VELIKI krst posvećen poginulim hrvatskim braniteljima, postavljen pre skoro 20 godina u Drvaru, i danas mnogim meštanima bode oči i izaziva osećaj nelagode i otpora. Reč je, naravno, o Srbima, koji u ovom mestu po nedavnom provedenom popisu stanovništva čine ubedljivu većinu.

Od oko 7.500 popisanih u Drvaru, više od 90 odsto čine oni srpske nacionalnosti, nasuprot nekoliko stotina Hrvata, koji su Drvar naselili kao izbeglice neposredno posle „Oluje“. Upravo tada, postavljen je i ovaj spomenik. U zgradu bivšeg omladinskog doma „Partizan“ u centru Drvara tada se uselio i Župni ured, a Marjan Filipović, vlasnik šumsko-prerađivačkog preduzeća „Finvest“ iz Gorskog Kotara, ispred ureda je podigao drvenu konstrukciju s krstom i posvetom braniteljima. Sve je to urađeno u blizini pravoslavnog hrama, a pošto su, odmah preko puta Župnog ureda, ti isti branitelji sa zemljom sravnili spomenik anifašistima, koji su Drvarčani podigli i pre nego je grad dobio pridev Titov.

Prilikom nedavnog boravka ekipe „Novosti“ u Drvaru, Župni ured, ispred kog se kočoperi ovo neprimereno zdanje, bio je zaključen. Nismo našli domaćine.

- Većina ljudi u Drvaru želi da živi normalno, bez opterećenja, ali postoji jedna grupa ekstremista koji su, nažalost, glasniji - reči su don Iva Martinovića, drvarskog župnika, koje su preneli hrvatski mediji, kada su pre dve godine uzavreli međunacionalni odnosi i kada su upućeni oštriji zahtevi da se ovaj takozvani spomenik - nasilno ukloni.

Danas je manje oštrih reči, a više razuma, među političarima, ali i među običnim svetom. Hrvati koji su se naselili dok su Srbi bili u izbeglištvu otišli su u Knin, Kistanje i druga mesta u Hrvatskoj, gde se nažalost vratio simboličan broj proteranih Srba.

- Ovakva obeležja ne samo u Drvaru, već i u Bosanskom Grahovu pa i Glamoču, dovešće do toga da tamo za nekoliko godina Srba uopšte ne bude. Njihova adresa neće biti Federacija BiH, već Republika Srpska, Srbija i - ostatak sveta - kaže za „Novosti“ Velimir Kunić, poslanik u Predstavničkom veću Skupštine Federacije BiH i bivši Ministar razvoja u Vladi Federacije BiH.

Još konkretniji i britkiji je Mile Marčeta, jedan od pionira i prvih zagovornika masovnog povratka Srba u drvarski zavičaj:

- To obeležje je spomenik jednoj rušilačkoj i fašističkoj ideologiji. Koga su oni branili? Pa isterali su sa ognjišta ceo jedan narod. Pre nego su postavili svoje obeležje hrvatski bojovnici su srušili spomenik antifašizmu. Nisam za radikalne mere, ali jesam da se ovo čudo ukloni i da se ponovo napravi spomenik antifašistima. Tim pre što postoje inicijative da se ceo Drvar proglasi gradom antifašizma.


DODIK I ČOVIĆ

Građani Drvara smatraju da bi sve ovo trebalo da bude tema sadašnjih lidera Milorada Dodika i Dragana Čovića, predsednika HDZ. Upravo se njih dvojica za sudbinu ovog življa u Drvaru, koji pripada Livanjskoj županiji najviše i pitaju.