Kompanija Rols-Rojs planira da gradi mini nuklearne reaktore u Velikoj Britaniji do kraja ove decenije.

Iz Rols-Rojsa je potvrđeno za BBC da postoji plan izgradnje i upravljanja nuklearnim reaktorima do 2029. godine. Mini nuklearne stanice se mogu masovno proizvoditi i dostavljati na lokacije pomoću šlepera, a time je lakše predvideti troškove.

Protivnici ovog plana tvrde da bi Velika Britanija trebalo u potpunosti da odustane od nuklearne energije i da se fokusira na jeftiniju obnovljivu energiju.

Zaštitnici životne sredine su podeljeni kada je reč o nuklearnoj energiji, neki smatraju da je opasna i skupa, dok drugi tvrde da su potrebne sve tehnologije ukoliko žele da dostignu cilj nulte emisije do 2050. godine, prenosi Klidž.

Oni koji podržavaju projekat mini nuklearnih reaktora veruju da oni cenama mogu da pariraju jeftinim izvorima obnovljive energije. Plan je da se mini reaktori smeste u Kambriji ili Velsu, a trebalo da ih bude 10 do 15 u Velikoj Britaniji.

Radi se o malim reaktorima koje bi mogao da ima svaki grad, a korišćenje postojećih lokacija bi sprečio problem osiguranja od terorističkih napada.


B92.net