MOSKVA OD STALNOG DOPISNIKA


Da je ruskog predsednika Vladimira Putina nemoguće politički izolovati i da ga nije potreslo to što nije prisustvovao skupu u Varšavi, videlo se već u sredu na Ruskom ostrvu u blizini Vladivostoka, gde je bio domaćin petog Istočnog ekonomskog foruma. Putinove pozivnice se ne odbijaju, pa su na taj dvodnevni ekonomski forum došli veliki ekonomski partneri Rusije - premijeri Indije, Japana, Malezije, predsednik Mongolije, zamenik premijera Kine.

Cilj održavanja Istočnog ekonomskog foruma da stimuliše i ubrzava razvoj tog Azijsko-pacifičkog regiona. Na formu učestvuje oko pet hiljada ljudi iz više od 50 država. Po običaju su najbrojnije delegacije iz Japana, Kine, Južne Koreje i Indije.

Već prvog dana foruma Putin je razgovarao sa indijskim premijerom Narendrom Modijem. Lani je rast trgovinske razmene Rusije i Indije bio 17 odsto i dostigao je skoro 11 milijardi dolara, ali Putin i Modi smatraju da on može biti daleko veći. Prioritet se daje energetici. Indiji je potrebno sve više nafte i gasa. Rusi u Indiji prave nove atomske reaktore na centrali „Kudankulam“. Sve su ambiciozniji i planovi saradnje u kosmosu.

Putin je Modija dočekao u pristaništu ruskog ostrva i sa njim jahtom krenuo do gradića Boljšoj Kamenj gde se nalazi brodogradilišni kompleks "Zvezda". Posle modernizacije to brodogradilište će moći da pravi ogromne brodove, a ranije su se ovde samo remontovale ruske podmornice. I do sada je Indija kupovala od Rusije brodove i podmornice, pa je razlog što je Putin doveo Modija i njegove saradnike u brodogradilište "Zvezda" sasvim jasan. Modiju su domaćini pokazali makete novih brodova koji će se praviti, pa se očekuje da će Indija biti jedan od kupaca.PROČITAJTE JOŠ - TRAGIČAN KRAJ POTRAGE: Poginula oba pilota ruskogPosle obilaska brodogradilišta Putin i Modi su razgovarali ne samo o ekonomskoj saradnji, već i međunarodnoj situaciji i zajedničkoj borbi protiv terorizma.


INVESTICIJE

O RAZVOJU ruskog Dalekog istoka do 2025. godine, kao i o planovima do 2035. Putin je razgovarao sa članovima Državnog saveta za pitanja nacionalnih programa na Dalekom istoku. Cilj je da se privuče što više investicija kako bi se zaustavio odlazak stanovnika, kao i da se stimuliše dolazak mladih, ambicioznih ljudi.