U svetlu situacije sa širenjem pandemije virusa korona u svetu, nemački Dojče vele piše o razlozima za delimičan uspeh zemlje izlazećeg sunca u borbi protiv ove pošasti, te konstatuje da su pojedine organizacione i funkcionalne mere doprinele tome, kao i navike Japanaca, dobro ukorenjene u njihov mentalitet.

"Iako ima kapacitet da dnevno uradi 6.000 testova, Japan je do pretprošle nedelje uradio samo 14.000 - 20 puta manje nego u Južnoj Koreji, koju je pandemija koronavirusa teško pogodila", navodi DW i citira virusologa Masahira Kamija.

Pročitajte još: Tajna italijanskog sela koje odoleva koroni: Neki veruju u “čudesnu vodu”, a imaju drugačije teorije


"Ispituju se samo pacijenti s najtežim simptomima".

Kako se ističe, testovi se ne obavljaju po čitavoj zemlji zato što se naglasak stavlja na mesta gde bolest najčešće izbija.

"Tako je npr. nakon izbijanja zaraze u jednoj osnovnoj školi na severu ostrva Hokaido, doneta odluka da se tamo sve škole zatvore i da se proglasi vanredno stanje. Nakon tri nedelje virus je prestao da se širi", napominje se u tekstu.

"Mali broj testova trebalo bi da omogući da medicinska sredstva ostanu dostupna za teže infekcije", smatra nemački politikolog Sebastijan Maslov, sa univerziteta u Tokiju.

Poznavaoci prilika u Japanu ukazuju na neke specifičnosti, poput discipline stanovništva koje se od najranijeg detinjstva pridržava higijenskih pravila.

Japanci naklonost iskazuju "naklonom" pa se tako smanjuje rizik od infekcije, nema rukovanja niti ljubljenja u obraz.

"Pranje ruku, ispiranje grla sredstvom za dezinfekciju, ali i nošenje maski deo su naše svakodnevice, za to nije potreban korona virus", citira reči nepoznate Japanke DW.

Od februara je bilo lako preći na "antiinfekcijski" modus, navodi DW i dodaje da su na ulazima u sve prodavnice i druge ustanove postavljena sredstva za dezinfekciju ruku.

"Nošenje maski postalo je građanska dužnost", prenosi DW.

Kako se napominje, još pre novog korona virusa, u Japanu je godišnje korišćeno 5,5 milijardi maski za lice, dakle 43 maske po osobi pa se čini da je masovna upotreba zaštitnih maski usporila širenje virusa.

To ukazuje nagli pad broja obolelih u poslednjih sedam nedelja.

"Maske smanjuju prenos kapljica i aerosoli s virusnim materijalom", potvrdilo je ranije pet zapadnih lekara u svojoj naučnoj studiji, kaže se u tekstu i dodaje da osim držanja odstojanja od drugih ljudi i pranja ruku, zaštita za usta i nos igra važnu ulogu u usporavanju širenja zaraze.

S obzirom na taj uspeh, japanski premijer Šinzo Abe ipak nije proglasio vanredno stanje na teritoriji čitave zemlje, a Japanci su se malo pomalo vratili u svakodnevicu.

Škole polako počinju da rade, a đaci u njima sede na odgovarajućoj udaljenosti i u provetrenim učionicama, dok su otvoreni i prvi zabavni parkovi.

Ipak, kako vlada i dalje strahuje od eventualnog drugog talasa zaraze, početkom nove školske godine, početkom aprila, mogle bi da počnu da rade samo škole u područjima gde nema obolelih.

Već manifestacije još uvek se ne održavaju, zaključuje se u tekstu DW-a.