Izraelski vojnik izboden na smrt, džipovi upali u palestinsko selo

Beta

četvrtak, 08. 08. 2019. u 09:47

Израелски војник избоден на смрт, џипови упали у палестинско село

AP Photo

Portparol Vojske je rekao da 19-godišnji vojnik nije bio naoružan, ni u uniformi, i da se okolnosti njegove smrti ispituju
Izraelski vojnici upali su danas u jedno palestinsko selo, a vojska Izraela je najavila da šalje pojačanje na Zapadnu obalu, pošto je kraj jevrejskog naselja blizu Jerusalima pronađeno telo 19-godišnjeg vojnika s ubodnim ranama.

Kolona izraelskih džipova ušla je u palestinsko selo Beit Fadžar, oko kilometar i po od mesta gde je telo pronađeno. Vojnici su blokirali put i pretraživali kuće.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu osudio je ubistvo, označivši ga terorističkim napadom i obećao da će ubice biti izvedene pred lice pravde.

"Izrael će stići do onih koji teže da nas povrede, ojačaćemo svoje korene u našoj domovini", rekao je Netanjahu na otvaranju novih domova za jevrejske naseljenike u naselju Biet El severno od Jerusalima.

Ubistvo izraelskog vojnika preti da pojača napetost između Izraelaca i Palestinaca pred parlamentarne izbore u Izraelu 17. septembra.

Reagujući na incident, Netanjahuovi saveznici, nacionalisti, pozivali su na dalje širenje jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali i na oštar odgovor.

Ubijeni vojnik je identifikovan Kao Dvir Sorek iz jevrejskog naselja Ofra, severno od Jerusalima.

On je pohađao vojnu pripremnu školu za religiozne Jevreje u bloku jevrejskih naselja Guš Ecion južno od Jerusalima.

Njegovo telo nađeno je rano jutros pored puta blizu škole, a vojska je saopštila da on nije bio naoružan niti u uniformi.

Odgovornost za ubistvo za sada niko nije preuzeo, a palestinski ekstremistički Islamski džihad označio ga je "herojskim i smelim".

Izrael je u Šestodnevom ratu 1967. godine osvojio Zapadnu obalu, zajedno s istočnim Jerusalimom i pojasom Gaze. Palestinci na tim teritorijama nameravaju da osnuju nezavisnu državu.

Veći deo međunarodne zajednice smatra jevrejska naselja na Zapadnoj obali preprekom za rešenje višedecenijskog izraelsko-palestinskog sukoba po modelu dve države.

Izrael smatra tu teritoriju spornom i kaže da sudbinu naselja valja rešiti pregovorima koji se već godinama ne vode.

Telo vojnika nađeno je u istom podrčju kao i tela trojice izraelskih tinejdžera koje su palestinski ekstremisti ubili u leto 2014. godine. Taj incident je doveo do 50-dnevnog rata Izraela i Hamasa u pojasu Gaze, u julu i avgustu 2014. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije