Podgorica dobija sinagogu

V. KADIĆ

02. 11. 2013. u 12:19

Jevrejska zajednica u Crnoj Gori u ponedeljak otvara prvi verski objekat. U Crnoj Gori ima oko 400 Jevreja koji će se okupljati u svom „bet knesetu“

PODGORICA - Kada u ponedeljak, u 16 časova, vrhovni rabin Crne Gore Luciano Moša Prelević, unese Sefer Tore (petoknjižje) u potkrovlje zgrade u kojoj se nalazi sedište Jevrejske zajednice Crne Gore u Podgorici, to će značiti otvaranje prve sinagoge u ovom gradu i državi. Veliki događaj za najstariji narod i religiju, čija priča na ovim prostorima traje vekovima. U Crnoj Gori ih nema mnogo, svega oko 400 od severa do juga, koji će se molitveno okupljati u svom „bet knesetu“.

- Ovde se zastava Izraela vijori i nikome ne smeta. A i zašto bi? U Crnoj Gori nikada nije bilo antisemitizma i nadam se da ga neće ni biti. - kaže za „Novosti“ Jaša Alfandari, predsednik. - Od udruženja građana 2011. Jevrejska zajednica Crne Gore ubrzo je prerasla u versku nacionalnu zajednicu, a jevrejska vera ovde, kao i u ostalim zemljama regiona priznata je za tradicionalnu religiju.

Istorija Jevreja traje 2.000 godina, a prvi tragovi javljaju se na ruševinama drevne Duklje, nedaleko od Podgorice.

- Prilikom obilaska tog lokaliteta na jednoj od zidina vila sa šestokraka Davidova zvezda - dodaje Edita Klejn, koja je u Crnu Goru došla iz Varaždina, pre tri i po decenije.

- Otkud ona tu, ne znam ni ja - kaže Alfandati.

- Duklja predstavlja rani srednji vek kada je Jevreje predstavljao svećnjak sa sedam zraka što je i danas grb države Izraela. Davidova zvezda je fikcija i ona nije pripadala grbu porodice Davida i Solomona i sinova njihovih, već je nastala negde između 14. i 15. veka po uzoru na hrišćanske bogomolje.

ZAJEDNICA JEVREJSKA zajednica Crne Gore je najmlađa i verovatno najmanja na svetu. Odluka o njenom formiranju doneta je 2011. godine kada je registrovana kao udruženje građana. Krajem januara 2012. Jevrejska zajednica je sa Vladom Crne Gore potpisala ugovor o međusobnim odsnosima.

Naši sagovornici podsećaju da je na prostoru današnje Crne Gore u 16. i 17. veku živela brojna jevrejska zajednica od oko 2.000 ljudi.

U Jevrejskoj zajednici Crne Gore kažu da u svojoj misiji nemaju bavljenje politikom.

- To je nepisano pravilo cele naše dijaspore, počev od Amerike gde je naša zajednica veoma moćna i nemaju svoje stranke. Prema tome, nigde u svetu izvan Izraela nećete naći nijednu partiju Jevreja, pa ni ovde u Crnoj Gori.

Zajednica je od opštine Podgorica i Vlade Crne Gore na poklon dobila lep plac ispod Ljubovića, pod uslovom da bude priveden nameni. Na tom mestu sagradiće se velika sinagoga sa jevrejskim kulturnim centrom koji će opsluživati ceo Balkan. Crna Gora je ušla na jevrejsku mapu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije