ITALIJANSKI METOD: Super bonus za one koji plaćaju karticama

Tanjug

četvrtak, 17. 10. 2019. u 22:09

ИТАЛИЈАНСКИ МЕТОД: Супер бонус за оне који плаћају картицама

Foto Depositphotos

Italijanski premijer Đuzepe Konte obećao je "super bonus" svima koji pređu s gotovinskog na kartično plaćanje

Italijanski premijer Đuzepe Konte obećao je "super bonus" svima koji pređu s gotovinskog na kartično plaćanje, što je deo nastojanja italijanske vlade da smanji izbegavanje plaćanja poreza, prenosi crnogorski portal Banka.me.

Ta mera je deo paketa koji je odobrila italijanska vlada, a koji uključuje i predlog budžeta za 2020. godinu, poslat na odobrenje EU vlastima.

Konte je rekao da će planom "Bezgotovinska Italija" podsticati upotrebu elektronskog načina plaćanja i na taj način smanjiti sivu ekonomiju.

PROČITAJTE JOŠ -  Prisloni i plati: Da li su bezbedne beskontaktne kartice?

U saopštenju, italijanska vlada je objavila da će "super bonus" biti početkom 2021. godine prosleđen ljudima koji su koristili elektronsko plaćanje u sektorima ekonomije u kojima se gotovina obično ne koristi.

Uz to, postojaće i lutrija i specijalne nagrade povezane s elektronskim plaćanjem, ali i kazne za trgovce i preduzeća koja odbiju da koriste kreditne kartice, piše u saopštenju.

Vlada Italije je takođe objavila da će se prag iznad kojeg su zabranjene gotovinske trgovinske transakcije sa 3.000 evra spustiti na 2.000 evra u 2021. godini, te na 1.000 evra u 2022. godini.

Procenjuje se da je vrednost sive ekonomije u Italiji u 2017. iznosio 211 milijardi evra, što odgovara 12,1 odsto italijanskog BDP-a.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije