U Crnoj Gori je vanredno stanje zbog ekstremnih snežnih padavina. Narednih dana očekuje se postepena stabilizaciju vremenskih prilika.

Pratite situaciju iz časa u čas...

19.39 LAŽNO PRIJAVLJUJU BOLEST DA BI IM SE OČISTIO SNEG
Načelnik generalštaba Vojske Crne Gore Dragan Samardžić izjavio je da ima dosta građana koji lažno prijavljuju da su bolesni, kako bi im se očistio sneg, da bi navodno mogli da odu do lekara.

Samardžić je kazao da ima dosta zloupotreba, odnosno lažnih poziva građana koji zovu kako bi im očistili ulice, uz obrazloženja o zdrastvenoj ugroženosti članova porodice.

On je naveo da podaci iz domova zdravlja, međutim, pokazuju da je broj bolesnika na uobičajenom nivou.

18:52 HELIKOPTER EVAKUISAO ČLANOVE ŠTABA ZA VANREDNE SITUACIJE
Helikopter MUP-a Crne Gore evakuisao je večeras članove Operativnog štaba za vanredne situacije - pomoćnika ministra unutrašnjih poslova Zorana Begovića i pukovnika Zoran Lazarević iz Generalštaba Vojske Crne Gore, koji su bili zavejani u mestu Međurečje, na putu Podgorica-Kolašin.

Oni su imali zadatak da prate na koji način se održavaju i čiste saobraćajnice na severu Crne Gore, ali su i sami ostali zavejani zbog snežnih usova.

Snežno nevreme bukvalno je paralisalo Crnu Goru, prekinulo gotovo sve vrste saobraćaja, odvojilo sever od juga države, prouzrokovalo velike probleme u snabdevanu strujom, što je sve skupa dovelo do uvođenja vanrednog stanja u zemlji.

U Crnoj Gori vanredno stanje je proglašeno u subotu, zbog nezapamćenog snega.


17:20 BEZ STRUJE OKO 10.000 DOMAĆINSTAVA

U Crnoj Gori trenutno je bez napajanja električnom energijom oko 10.000 domaćinstava, zbog vremenskih neprilika, saopšteno je danas iz Elektroprivrede Crne Gore (EPCG).

Iz EPCG je navedeno da svi crnogorski gradovi imaju uredno napajanje električnom energijom, ali je veliki broj seoskih područja bez struje.


16:22 EVAKUISANI PUTNICI, SLEDI IZVLAČENJE SPECIJALACA

Helikopteri MUP-a i Vojske Crne Gore evakuisali su danas sve putnike iz voza koji je blokiran kod Kolašina, a sada sledi izvlačenje radnika železnice i pripadnika specijalne policijske jedinice.

Ministar unutrašnjih poslova Ivan Brajović rekao je da su evakuisani svi putnici, a preostalo je da helikopteri iz zavejanog voza transportuju i železničko osoblje i pripadnike policije.

Putnici su evakuisani helikopterima u nekoliko grupa, pošto su prethodno svi drugi načina deblokade voza bili bezuspešni, zbog velikih snežnih nameta.

Osim putnika i osoblja voza, koji je zavejan od petka veče, biće evakuisano i oko 25 pripadnika specijalne policijske jedinice, koji su juče dopremili putnicima hranu i piće.


16:13 PODGORICA:
SRUŠIO SE KROV FABRIKE ZA PRERADU MERMERA

Krov hale preduzeća Maniro u Podgorici, koje se bavi preradom mermera i granita, urušio se danas pod teretom snega, ali u nesreći nije bilo povređenih.

Šteta na objektu je, kako je saopšteno iz opštinskog Operativnog štaba za vanredne situacije, ogromna, ali je najvažnije da nije bilo ljudskih žrtava.

U Crnoj Gori u subotu je proglašeno vanredno stanje, zbog ekstremnih snežnih padavina.

Vanredno stanje je proglašeno zbog nezapamćenog snega koji je gotovo u potpunosti blokirao Crnu Goru i uzrokovao niz problema.


14:22 SPASENO 13 PUTNIKA

Helihopterska jedinici MUP Crne Gpore u dva navrata uspela je da iz voza zavejanog u petak izvuče 13 putnika, koji su prebačeno do improvizovanog heliodroma na magistrali u Bioču.

Operacaija spasavanja izvedena je malim helihopterom, a oko 14.20 sati, velikim helihopterom izbavljeno je još sedam ljudi.

12:17 EVAKUISANI PRVI PUTNICI
Helikopter MUP-a Crne Gore uspeo je, iz drugog pokušaja, da se spusti do blokiranog voza kod Kolašina i da evakuiše tri putnika, a spasavanje ostalih se nastavlja.

Kako se navodi u saopštenju crnogorske vlade, u toku je evakuacija helikopterom preostalih oko 50 putnika i osoblja iz voza, koji su od petka veče blokiran kod Kolašina zbog snežne lavine.

Sa putnicima će biti evakuisano i oko 25 pripadnika specijalne policijske jedinice, koji su juče dopremili putnicima hranu i piće.


10:30 NEUSPELA EVAKUACIJA

Prvi pokušaj evakuacije helikopterom oko 50 putnika i osoblja voza, koga je od petka veče zaustavila snežna lavina kod Kolašina, nije jutros uspeo zbog loših vremenskih prilika.

"Pokušali smo akciju spasavanja putnika, ali helikopter zbog loših vremenskih uslova i ograničenog prostora za sletanje nije uspeo da sleti, ali smo uspeli da blokiranim putnicima dopremimo hranu", kazao je načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore Dragan Samardžić.

On je rekao da će akcija spasavanja putnika helikopterom biti nastavljena kasnije danas, ukoliko dozvole vremenske prilike.

"Ukoliko to bude moguće, pokušaćemo ponovo helikopterom da evakuišemo putnike. Ako ne uspemo helikopterom, pronaćicemo neki drugi načih za evakuaciju", kazao je Samardžić.


09:32PODGORIČKI AERODROM PONOVO OTVOREN

Podgorički aerodrom ponovo je jutros otvoren za saobraćaj, nakon što su u petak obustavljeni svi letovi.

Ta vazdušna luka biće otvorena za saobraćaj do daljnjeg, odnosno zavisno od vremenskih prilika biće procenjeno da li će i kada eventualno ponovo biti zatvoren vazdušni saobraćaj.

U Crnoj Gori u subotu je proglašeno vanredno stanje, zbog ekstremnih snežnih padavina. Iz Meteorološkog zavoda najavili su od danas postepenu stabilizaciju vremenskih prilika.


09:20 PUTNICI IZ BLOKIRANOG VOZA BIĆE EVAKUISANI HELIKOPTEROM

Voz sa oko 50 putnika i osoblja, koji je od petka veče zaustavljen kod Kolašina zbog snežne lavine, i dalje je u blokadi, a putnici će tokom dana, kada dozvole vremenske prilike, biti evakuisani helikopterom.

Putnici i osoblje voza biće evakuisani u nekoliko grupa, pošto su svi dosadašnji načina deblokade voza bili bezuspešni, zbog velikih snežnih nameta.

Sa putnicima će biti evakuisano i oko 25 pripadnika specijalne policijske jedinice, koji su juče dopremili putnicima hranu i piće.

Voz je juče nakratko bio deblokiran i krenuo ka Podgorici, ali mu je nova lavina ponovo zatvorila put.