slovenije da izbegne plaćanje kamata po predudi Suda za ljudska prava. Nadati se da joj to neće dozvoliti Ministarsko vijeće EU. To treba da se iz BiH I Hrvatske zahtijeva, a ne da se ide logikom daj što daš.