Špijun iz Moskve pobegao preko Crne Gore i Bondstila

Branko VLAHOVIĆ

sreda, 11. 09. 2019. u 12:02

Шпијун из Москве побегао преко Црне Горе и Бондстила

Sergej Lavrov i Sergej Kisljak / Foto Tas

Odbegli agent Oleg Smoljenkov glavna ličnost najnovije aferu u odnosima Vašingtona i Moskve. Pitanje je koliku je štetu napravio Rusiji. Oleg Smoljenkov je radio u Putinovoj administraciji, odakle je otpušten

MOSKVA - OD STALNOG DOPISNIKA

BIVŠI ruski visoki činovnik Oleg Smoljenkov, koji je nestao u junu 2017. godine, bio je američki špijun koga je CIA preko Crne Gore i baze Bondstil na Kosovu prebacila u SAD!

Tu informaciju su potvrdili američki mediji, a Si-En-En je u ponedeljak saopštio da su Amerikanci povukli svog informatora sa najvišeg nivoa u rukovodstvu Rusije. Šokirajuća je tvrdnja pojedinih američkih medija da je to bilo napravljeno zbog bojazni da bi američki predsednik Donald Tramp mogao da otkrije njegov identitet. Povlačenje Smoljenkova se dogodilo nakon što je Tramp primio u Ovalnom kabinetu ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova i tadašnjeg ruskog ambasadora Sergeja Kisljaka.


PROČITAJTE JOŠ: "Nezavisni" većina u skupštini Moskve

Sada u Moskvi analiziraju kakvu je štetu odbegli špijun mogao da napravi svojoj zemlji. Ono što nije upitno jeste da je Oljeg Smoljenkov otišao na odmor u Crnu Goru 14. juna 2017. sa suprugom i troje dece, a zatim je - nestao. Očigledno bojeći se da će Smoljenkov biti otkriven, američki agenti su ga sa lažnim pasošem prebacili u bazu Bondstil na KiM, a zatim u SAD.

Putinov portparol Dmitrij Peskov potvrdio je da je Oleg Smoljenkov radio u predsedničkoj administraciji, ali je pre nekoliko godina unutrašnjim raspoređivanjem bio otpušten. On nije bio u kategoriji viših rukovodećih lica u Kremlju, pa i nije prisustvovao savetovanjima na kojima je bio predsednik Putin.

A neimenovani penzionisani oficir Ruske spoljne obaveštajne službe kazao je ruskim novinarima da je moguće da je Smoljenkov bio vrbovan u vreme dok je radio u Ambasadi Rusije u Vašingtonu.

Prema sagovorniku "Komsomolske pravde" žena Smoljenkova je radila u aparatu ruske vlade.

U političkim krugovima u Moskvi, smatraju da Smoljenkov nije bio klasični špijun. On je mogao Amerikancima da da jednokratnu uslugu, a njega je CIA htela da iskoristi u dokazivanju kako su Rusi svojevremeno "upecali" Donalda Trampa još dok je dolazio kao poslovni čovek u Moskvu.

Bondstil: Američka baza na KiM / Foto AP


Jedno od pitanja na koje novinari traže odgovor je zašto je Smoljenkov baš preko Crne Gore pobegao u SAD. Crna Gora je početkom juna 2017. primljena u NATO tako da su se tamo američke službe komotno osećale. Osim toga, Crna Gora se graniči sa Kosovom, gde se nalazi američka baza Bondstil, odakle Smoljenkovu nije bilo teško da krene u Ameriku.

Službena lica u Moskvi tvrde da su pisanje američkih novinara o važnom špijunu Smoljenkovu besmislica. U Ministarstvu spoljnih poslova Rusije su reportažu Si-En-En nazvali "buncanjem i paranojom". Tramp tvrdi da ništa ne zna o evakuaciji američkog špijuna iz Rusije.

Moskovski dnevnik "Komersant" piše da je Smoljenkov mogao da saopštava samo ono šta je čuo po sistemu "rekla-kazala".

Ali isti list ističe i da je Smoljenkov radio svojevremeno u ambasadi Rusije u Vašingtonu kad je tamo bio ambasador Jurij Ušakov, koji je sada pomoćnik predsednika Rusije za međunarodne poslove. Po povratku u Moskvu on je nastavio da radi sa Ušakovom i imao je njegovo poverenje. Na osnovu toga neki zaključuju da je Smoljenkov ipak mogao da zna i neke važne informacije.


PROČITAJTE JOŠ: PRVI PUT NAKON UVOĐENjA SANKCIJA: Rusija nema državna dugovanja

KUĆA U VIRDžINIJI

RUSKI novinari su na američkim sajtovima došli do interesantne informacije o Smoljenkovu. Na sajtu "Vašington posta", u delu o prodaji nekretnina, pročitali su informaciju da je Smoljenkov kupio kuću za 925.000 dolara u Stafordu u američkoj državi Virdžinija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)