MOSKVA OD STALNOG DOPISNIKA

POVODOM 65. rođendana ministra odbrane Rusije Sergeja Šojgua, predsednik Vladimir Putin ga je nagradio Ordenom za zasluge pred otadžbinom prvog stepena sa mačevima. Do sada je Šojgu imao više visokih odlikovanja, među kojima je i Heroj Rusije.

Šojgu je jedan od najbližih Putinovih saradnika i jedan je osnivača partije koja je kandidovala Putina na prvim predsedničkim izborima. Osim toga, on je po svim sociološkim istraživanjima jedan od najpopularnijih ruskih političara.

Na čelo Ministarstva odbrane Rusije, Šojgu, po obrazovanju inženjer, došao je 2012. godine. Pre toga je bio kratko vreme gubernator Moskovske oblasti, a prethodno je vrlo uspešno, od 1994. do 2012, rukovodio Ministarstvom za vanredne situacije.

Za vreme rata na Balkanu Sergej Šojgu je organizovao humanitarnu pomoć koja je stizala iz Rusije. Sada, kao ministar odbrane, ima odlične odnose sa državnim vrhom i svojim kolegom u Srbiji. Šojgu spada među one ruske političare koji su uvek pokazivali velike simpatije prema našem narodu.

Šojgu je povratio poverenje oficirskog kadra i dao veliki doprinos u modernizaciji ruske armije. U periodu od kada je on ministar odbrane bitno je intenzivirana obuka i formirane su snage za specijalne operacije, a na njegovu inicijativu su formirane jedinice na Arktiku. Podignut je i standard ruskih oficira i vojnika.