Do sada je zabeleženo više od milion slučajeva Kovid-19 širom sveta, u zemljama od Nepala do Nikaragve. I dok se broj smrtnih slučajeva povecćava, a pacijenti preplavljuju bolnice, BBC postavlja pitanje - da li postoji mesto na zemlji kojem još uvek nema korona virusa?

Odgovor je, možda iznenađujuće, da.

Od 193 zemlje članice Ujedinjenih nacija, do 2. aprila 18 zemalja nije prijavilo nijedan slučaj Kovid-19, prenosi BBC, koji koristi podatke sa Univerziteta Džons Hopkins.

Tih 18 zemalja su: Komori, Kiribati, Lesoto, Maršalska ostrva, Mikronezija, Nauru, Severna Koreja, Palau, Samoa, Sao Tome i Principe, Solomonska ostrva, Južni Sudan, Tadžikistan, Tonga, Turkmenistan, Tuvalu, Vanuatu i Jemen.

Neke od njih, slažu se stručnjaci, verovatno imaju neprijavljene slučajeve.

Severna Koreja je, na primer, zvanično ima nula zaraženih, kao i ratom razoren Jemen. Ali postoje zemlje na koje virus nije „ sleteo“. Vecćina njih su mala ostrva sa malo posetilaca - u stvari, sedam od 10 najmanje posecćenih mesta na svetu, prema podacima UN, nema zaražene Kovid-19. Te zemlje su se svojom udaljenošću praktično "samoizolovale".

Međutim, nekoliko malih pacifičkih zemalja, među kojima je i Nauru, takođe je uvelo vanredno stanje.

Nauru, u Tihom okeanu, udaljen je preko 300 kilometara od bilo kog mesta - ostrvo Banaba, deo Kiribatija, najbilže je kopno. Najbliži "gavni“ grad sa direktnim letovima je Brizbejn, koji se nalazi 4.000 kilometara jugozapadno. To je druga najmanja članica UN po teritoriji (posle Monaka) i sa nešto više od 10.000 ljudi, druga najmanja po broju stanovnika (posle Tuvalu). Takođe je jedno od najmanje posecćenih mesta na Zemlji. Iako se ne pojavljuje u poslednjim podacima UN, jedan turistički operator kaže da ta zemlja ima samo 160 turista godišnje.

Možda mislite da tako udaljeno mesto ne bi trebalo dodatno da se distancira. Ali zemlja sa jednom bolnicom, bez respiratora i nedostatkom medicinskih sestara, ne sme da rizikuje, piše BBC.

Pored Naurua, Kiribati, Tonga, Vanuatu i drugi, takođe su zatvorile svoje granice.

"Poslednja mesta na koja će Kovid-19 doći su verovatno ona u južnom Pacifiku, vrlo udaljena ostrva, na to bih uložio novac“, kaže Andi Tatem, profesor prostorne demografije i epidemiologije na Univerzitetu Sauthempton.

"Ali u našoj globalizovanoj ekonomiji, nisam siguran da bilo koje mesto može da izbegne takvu zaraznu bolest“, dodaje on. Tatem navodi da zatvaranje granica - poput onih u Nauru - mogu da pomognu, ali da ne mogu trajati zauvek.

"Većina ovih zemalja oslanja se na neku vrstu uvoza spolja - bilo da se radi o hrani ili robi ili turizmu - ili izvozi sopstvenu robu. Mogucće je da se mogu potpuno zatvoriti, ali to može biti štetno - i na kraju će morati da se otvore“, zaključuje Tatem.

HOLANDIJA: 16.627 ZARAŽENIH,1.651 SMRTNI SLUČAJ OD KOVIDA-19

Broj potvrđenih smrtnih slučajeva od korona virusa u Holandiji porastao je za 164 - na 1.651, saopštile su danas zdravstvene vlasti.

Nacionalni institut za zdravlje saopštio je ukupan broj inficiranih u poslednja 24 sata povećan šest odsto - na 16.627, prenosi Rojters.

Navedeno je da je stvarni broj smrtnih slučajeva i infekcija veći od zvaničnog broja zbog malog broja testiranja.


IMPROVIZOVANA BOLNICA U MADRIDU TEŠKO SE NOSI SA EPIDEMIJOM

Improvizana bolnica na madridskom sajmu otvorena je 21. marta, a, kako izveštava "El Pais", španski zdravstveni radnici i sindikati u više navrata su upozoravali na loše uslove u toj bolnici.

Oni ukazuju da je u privremenu bolnicu smešten preveliki broj pacijenata, da su nedovoljno sigurni uslovi za rad zdravstvenih radnika, da je loša logistika i da nedostaju materijalni resursi, ali nije detaljnije navedeno na šta se tačno misli.

Španija se inače teško bori sa ogromnim brojem zaraženih korona virusom.

Kralj Filip je posetio pre nekoliko dana tu bolnicu, a snimak je objavila kraljica Leticija na svom instagram profilu.

On je zahvalio pripadnicima španske vojske koji su obezbedili smeštaj za obolele na sajmu.

"Kralj prenosi zahvalnost celog španskog društva oružanim snagama za njihov rad u zdravstvenoj krizi zbog COVID-19 i ohrabruje ih da neumorno nastave da obavljaju taj zadatak gde god je potrebno", poručio je španski kralj na svom Instagram profilu.

U oblasti španske prestonice do sada su, inače, zabeležena 4.483 smrtna slučaja, 34.188 potvrđenih slucajeva i 1.506 pacijenata u kritičnom stanju.

U Španiji, jednoj od zemalja najteže pogođenim korona virusom, prema poslednjim podacima preminule su ukupno 10.003 osobe.

ITALIJA: JEDNOGODIŠNjAK SE OPORAVIO


Jedan od prvih i najmlađih pacijenata zaraženih virusom Kovid-19 u Italiji, jednogodišnjak iz Doline Aosta, oporavio se od tog virusa
Taj dečak iz mesta Pontej, nadomak italijanske granice sa Francuskom, i članovi njegove porodice su među prvim zaraženim slučajevima u tom regionu, preneli su italijanski mediji, dodajući da su njegova majka, kao i baba i deda takođe izlečeni.

U Italiji je od početka krize sa korona virusom broj pozitivnih slučajeva prešao 119.000, a taj virus odneo je više od 14.000 života.

ŠIROM SAD TRAŽE SE LOKACIJE ZA PRIVREMENE BOLNICE

Američka jedinica inžinjerije pregledala je više od 650 lokacija širom Sjedinjenih Država koje bi mogle da budu pretvorene u privremene bolnice za lečenje pacijenata od korona virusa ili da na drugi način budu upotrebljene u suzbijanju epidemije.

General Tod Semonit rekao je novinarima u Pentagonu da je primio 750 zahteva da se pregledaju lokacije, od kojih je pregledano 673, prenosi Rojters. Najpogodniji objekti su konferencijski centri.

Širom SAD zarazeno je do sada 9.559 ljudi, a umlo ih je 6,047. Od tog broja, samo u Njujorku pozitivnih je 51.809, a umrlo 1.562.

Sitaucija je alarmanta na svim poljima, bolnice su pretrpane, mrvračnice takođe, manjak respiratora će postati ozbiljan problem za nekoliko dana, a nedostaju i medicinski radnici i zaštitna oprema.