U ovoj zemlji se dronovima, helikopterima i šok bombama bore protiv virusa korona

Tanjug

ponedeljak, 30. 03. 2020. u 17:53

У овој земљи се дроновима, хеликоптерима и шок бомбама боре против вируса корона

Foto: EPA

Policija je poslednjih dana koristila bespilotne letelice, helikopter i šok bombe kako bi sprečila ljude da se okupljaju

JERUSALIM - Izraelska policija je poslednjih dana koristila bespilotne letelice, helikopter i šok bombe kako bi sprečila ljude da se okupljaju u ultraortodoksnom jevrejskom kvartu u Jerusalimu, protivno merama Ministarstva zdravlja čiji je cilj usporavanje širenja korona virusa.

Policija je danas u punoj opremi i sa hirurškim maskama naišla na povremeni otpor i verbalno zlostavljanje tokom sprovođenja mera u delu grada čiji se stanovnici dugo izjašnjavaju protiv države, preneo je Rojters.

"Nacisti!", vikala je grupa mladića, dok je policija sklanjala muškarce iz uskih ulica Mea Šearima.

Policajci su ih iz helikoptera i preko drona, pozivali da ostanu kod kuće, a one koji su prekršili naredbe novčano su kaznili.

Izraelski zvanicnici smatraju da su ultraortodoksni Jevreji posebno skloni zarazi, jer su njihovi okruzi obično siromašni i zagušeni, a u normalnim vremenima su navikli da drže tri puta dnevne molitve u velikim zajednicama.

I neki od njihovih rabina doveli su u pitanje stepen rizika od koronavirusa.

Izraelska arapska manjina od 21 odsto je još jedna osetljiva zajednica, za koju zvaničnici kažu da zaostaje u testiranju na korona virus.

"Postoje tri ''korona okruga'' - ultraortodoksni sektor, arapski sektor i ostatak države Izrael", izjavio je u nedelju ministar odbrane Naftali Benet.

Javna okupljanja su ograničena do 10 osoba, ljudi moraju da drže rastojanje od dva metra, a građani su pozvani da ostanu kod kuće, osim ako ne moraju da kupe hranu, dobiju lekarsku pomoć ili odu na posao koji država smatra ključnim.