Svet svakodnevno prati statistiku razvoja pandemije virusa korona u svetu i već je svima poznato koje zemlje imaju najveći broj zaraženih i umrlih. Međutim, brojke mogu da zavaraju i ne daju pravu sliku ugroženosti pojedinih zemalja jer podatke o epidemiji treba sagledati u svetlu ukupnog broja stanovnika tih država u odnosu na broj obolelih i preminulih.


Prema podacima sajta worldometers.info, najviše zaraženih u ovom trenutku imaju Sjedinjene Američke Države - 311.637. Međutim, u odnosu na broj stanovnika, Amerikanci nisu najugroženija nacija, jer na milion stanovnika imaju 941 zaraženog i 26 umrlih pacijenata.


Statistika pokazuje da su po broju zaraženih u odnosu na broj stanovnika najugroženije male teritorije u Evropi: Vatikan, San Marino, Andora, Luksemburg, Island, Farska ostrva, Gibraltar, s tim da neke od njih još ne beleže veliku smrtnost, a kod nekih je izuzetno visoka.


Tako, na primer, San Marino koji ima oko 40.000 stanovnika, trenutno ima 259 zaraženih i čak 32 smrtna slučaja, po čemu su procentualno tužni rekorderi u ovom trenutku. Sa druge strane, u Vatikanu, na Farskim ostrvima i Gibraltaru do sada nije bilo preminulih pacijenata.


Vrlo je ozbiljna situacija u Španiji, koja je pretekla Italiju u statistici: registrovano je više od 126.000 zaraženih, što je 2.699 slučaja na milion stanovnika i ima 256 umrlih na milion stanovnika.


Italijani su odmah za Špancima koji na milion stanovnika imaju 2.061 zaraženog i 254 umrla bolesnika. Francuska je veoma ugrožena - 1.378 pozitivnih i 116 smrtnih slučajeva na milion ljudi.


I Nemačka ima značajan broj zaraženih - 1.147, ali i znatno manju smrtnost - 17 njih na milion žitelja.


Najmnogoljudnija zemlja - Kina, odakle je virus i krenuo, proglasila je pobedu nad epidemijom. Pošto je u toj zemlji zaraza nije zahvatila celu teritoriju, njena statistika u ovom trenutku izgleda znatno povoljnije nego kod evropskih zemalja i SAD - 57 pozitivnih na virus i dva smrtna slučaja na milion građana.


Značajan procenat zaraženih imaju i Švajcarska i Belgija, ali kod njih smrtnost je značajno manja nego u Italiji i Španiji.


Što se tiče teritorije nekadašnje SFRJ, stvari stoje ovako: najteža situacija trenutno je u Sloveniji, gde na milion stanovnika ima 470 potvrđenih slučajeva zaraze i 11 preminulih. Srbija ima 186 pozitivnih i 5 umrlih na milion žitelja, Hrvatska ima 274 obolela i 3 smrtna slučaja.


Bosna i Hercegovina beleži 191 zaraženog i 6 umrlih, Severna Makedonija 232 pozitivna i 8 preminulih na milion ljudi. Crna Gora ima manje od milion stanovnika, ali statistički gledano,registrovanasu 323 zaražena i smrtnost od 3 osobe na milion ljudi.