MOSKVA-OD STALNOG DOPISNIKA

TURSKI predsednik Redžep Erdogan je uoči dolaska u Ukrajinu izjavio da njegova zemlja "ne priznaje nezakonito pripajanje Krima Rusiji". Bliski odnosi Ankare i Kijeva su uslovljeni položajem krimskih Tatara. Turska podržava teritorijalnu celovitost Ukrajine, podržavala je i krimske Tatare, a kako je naglasio Erdogan, "tako će biti i dalje", baš kao što će Ankara i ubuduće pratiti u kakvom su oni položaju.

U Turskoj živi veliki broj krimskih Tatara, pa službeni stav oko Krima nije novost. Uostalom, kada je Zelenski boravio u Turskoj u avgustu 2019. godine, osim što je razgovarao sa Erdoganom i carigradskim patrijarhom Vartolomejom, on se sreo upravo i sa tatarskom dijasporom.

Već tokom dana stigao je odgovor iz Moskve na Erdoganovu brigu zbog Tatara. Putinov portparol Dmitrij Peskov izjavio je da Erdogan i dalje ima poziv da poseti Krim, što bi mu pomoglo da bolje izuči pitanja vezana za to poluostrvo i da se upozna sa pravima krimskih Tatara.

- Predsednik Putin je više puta govorio Erdoganu da nema osnove za bojazan što se tiče položaja krimskih Tatara i zbog toga nismo saglasni sa ovakvim izjavama - rečeno je u Kremlju i istaknuto da je u martu 2014. na Krimu bio referendum na kome se narod izjasnio za pripajanje matici Rusiji.

Pročitajte još - Turska vojno pomaže bataljone koji blokiraju Krim

Iako je glavni događaj za vreme boravka Erdogana u Kijevu zajedničko prisustvo sa domaćinom, predsednikom Vladimirom Zelenskim, ukrajinsko-turskom poslovnom forumu, mediji u Kijevu ističu da će gost iz Turske potpisati i ugovor o finansijskoj pomoći od 50 miliona dolara za potrebe ukrajinske vojske. Tu informaciju je potvrdio ukrajinski ambasador u Ankari Andrej Sibiga.

Novac dobijen od Turske Ukrajina namerava da koristi za kupovinu moderne vojne tehnike. Turska je i prethodnih godina davala pomoć Ukrajini.

Rusija je bila u centru još jedne izjave koju je Erdogan dao, a odnosila se na akcije turske vojske protiv sirijskih jedinica kako bi zaštitila narod Idliba. Erdogan je pozvao ruske oružane snage da ne smetaju turskoj vojsci u operacijama u Siriji.

Ovo saopštenje je došlo posle najnovijeg okršaja u kojem je ubijeno šestoro turskih vojnika tokom bombardovanja njihovih položaja u Siriji, na severoistoku provincije Idlib. Turske snage odmah su odgovorile na napad i uništile mete u Idlibu.

Ankara tvrdi da je bombardovanje njihovih položaja izvela sirijska vojska iako je Damask bio unapred obavešten o lokacijama turskih snaga.

Ruski centar za pomirenje suprotstavljenih strana u Siriji navodi da su sirijske vladine snage slučajno pogodile turske vojnike tokom bombardovanja terorista u Idlibu, zato što Ankara nije upozorila Rusiju o pokretima svojih trupa.

POZDRAV

U društvu predsednika Zelenskog Erdogan je pozdravio počasnu četu u Kijevu rečima "Slava Ukrajini" na šta mu je odgovoreno "Slava herojima". Taj pozdrav su koristili ukrajinski nacionalisti, a zatim ga je 2018. predsednik Petar Porošenko uveo kao službeni pozdrav u ukrajinskoj armiji i policiji.

EKONOMSKE VEZE

Pitanje ekonomske saradnje dveju zemalja takođe je tema susreta u Kijevu. Godišnja trgovinska razmena iznosi oko četiri milijarde dolara, što je po Erdoganovom mišljenju malo. Ali, on je poručio ukrajinskom rukovodstvu da Ankara želi da istovremeno širi ekonomske odnose sa Moskvom.