Decenijama daleko od prave ravnopravnosti: Žene u Britaniji zauzimaju samo šest odsto rukovodećih mesta u kompanijama

Tanjug

ponedeljak, 13. 01. 2020. u 23:59

Деценијама далеко од праве равноправности: Жене у Британији заузимају само шест одсто руководећих места у компанијама

Ilustracija / Foto Depositphotos

Muškarci i dalje dominiraju na pozicijama moći u politici, zakonu, medijima, sportu i drugim ključnim sektorima, otkrila je studija grupe za ženska prava "Fawcett Society"

Velika Britanija je decenijama daleko od dostizanja ravnopravnosti žena na radnom mestu, pokazala je danas objavljena studija po kojoj žene zauzimaju samo šest odsto glavnih rukovodećih mesta u vodećim kompanijama.

Muškarci i dalje dominiraju na pozicijama moći u politici, zakonu, medijima, sportu i drugim ključnim sektorima, otkrila je studija grupe za ženska prava "Fawcett Society", a žene manjinskog porekla su posebno nedovoljno zastupljene.

"Uprkos važnosti zapošljavanja žena, današnji podaci pokazuju da smo još generacijama daleko od postizanja jednakosti", rekao je izvršni direktor Sem Smeders, dodajući da društvo time "gubi ženski talenat i veštine".


PROČITAJTE JOŠ: Snimak na kome Hari traži posao u Dizniju za Megan (VIDEO)

Uprkos zakonima koji garantuju jednaku platu i prava, žene su i dalje manjina na visokim pozicijama u kompanijama i javnom životu, dok javni podaci pokazuju da su one koje rade u punom radnom vremenu imale manju platu od muškaraca prosečno oko 8,9 odsto u prošloj godini, prenosi Rojters.

Žene cine samo 6 odsto generalnih direktora u 100 vodećih kompanija, manje od četvrtine urednika novina i nešto više od trećine izabranih poslanika u donjem domu parlamenta, pokazuju novi podaci

Takođe su u manjini na pozicijama u državnoj službi, među visokim sudijama i na univerzitetima, žene iz etničkih manjina bile su još manje zastupljene, navodi se u izveštaju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Zoran

14.01.2020. 05:09

Od svih prava najvise koriste ono o razvezanom dugom jeziku, sve ostalo ce jos da popricekaju.