Ruski borci u Libiji udruženi sa Libijskom nacionalnom armijom (LNA) Kalifa Haftara, povukli su se iz prestonice do aerodroma Bani Valid, grada oko 150 km jugoistočno od Tripolija, a odatle su prebačeni u uporište LNA u Džufri, izjavio je Salem Alajvan, gradonačelnik Bani Valida.


"Oni (Rusi) su u tri vojna aviona prebačeni u Džufru, a tamo su odvezena i njihova vozila", rekao je u nedelju gradonačelnik.


Portparol LNA Ahmed Mismari negirao je da strani borci učestvuju u borbama na njihovoj strani. Ali, rusko prisustvo uveliko je dokumentovano od strane diplomata i novinara, navodi Rojters.


Prema izveštaju koji je procurio iz Ujedinjenih nacija, ruska privatna vojna firma "Vagner grupa" rasporedila je oko 1.200 plaćenika u Libiju da ojača Haftarove snage, prenosi Rojters.


Navodni odlazak Rusa, navodi agencija, predstavlja još jedan udar za LNA predvođenu Kaliom Haftarom i njegove strane saveznike.


"Povlačenje (Rusa) iz šireg područja Tripolija veoma je značajan događaj, jer lišava LNA njegove najefikasnije, najbolje opremljene strane borbene snage na tom ključnom frontu", rekao je Džalel Harčavi, istraživač u Institutu Klingendel.


Haftarove snage, koje podržavaju Rusija, Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati, već 13 meseci pokušavaju da zauzmu glavni grad, ali su pretrpele niz poraza poslednjih nedelja u borbama protiv snaga Tripolija, koje podržava Turska.


U protekla dva dana snage LNA povukle su se sa nekih položaja u južnom Tripoliju, što su opisale kao humanitarni gest. Snage savezničke međunarodno priznate vlade ponovo su ušle u neka od tih područja.