Od stalnog dopisnika MOSKVA

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da će pripreme za ovogodišnju paradu na Crvenom trgu početi osmog juna u Podmoskovlju u Alabinu gde je već ranije pripremljena vojna tehnika. Svi učesnici parade na vežbama će koristiti medicinske maske i rukavice kako bi se sprečila eventualna zaraza korona virusom.

Tenkovi i druga vojna tehnika koja je bila pripemljena za paradu koja je trebala da se održi devetog maja na Dan pobede konzervisana je u Alabinu u Podmoskovlju tako da će brzo biti pripremljena za treninge i kasnije za prolazak kaldrmom na Crvenom trgu.

Komandant kopnenih snaga ruske armije general armije Oleg Saljukov kaže da su pripremljeni potrebni uslovi da se smanji opasnost od zaraze virusom i učesnici parade će biti izolovani od drugih ljudi.Sva tehnika će takođe biti dezinfikovana.
- Svi učesnici parade će biti testirani i svakodnevno će im biti merena temperatura, objasnio je general Oleg Saljukov. On dodaje da će trening početi 8 juna na poligonu u Alabinu a zatim će 17 i 18 juna u toku noći biti proba na Crvenom trgu, dok će generalna proba će biti 20 juna, dakle četiri dana pre glavne svečanosti.

Jedan broj vojnika koji je treba da učestvuje na paradi već je završio služenje vojnog roka i vratio se kućama pa će njih zameniti drugi vojnici.

Pored pešadije i mehanizovanih jedinica na paradi će učestvovati i 75 aviona i helikoptera koji će proleteti nad Crvenim trgom. Gledaoci će moći da vide modernizovane ruske tenkove kao i reaktivne sisteme ,,Tornado-S,, , obalne raketne komplekse ,, Bal,, kao i PVO sisteme S-300VS i dr.

Osim u Moskvi parada će se održćati još u 28 većih gradova u Rusiji od kojih su 19 svojevremeno bili proglašeni gradovima herojima.

Na svim tim vojnim paradama će biti ukupno 177 hiljada vojnika i oficira i više od 4,5 hiljade jedinica vojne tehnike.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin izjavio je da ni 24. juna neće biti masovnog izlaska građana na ulice, a oni koji budu moraće imati na licima medicinske maske.

OBNOVIĆE POZIVE
Ministarstvo spoljnih poslova Rusije obnoviće pozive svim rukovodiocima država koji su bili pozvani na obeležavanje 75 godišnjice dana pobede nad fašizmom .Koliko će se njih odazvati zavisi od epidemiološke situacije krajem juna u Rusiji.

BROJ ZARAŽENIH JOŠ VISOK
U Rusiji pada broj zaraženih korona virusom ali je još podosta visok.U minulih 24 sata zaraženo je u Rusiji 8264 osobe a umrlo je 232 bolesnika.Ukupan broj obolelih je 387 623 od čega je ozdravilo više od 160 hiljada.Umrlo je ukupno 4374 ljudi.Lekari prognoziraju da će broj zaraženih početi rapidno da pada .