Šef Pentagona odlučio: Vojska ostaje na ulicama Vašingtona

D. SAVIĆ

petak, 05. 06. 2020. u 06:32

Шеф Пентагона одлучио: Војска остаје на улицама Вашингтона

AP Photo

Usred antirasnih protesta u Sjedinjenim državama, Mark Esper promenio odluku o povlačenju trupa iz prestonice. Oštar odgovor Trampa bivšem ministru odbrane Džejmsu Matisu
ŠEF Pentagona Mark Esper je naglo poništio raniju odluku da se iz Vašingtona povuče 1.300 aktivnih vojnika koji su dovedeni početkom nedelje zbog masovnih protesta posle brutalnog ubistva nenaoružanog Afroamerikanca Džordža Flojda tokom privođenja u Minesoti.

Vojni sekretar Rajan Mekarti rekao je medijima da je najpre dobio naredbu Pentagona da se oko 200 pripadnika 82. vazduhoplovne jedinice za hitno reagovanje pošalje kući iz Vašingtona, a nekoliko sati kasnije da je sekretar za odbranu Mark Esper promenio odluku. Mekarti kaže da je saznao za promenu odluke posle sastanka Espera u Beloj kući i razgovora unutar Pentagona.

Odluka je usledila iako lideri Pentagona insistiraju na tome da ne žele da koriste vojsku da bi ugušili proteste. Predsednik SAD Donald Tramp je na izjavu bivšeg ministra odbrane generala Džejmsa Matisa da predsednik želi da podeli zemlju i upotrebi vojsku u građanskim nemirima odgovorio da mu je bila čast da Matisa 2018. godine - otpusti!

- Verovatno jedina stvar koju Barak Obama i ja imamo zajedničko je to što smo obojica imali čast da otpustimo Džima Matisa, najprecenjenijeg generala na svetu. Nadimak mu je bio Haos, što mi se nije dopalo, i promenio sam ga u Besan Pas. Drago mi je što je otišao - zaključio je Tramp.

Policija je od početka protesta privela skoro 10.000 ljudi širom zemlje.
Ulje na vatru antirasnih protesta dolio je novi smrtni slučaj "obojenog", za koji je odgovorna policija. Policija u San Francisku ubila je Šona Moterosa (22), osumnjičenog za pljačku apoteke. Policajci su rekli da je on trčao ka automobilu, a potom se iznenada zaustavio, pao na kolena i podigao ruke iznad struka, otkrivši ono što je izgledalo kao zadnji deo vatrenog oružja u pojasu. Policajac je pucao pet puta kroz prozor automobila. Ispostavilo se da je ubijeni imao čekić, a ne pištolj.
Za to vreme, državni tužilac Minesote Kit Elison preinačio je optužnicu protiv Flojdovog "dželata", policajca Dereka Šovina, sa trećeg na drugi stepen. Podigao je istovremeno optužnicu i protiv preostale trojice otpuštenih policajaca, koji su učestvovali u hapšenju Flojda. U Mineapolisu Kvinsi Mejson Flojd, sin ubijenog, zahvalio je novinarima i demonstrantima i rekao da je izašao na mesto očeve pogibije u "pokušaju da dođe do pravde".KO JE "ŠERIF" U PRESTONICI?

Prestonica SAD Vašington nije ni "običan" grad, ni deo savezne američke države, već Distrikt Kolumbija, što tokom protesta dovodi do spora predsednika Donalda Trampa i gradonačelnice Mjuriel Bauser. "Ovaj distrikt nikada neće postati država", kategoričan je Tramp u većinski demokratskom biračkom telu prestonice. Vašington nema guvernera, ali je sedište savezne vlade SAD, pa Tramp može da angažuje tajne službe, koje se brinu za njegovu bezbednost, ili Nacionalnu gardu da uvodi "red i zakon", kako je najavio. "Vašingtonski policajci i dalje su podređeni gradonačelnici Bauser", podseća ga gradski šef štaba Mjuriel Bauser.

UBIJENI FLOJD IMAO KORONU

Ubijeni Afroamerikanac Džordž Flojd bio je pozitivan na virus korona, pokazala je državna autopsija. Flojd je verovatno imao asimptomatsku kliničku sliku, pa lekari navode da virus nije uticao na njegovu smrt i da verovatno nije bio ni zarazan.

A SAD I "SNEPČET"

POSLE "Tvitera", i društvena platforma "Snepčet" ograničila je pristup Trampu i stopirala objavljivanje video-sadržaja koje američki predsednik koristi za promociju.