MOSKVA: OD STALNOG DOPISNIKA


GRADONAČELNIK Moskve Sergej Sobjanjin je produžio režim samoizolacije do 14. juna, ali će napokon stanovnici ruske prestonice, uključujući i starije od 65 godina, moći da izlaze u šetnju. Doduše, samo povremeno.

Naime, da ih ne bi bilo previše na ulicama, uvešće se sistem par - nepar! Na grafikonu koji će biti objavljen na sajtu grada biće naznačeno kada "zgrade mogu da šetaju", odnosno iz kojih zgrada i kog dana stanari mogu da izlaze na ulicu. Nije predviđeno da se šeta dan za danom. Moskovljani će moći da se prošetaju dva puta u toku radnih dana u periodu od 9 do 21 sat, kao i u jednom danu u toku vikenda. Od zgrada u kojima žive mogu da se udalje najdalje dva kilometra. Obavezno je i nošenje maske.

Takvo činovničko disciplinovanje izaziva razdražljivost građana, koji su i tako psihološki umorni od samoizolacije.

U Moskvi će ostati na snazi i zabrana posete crkvama. Ta odluka gradonačelnika Sergeja Sobjanina ozlojedila je mnoge vernike, koji smatraju da bi trebalo da se dozvoli da vernici dolaze u hramove. Takođe je zabranjena poseta grobljima osim u slučaju sahrana.

I dalje su zabranjenje i sportske utakmice i druge javne manifestacije, iako je najavljen nastavak fudbalskog prvenstva za 21. jun. Za vožnju u javnom prevozu u Moskvi su i dalje potrebne dozvole.

Vlasti su svesne da će od stroge zabrane kretanja privreda imati veliku štetu, pa su dozvolile da od 1. juna počnu da rade saloni za prodaju automobila i prodavnice odeće, obuće i sanitarija. Otvoriće se i hemijske čistionice, kao i radnje za razne popravke.

Moskva je u vreme pika epidemije korone imala u bolnicama više od 20.000 kreveta za lečenje obolelih. Sada je oko 40 odsto tih kapaciteta prazno.

Svi stranci koji dolaze u Rusiju iz zemalja gde je veliki broj zaraženih virusom korona moraju da budu u samoizolaciji 14 dana. To pravilo će važiti do prvog januara 2021. godine.

U minula 24 sata u Rusiji je registrovana 8.371 osoba obolela od korone, od čega je u Moskvi 2.054 lica. Umrlo je ukupno 174 ljudi. Od početka epidemije obolelih je 379.051, dok je preminulo njih 4.142.