UGLEDNI nemački političar Vili Vimer ističe, za "Večernje novosti", da virus korona može da se nazove kugom globalizacije. Vimer smatra da ono što države sada čine u nastojanju da se odbrane od kovida 19 jeste upravo poništavanje tekovina globalizacije.

Hermetičko zatvaranje državnih granica, slanje aviona i ostalih transportnih sredstava po svoje sunarodnike rasute širom sveta, ali i oklevanje da se drugim državama pa i susedima pruži pomoć, veran je odraz otklona od globalizacije, čiji smo ovih nedelja svedoci.

Da bi pošast savremenog doba, virus korona, zadržale pred svojim vratima u što je moguće većoj meri, vlade propisuju blokade državnih međa - kaže Vimer. - Očigledno, susrećemo se sa opštim, planetarnim ratom i time sledećom etapom eskalacije međunarodnih odnosa.

Najrazvijenije zemlje G20 raspravljale su, tokom globalne video-konferencije, o crnom scenariju kraha svetske ekonomije, podseća naš sagovornik. Upozoreno je da svaka zemlja treba sopstvene snage da usmeri između ostalog i na pružanje prijateljske ruke drugima. Modus uzajamne pomoći pao je na ispitu i veliko je pitanje da li će ikakve prozivke da ga ponovno vaspostave, nije optimista Vimer.

Vojni transporteri i avioni bombarderi stavljaju se u službu prevoženja obolelih i još zdravih sunarodnika. Malo ko "pali" motore da uputi pomoć drugima. Izuzetak kao što su Kina i Rusija, koja je prva poslala avion u izmučenu Italiju, samo potvrđuju pravilo.

- I kao da većina zemalja smatra da, pošto su ovogodišnje Olimpijske igre u Japanu odložene, i olimpijski duh zajedništva treba odložiti u fioku - veli naš sagovornik. - Malo je država koje, poput Irana, u vremenima kad se svojevrsna kuga nadvija nad domaće stanovništvo, ne zaboravlja na čovečanstvo i čovekoljublje.

A upravo oni koji su do juče, to jest do pojave korone, zagovarali tesne međusobne odnose i saradnju, sada propagiraju politiku krajnjih granica, a već sutra možda neće prezati od napada i otimanja, sve da bi se povećale šanse sopstvenog stanovništva u borbi protiv virusa korona, zaključuje Vili Vimer.