Poluvekovni san Srba u Foči, da sagrade crkvu nasred grada, konačno se ostvario. Hram Sveti Sava u Foči dimenzija, 47 puta 32 puta 31 metar, najveći je u BiH, a treći na Balkanu.

- Privodimo samom kraju izgradnju Hrama Svetog Save, kojem smo temelje postavili tokom ratne 1994. godine. Očekujemo veliko saborovanje, na kom će se osveštati i postaviti tri krsta, pristigla iz Srbije. Jedan od krstova donirao je Milorad Dodik, predsednik RS.

A sve do juče sa kolena na koleno se prenosila pesma “Hoćemo li, čoče, čoče, gradit crkvu nasred Foče”.

U međuvremenu niklo je mnogo džamija u Foči, a crkva Svetog Nikole izgrađena pre 160 godina i danas je na periferiji grada. U ovoj novoj, u centru, službovaće se Bogu od ponedeljka.

U programu proslave je predviđeno da mitropolit Nikolaj dabrobosanski nagradi Milorada Dodika Ordenom Sv. Petra Dabrobosanskog.

- Ostalo je da u narednom periodu uredimo unutrašnjost Hrama Svetog Save, a ispunili smo plan o završetku kupola i krovne konstrukcije - kaže za “Novosti” sveštenik Nenad Tupeša, od prošle godine i predsednik građevinskog odbora.

Ovu dužnost Tupeša je preuzeo od Zdravka Krsmanovića, koji je uz blagoslov počivšeg patrijarha Pavla kumovao temeljima crkve u centru Foče.