Britanski satelitski telekomunikacioni operator OneWeb saopštio je danas da je u SAD podneo zahtev za zaštitu od bankrota po osnovu Poglavlja 11, kako bi nastavio da traži kupca za svoj biznis, kao i da je smanjio radnu snagu zbog epidemije virusa korona.


OneWeb je u pregovorima o takozvanom finansiranju dužnika koji poseduje vlastitu imovinu (debtor-in-possession financing), što bi, ako sud da odobrenje, podržalo tekuće poslovanje kompanije, navodi se u saopštenju te firme, bez preciziranja koliko je radnih mesta ugašeno, prenosi Rojters.


Finansiranje dužnika koji ima vlastitu imovinu, a na koju zakonsko pravo polažu poverioci po osnovu zaloga ili drugih vrsta kolaterala, podrazumeva da se kompaniji dozvoli korišćenje ili prodaja te imovine za poslovne aktivnosti.


OneWeb je takođe saopštio da je u pregovorima o finansiranju od početka godine, ali da je taj proces zastao zbog finansijskih uticaja epidemije virusa korona.

"Naša trenutna situacija je posledica uticaja krize epidemije virusa Covid-19 na privredu", izjavio je glavni izvršni direktor Adrijan Stekel.


Ovaj satelitski operater je procenio vrednost svoje imovine u rasponu od jedne do 10 milijardi dolara, a u istom rasponu se kreću i njegovi dugovi, navodi se u podnesku dostavljenom američkom Stečajnom sudu za južni okrug Njujorka.


Firma je početkom februara lansirala 74 satelita, uključujući 34 sa kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu, kako bi omogućila brzi internet pristup putem satelitske telekomunikacje.