Specijalno za "Novosti": Rim

Uprkos zabrani izlaska iz kuće, osim opravdanog razloga, odjednom se na ulicama i u centralnim delovima nekih gradova u Italiji pojavljuje neuobičajeno mnogo sveta za razliku od dosadašnjeg poštovanja uvedenih mera, za 48 sati ispisano je 15.000 kazni i uvedena pojačana kontrola u ovom preduskršnjem periodu.

U Bergamu, crnoj zoni korona virusa, samo u jednom danu u kontroli na 3.172 osoba izrečeno je 145 kazni, u Milanu na 17.639 kontrola 369 kazni, u Rimu na 23.000 kontrola 400 kazni. Od Treviza na severu pa do Kaltanisete na Siciliji snage javnog reda beleže neopravdano povećanje sveta na ulicama, dosta je onih koji su zatečeni na putu prema letovalištima ili ka kućama za odmor i strahuje se da to uvećanje može da raste uoči uskršnjih praznika, stoga se kretanje kontroliše i sa zemlje i neba, dronom i identifikuje i preko telefona.

Videvši taj neopravdani pokret čini se da se neki svet počeo ponašati kao na severu Evrope, kao u Švedskoj koja nije uvela mere rastojanja među osobama, konstatuje se sa svih strana gde su ljudi svesni opasnosti u koju se ulazi, došlo je do nekog čudnog opuštanja, posebno na jugu zemlje, gradonačelnici i predsednici regiona su istinski razjareni, u Bariju, u Palermu, u Kampaniji, ali i u Firenci i Đenovi. Šta se događa odjednom pitaju se oni koji poštuju uvedene mere kao i oni koji su ih uveli i imaju svest o tome da smo možda u zaustavljanju širenja korona virusa na pola puta ili još se nije doseglo ni dotle.

Iako sadašnji Dekret predviđa da uvedene mere ostaju na snazi do 13 aprila već se iz Civilne zaštite saznaje da posle tog propisanog datuma nije moguće olabaviti mere u narednim sedmicama, a u Italiji ovakvim novonastalim ponašanjem poslednjih dana izlaze na površinu navike da se 25 april, Dan oslobođenja Italije, spoji sa prvomajskim praznikom i napravi tzv.most.

Ta greška opuštanja može biti tragična, uostalom to se vidi i iz sitaucije na severu gde se nije uočilo odmah šta će se desiti na putu razvoja korona virusa, misleći da se to događa samo Kinezima. Iz Nacionalnog instituta za zdravlje poručuju da je ostaje i dalje kao najveća i prva odbrana od korona virusa distanca među osobama i insistira se na ostajanju kod kuće.