Odmah se javite lekaru: SZO upozorava na tri pritajena, ali ozbiljna simptoma virusa korona

Novosti online

30. 06. 2020. u 11:11

Одмах се јавите лекару: СЗО упозорава на три притајена, али озбиљна симптома вируса корона

Depositphotos

mogli biste da budete u riziku od infekcije kovidom-19 ako razvijete bilo koji od ovih znakova, navodi Svetska zdravstvena organizacija

Simptomi korona virusa svima su poznati, to su temperatura, suvi kašlja i gubitak čula mirisa i ukusa. Ipak, mogli biste da budete u riziku od infekcije kovidom-19 ako razvijete bilo koji od ovih znakova, navodi Svetska zdravstvena organizacija.


Korona virus je do sada potvrđen kod preko deset miliona ljudi širom sveta. Svetska zdravstvena organizacija navodi da možete biti u riziku od virusa ukoliko razvijete neka od ova tri pritajena, ali ozbiljna simptoma.


Kako navode iz SZO treba da proverite da li je reč o infekciji korona virusom ukoliko razvijete otežano disanje, jer je kratkoća daha jedan od najozbiljnijih upozoravajućih znakova infekcije kovidom-19.

Ako se trudite da dišete, ali imate poteškoće trebalo da bi da se javite lekaru.

Bol u grudima je još jedan ozbiljan simptom korona virusa. Neki pacijenti mogu da osete čvrst pritisak u grudima.

Virus takođe može da dovede do poteškoća u govoru ili gubitka pokreta.


-Korona virus na različite načine utiče na ljude – objašnjavaju iz SZO.

- Većina zaraženih razviće blagu do umerenu bolest i oporaviti se bez hospitalizacije. Među ozbiljnijim simptomima smatraju se i otežano disanje ili nedostatak daha, bol u grudima ili pritisak, gubitak govora ili pokreta - istakli su.

(telegraf.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije