Za vikend otvaranje italijanskih plaža, regioni lome koplja oko putovanja

Novosti online / Milica Ostojić

četvrtak, 28. 05. 2020. u 22:15

За викенд отварање италијанских плажа, региони ломе копља око путовања

AP Photo/Jennifer Lorenzini/LaPresse

Traži se gvozdena disciplina i onih koji pružaju usluge i korisnika, kako bi odluka o otvaranju plaža ostala na snazi i kasnije. Nisu svi oduševljeni omogućavanjem putovanja između regiona

RIM - SPECIJALNO ZA NOVOSTI

U nadi da će sve proticati uz poštovanje propisanih mera u subotu počinje otvaranje plaža duž Apeninskog poluostrva, sa smanjenim kapacitetima jer su propisane distance "pojele" prostor najmanje za polovinu mesta za suncobrane i ležaljke; svaki suncobran mora da ima 10 kvadratnih metara slobodnog prostora a ispod njega samo jedna ležaljka, dve ako je reč o osobama iz iste prodice.

Rezultat ovog sigurno najmasovnijeg otvaranja u Italiji videće se za desetak dana do dve sedmice, ako se pokažu novi zaraženi, tzv. asimptomatični koji bi preneli zarazu bila bi to zaista tragedija za letnju sezonu u Italiji, jer bi došlo do zatvaranja takvih plaža, s obzirom da Italija ima gotovo 8.000 kilometara morske obale pretpostavlja se da samo uz izuzetnu disciplinu i onih koji pružaju usluge i korisnika može se održati mirna sezona. Neka nova situacija kakvaje viđena prošlogvikenda bila bi pogubna jer bi poništila sve žrte koje je podnelo celokupno italijansko stanovništvo u gotovo tri meseca.

Još veće diskusije izaziva odluka o omogućavanju kretanja stanovištva iz jednog regiona u drugi od 3. juna. Uvećanje broja zaraženih u Lombardiji, koja je od prošlog četvrtka bila na nivou tzv. “niskog rizika”, uznemirila je duhove u nekim regionima, u kojima već sedmicama nema nijednog zaraženog ili samo nekoliko, kao što je Sicilija, grad Trapani, Sardinija...

Verbalni rat se vodi između guvernera Lombardije Atilija Fontane i Sardinije Kristijana Solinasa, koji bi želeo da turisti iz Lombardije za sada ne krenu na to ostrvo. Gradonačelnik Milana Đuzepe Sala kipti od besa. Iako je ograničio iznošenje pića izvan barova posle 19 sati zbog ludovanja mladih, smatra da je takva namera Sardinije neopravdana, jer svaki građanin Milana ako želi da ode na Sardiniju može poneti sertifikat da nije pozitivan (Milano je juče imao 41 novi slučaj zaraženih).

Eksperte, međutim, ne zabrinjava taj dnevni izveštaj iz Lombardije, čeka se kraj meseca, potom će Vlada uz njihovu saglasnost doneti odluku o otvaranju regiona, ali to će svakako biti politička odluka s obzirom na veoma zategnute međuregionalne odnose.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije