Požar je preveliki da bi se ugasio: Alarmantna situacija u Australiji, razorna vatra stigla do Sidneja, sprema se katastrofa (VIDEO)

Novosti online

06. 12. 2019. u 23:34

Пожар је превелики да би се угасио: Алармантна ситуација у Аустралији, разорна ватра стигла до Сиднеја, спрема се катастрофа (ВИДЕО)

Foto: EPA-EFE/ MICK TSIKAS

Ogroman požar koji hara 60 kilometara severno od australijskog grada Sidneja trenutno je toliko veliki da se ne može ugasiti, upozorili su vatrogasci
OGROMAN požar koji hara 60 kilometara severno od australijskog grada Sidneja trenutno je toliko veliki da se ne može ugasiti, upozorili su vatrogasci.

Plamen koji je zahvatio 300.000 hektara zemljišta udaljen je samo sat vremena vožnje od najnaseljenijeg grada u državi. Stanovnicima tog područja preporučeno je da ga napuste, piše BBC.

Od oktobra, u požarima diljem Australije poginulo je šest ljudi i uništeno više od 700 domova.

Danas u Novom Južnom Velsu 150 požara

Vatrogasci su se danas tokom dana borili da zaustave gotovo 150 požara u državi Novi Južni Vels dok su jaki vetrovi raspaljivali plamen i ponovno opasnim dimom zaklonili Sidnej, najveći grad Australije.

Dok je širom istočne obale Australije zapaljeno gotovo 150 požara, poverenik ruralne vatrogasne službe Novog Južnog Walesa Šejn Fitzsmons rekao je da su vlasti posebno zabrinute zbog osam požara oko Sidneja, u kojem živi oko pet miliona ljudi.

Stvoren veliki front

"Oni imaju potencijal ili se očekuje da će se proširiti dalje na istok, što nažalost ulazi u naseljena područja, sela, zajednice, izolovana ruralna područja i poljoprivredne i poslovne firme u celoj regiji", rekao je Fitzsimons novinarima u Sidneju.

Nekoliko požara severozapadno od grada spojilo se i stvorilo veliki front koja se širila vrućim i suvim vetrom, rekao je.

Ovogodišnja sezona požara počela mnogo ranije

Požari su česti u Australiji, ali ovogodišnja požarna sezona počela je mnogo ranije nego inače s temperaturama koje se redovno penju iznad 40 stepeni Celzijevih pre početka leta.

Najgori požari u Australiji su u martu 2009. uništili na hiljade domova u Viktoriji, pri čemu su usmrtili 173 osobe i ranili njih 414.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Vidovdan

07.12.2019. 00:53

Gde su vrlike sile i humanost? 1000 helikoptera, velikih teretnih aviona... Jer jedino je moguće gašenje iz vazduha. Treba izbeći kataklizmu. SAD, KINA, RUSIJA, JAPAN, NEMAČKA, TURSKA... U POMOĆ!

Nikola U.

07.12.2019. 09:19

Strašno!!! Ali, kako to da se niko ne stresa kad gore srpske kuće i crkve u sred Evrope? A zna se ko ih je zapalio i zašto ih je zapalio.To je OK?

Миро Марковић

07.12.2019. 17:01

Жао ,ми је недужног народа, који у највећем броју случајева страда.Али није ми жао аустралијксе владе и војске, јер су они били ВОЉНИ саучесници у свим криминалним ратовима и убијањима недужних народа од стране НАТО нациста. Бог све неправде види и има начина како данагради злочинце против невиних и недужних начија широм света.