TO što su u Francuskoj zabeležena tri slučaja obolelnih od koronarnog virusa, ne znači da ih u drugim zemljama nema, već samo da je dijagnostička služba ovde efikasna, poručuju u Parizu.

Francuske vlasti podsećaju da je zdravstvena služba u ovoj zemlji u potpunosti u stanju da se nosi s ovako opasnim virusom, imajući u vidu opremljenost i dosadašnje iskustvo.

Pročitajte još: Nove informacije o korona virusu: Čak 15 kineskih gradova je izolovano, preko 57 miliona ljudi odsečeno od sveta

Istovremeno, sve se događa u vreme socijalne pobune, kada određeni broj zdravstvenih radnika pojedinih dana štrajkuje. Imajući u vidu da lekari i medicinsko osoblje već duže vreme izjavljuju da su iscrpljeni ritmom rada i stalnim smanjivanjem efektiva, to bi mogao da predstavlja problem ukoliko bi se pojavila epidemija.

Neki od medicinskih radnika danas su naročito isticali izjavu ministarke zdravlja Anjes Bizin koja je pozvala sve one koji sumnjaju da su oboleli, da se obavezno jave hitnoj pomoći, i da sami ne odlaze u zdravstvene ustanove gde ima puno ljudi.

Poruka ministarke je sasvim logična, ali ima i onih koji naglašavaju da je ova telefonska služba, ionako dosta tražena, od tada zatrpana pozivima zabrinutih ljudi. Bilo je i onih koji su tražili savet šta da rade jer su, na primer, na aerodromu sreli grupu Kineza!

Takođe, putnici na najvećem francuskom aerodromu "Šarl de Gol – Roasi" izjavljuju da su veoma neprijatno iznenađeni time što im niko ne meri temperaturu i izostankom zdravstvene kontrole. Za sada, pacijenti se sami javljaju za pomoć.

Francuska se uzda u kvalitet svog zdravstva. Institut "Paster" je odmah izolovao virus i utvrdio brz način detekcije.

Vlasti su saopštile da su dvoje obolelih smeštenih u pariskoj bolnici u "Biša" - dobro. Reč je o bračnom paru, poreklom iz Kine, koji je nedavno bio u ovoj zemlji. Nemaju respiratorne probleme i smešteni su na odeljenju za infektivne bolesti. Dobijaju klasičan tretman protiv gripa.

Takođe se dobro oseća i pacijent u Bordou, koji je, isto, kineskog porekla. On je iz Kine doputovao u sredu, a u četvrtak je bio kod lekara zbog klasičnih simptoma gripa, posle čega je odmah smešten u bolnicu.

Svi troje su bili u Vuhanu. Oni se nalaze u bolničkim sobama s negativnim pritiskom, odakle vazduh ne može da izlazi. Preduzete su posebne mere predostrožnosti, kao kada je ovde svojevremeno bila reč o eboli.