RIM - Specijalno za “Novosti”


Vanredno stanje u mnogim italijanskim regionima započelo je juče ali posebno Venecija u istorijskom delu grada jutros ima sablasni izgled sa visokim nivoom vode jer je plima dosegla u Laguni 187 santimetara i to je nivo vode koji se video još davne 1966. godine.


Voda je stigla i do bazilike Svetog Marka, kripta je potpuno potopljena, istorijski deo grada je kompletno pod vodom, štete su evidentne u čitavom gradu, poplava nije zaobišla ni čuveno pozorište Feniće, hotele u tom području i sve što je u nivou višem od jednog metra iznad morske površine. Zaseda štab za vanredno stanje, na terenu su od juče, čitavu noć i danas stotine vatrogasaca, civilna zaštita, snage javnog reda. Procenjuje se kritičnost škola u Veneciji i okolini, građani su se pokrenuli i šalju video zapise i fotografije pogođenih područja, tako se sakuplja materijal gde je najugroženije i interveniše.


Juče je počelo u više regiona nevreme koje je istinski bacilo Italiju na kolena od severa do juga i na ostrvima, a Matera u regionu Bazilikata je velikim delom poplavljena, ulice su postale reke vode koja je nosila i ogromne količine blata, pravi vodopadi sa čuvenih stena Matere „sasi“ koji nisu izdržali u nekim delovima i voda je u slapovima padala sa njih, provalila u stanove, radnje, sve se napunilo blatom i vodom. U gradu koji je proglašen Prestonicom evropske kulture 2019, na snazi je narandžasti meteo.


Pročitajte još: Poplavljena Venecija, nivo mora raste (FOTO/VIDEO)


Na jugu, u Napulju i nekim opštinama oko Vezuva zatvoreno je u 11 škola, gotovo na celokupnoj teritoriji italijanske „čizme“ evidente su štete od vode koja je poplavila restorane, stanove, javne ustanove, napravila odrone na putevima koji su presečeni, a u nekim delovima regiona Kalabrija, Bazilikata i Pulja na snazi je crveni alarm.


I ovaj bilans samo je početak, novi ciklon nevremena najavaljuje se od četvrtka popodne i noću i trajaće najmanje do kraja ove sedmice, počeće od severozapada, Ligurija, Piemonete i Val d'Aosta, i potom se širiti, najpre na Sardiniju. Na Dolomitima je već danas haos od snega. Ciklon stiže sa Atlantika, sa obilnim kišama, pravim provalama oblaka, poplavama i nevremenom koje će pogoršari najavljeni vetar i drastičan pad temperature. Objavljen je i spisak gradova sa upozorenjem od nepogoda koje dolaze: Torino, Đenova, Milano, Bolonja, Firenca, Rim, Napulj, Bari i Palermo.