Trgovinski rat: SAD odlažu tarife prema Kini planirane za 15.decembar?

Tanjug

10. 12. 2019. u 20:30

Трговински рат: САД одлажу тарифе према Кини планиране за 15.децембар?

Foto Depositphotos

Sjedinjene Države i Kina preduzimaju korake za odlaganje sledeće runde američkih tarifa, koje bi trebalo da stupe na snagu u nedelju, 15. decembra

Sjedinjene Države i Kina preduzimaju korake za odlaganje sledeće runde američkih tarifa, koje bi trebalo da stupe na snagu u nedelju, 15. decembra, i pokušavaju da dođu do dogovora koji bi obuzdao žestok trgovinski rat, objavio je danas Volstrit Džornal (WSJ).

Pregovarači dve najveće svetske ekonomije "postavljaju temelj" Trampovoj administraciji da odloži 15-procentne carine na oko 160 milijardi vredan američki uvoz kineske robe, piše list, a prenosi CNBC.

Sjedinjene Države i Kina su pokušale da spasu potencijalnu "fazu jedan" trgovinskog sporazuma, najavljenog prvi put u oktobru, koji bi obuhvatio kineske kupovine američkih poljoprivrednih proizvoda, ali dve strane nisu uspele da potpišu taj delimični sporazum, podseća ta televizijska mreža.

PROČITAJTE JOŠ -  Tenzije između dve ekonomske sile: Kina želi da trguje sa Amerikom, ali ako izbije rat, ne plaši se da uzvrati

Takođe navodi da je vest o potencijalnom odlaganju carina - koje prete da još više naštetiti američkim preduzećima i potrošačima, podstakla rast akcija na jutrošnjem otvaranju trgovanja na Volstritu.

U tekstu WSJ-a nije navedeno na koji period bi SAD mogle da odlože uvođenje ove runde tarifa na čijoj je meti roba za široku potrošnje kineske proizvodnje, uključujući igračke, telefone, laptopove i odeću.

Kancelarija americkog trgovinskog predstavnika nije odgovorila na zahtev CNBC-a za komentarom, dok je portparol Bele kuće odbio komentar.

Ranije ovog meseca, predsednik SAD-a Donald Tramp je nagovestio da, što se njega tiče, zaključivanje trgovinskog sporazuma sa Kinom može da sačeka do posle predsedničkih izbora 2020. godine. Dodao je da za njega ne postoji "rok" za postizanje sporazuma.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Saša

11.12.2019. 08:19

Teško ovima kad se dovoljno država izbave od dolara i krenu putem drugih valuta i zlata. Ima jaje da kupuju za 10 hiljada njihovih dolara.