Kancelarka nemačke Angela Merkel nazvala je ruskog lidera Vladimira Putina pobednikom samita „normandijske četvorke“ u Parizu, piše „Komersant“.

„Danas si ti pobedio...“, citira „Komersant“ reči Merkelove upućene Putinu.

Kancelarka je ovo saopštila dok su išli na konferenciju za štampu.

Kako navode novinari, zaključak je bio iznet „bez posebne radosti“.

U celini, kancelarka je bila zadovoljna rezultatima sastanka. Kako je rekla listu „Zidojče cajtung“, stvar su „pomerili sa mrtve tačke“.

Podsetimo, 9. decembra je održan prvi za tri godine samit „normandijske četvorke“: Vladimira Putina, Angele Merkel, Emanuela Makrona i Vladimira Zelenskog. Nakon toga je održan i sastanak predsednika Rusije i Ukrajine.

KREMLj: NEUMESNO JE PROGLAŠAVATI „POBEDNIKA“ SAMITA U PARIZU

Portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov smatra da je neumesno govoriti ko je bio pobednik samita „normandijske četvorke“ (Rusija, Nemačka, Francuska, Ukrajina), pošto su svi njegovi učesnici imali jedan cilj — preduzimanje napora za rešavanje konflikta na jugoistoku Ukrajine.

„Ovde je neumesno govoriti o tome ko je bio pobednik, a ko gubitnik na samitu, jer su svi imali jedan cilj — nastavak rada ’normandijske četvorke‘ nakon duge pauze i preduzimanje realnih napora na traganju za rešenjima konflikta na jugoistoku Ukrajine“, rekao je Peskov novinarima.

Po njegovim rečima, određeni važni koraci su napravljeni u tom pravcu, ali predstoji da se uradi mnogo više.


rs.sputniknews.com