Italijanski turisti svrstani u seriju B : Kao da su kužni ne mogu ni u Grčku

NovostiOnline/M.O.

subota, 30. 05. 2020. u 18:43

Италијански туристи сврстани у серију Б : Као да су кужни не могу ни у Грчку

AP Photo

Pandemija ispisuje novu mapu za godišnji odmor u Evropi i Italija ostaje zemlja serije „B“, zatvorena su joj spoljna vrata
RIM SPECIJALNO ZA "NOVOSTI"

Pandemija ispisuje novu mapu za godišnji odmor u Evropi i Italija ostaje zemlja serije „B“, zatvorena su joj spoljna vrata i 15. juna, iako nije reč o diskriminatorskoj nameri kako poručuju iz Grčke, ali ta zemlja će primati turiste iz 29 drugih zemalja, ne iz Italije.

Bez obzira što Italija otvara granice za sve zemlje EU 3. juna kao i kretanje stanovništva iz regiona u region unutar zemlje, uprkos razlikama u epidemiološkoj mapi koja pokazuje da situacija i dalje nije podjednako stabilna, to ne znači ništa za zemlje koje su odlučile da ostanu, za sada, zatvorene za ulazak građana Italije.

Lista zemalja koje su dobile dozvolu za ulazak u Grčku od 15. juna je sastavljena nakon proučavanja epidemioloških podataka svake pojedinačne zemlje i na osnovu preporuke Nacionalnog komiteta za infektivne bolesti. U obrazloženju stoji da je u nadležnosti svake zemlje pojedinačno da vodi računa o svojim granicama, a Evropska Komisija može samo da zatraži da se postupi na koordiniran način. Lista od 29 zemalja predstavljena je nakon popuštanja naloženih mera za sprečavanje širenja korona virusa, tako u Grčku mogu da uđu turisti iz: Albanije, Australije, Austrije, Severne Makednije, Bugarske, Nemačke, Danske, Švajcarske, Estonije, Japana, Izraela, Kine, Hrvatske, Kipra, Letonije, Libana, Litvanije, Malte, Crne Gore, Novog Zelanda, Norveške, Južne Koreje, Mađarske, Rumunije, Srbije, Slovačke, Slovenije, Češke Republike i Finske.

U saopštenju iz Grčke se dodaje da će lista biti ponovo ažurirana 1. jula na osnovu epidemiološkog kretanja, a s obzirom da su isključeni i ulasci turista iz Engleske, Španije i Francuske. Ministat za turizam Grčke saopštava da će turisti koji ulaze u tu zemlju biti testirani po sistemu uzoraka i da će tamošnja Vlada procenjivati konstatno evoluciju zaraze, zadržavajući pravo usvajanja restriktivnijih mera. I podvlači da nije bitna nacionalnost turiste već mesto odakle je krenuo.

Za Italiju gde god da se okreneš teško, nigde nije dobro došla, Hrvatska zatvorila za italijanske turiste, Austrija je do sada držala veoma tvrd stav prema otvaranju granica za ulazak građana iz Italije, potom je otvorila dijalog i očekuje se njegov rezultat naredne sedmice. Beč će definitivno otvoriti granice 15. juna prema Nemačkoj, Lihtenštajnu i Švajcarskoj.

„Situacija u Italiji je najteža“, po austrijskim procenama. A predsednik Veneta Luka Zaia, veliki protivnik privilegovanih koridora među evropskim državama, smatra da je neophodna „jedinstvena režija za EU“ i zatražio je od ministra spoljnih poslova Italije da razreši taj problem „Dosta je više smatrati Italiju kao evropski Vuhan, Švajcarska takođe otvara za sve osim za Italiju, smatrajući nas kužnim, kakva je razlika između nas i Francuske, tako se dovodi u diskusiju sanitarni kvalitet Italije, ne može da prođe ideja da smo leprozni“, ogorčeno zaključuje guverner Veneta.