Većina glavnih železničkih stanica u Indiji uvešće do kraja 2020. godine sistem za prepoznavanje lica u borbi protiv kriminala, rekao je visoki zvaničnik indijske železnice.

Sistem se trenutno testira u tehničkom habu u Bengaluru, gde se svakodnevno skenira pola miliona lica i uz pomoć veštačke inteligencije proverava podudarnost sa policijskom bazom kriminalaca, prenosi Rojters.

"Ne postoji alternativa. Moramo da koristimo tehnologiju", rekao je predstavnik železnice i dodao da su kamere do sada postavljene u 1.200 od 58.000 vagona, kao i da su vlasti testirale i senzore za otkrivanje zvukova, od argumenata do vriskova.

Indijska železnica spada u najveće na svetu i nju svakodnevno koristi 23 miliona ljudi, međutim često je koriste i kriminalci za krijumčarenje žena i dece u gradove gde se kasnije zloupotrebljavaju za prostituciju ili prisilan rad.

Inače, Indija se sprema da instalira sistem prepoznavanja lica širom zemlje, koji će verovatno biti jedan od najvećih na svetu, ali je najava njegove upotrebe u nekim aerodromima i kafićima prošle godine pokrenula kritike grupa za ljudska prava.

Ipak, vlasti su saopštile da je u zemlji, u kojoj živi 1,3 milijarde ljudi neophodna takva tehnologija kako bi se povećala bezbednost.