PRVI put posle četvrt veka najveći turski grad Istanbul vodi stranka koja nije vladajuća. Trijumf opozicionog kandidata Ekrema Imamoglua (49) pokazuje da su Turci, usred galopirajuće inflacije, sve nezadovoljniji vlašću predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, koji je karijeru počeo upravo kao gradonačelnik ovog grada.

Erdoganov favorit za gradonačelnika Istanbula Binali Jildirim - koji je u ponovljenu izbornu trku posle poništavanja rezultata martovskog glasanja, ušao s blagoslovom turskog predsednika, pretrpeo je ponovo - poraz. Sa 14.000 glasova manje izgubio je martovske izbore, a sada je taj jaz bio mnogo veći, skoro 800.000. Za Erdogana koji je govorio da "onaj ko pobedi u Istanbulu, pobeđuje u celoj Turskoj", poraz u gradu sa 15 miliona duša, mogao bi da bude početak njegovog političkog kraja.

- Čestitam Imamogluu na pobedi - naveo je Erdogan na "Tviteru".

S druge strane, do pre šest meseci Turcima malo poznati Imamoglu, lokalni službenik u Bejlikduzu, distriktu srednje klase u Istanbulu, postao je gradonačelnik privrednog čvorišta koje pokriva 31 odsto nacionalnog BDP. Imamoglu, član sekularne Republikanske narodne partije, obećava da će se boriti protiv korupcije i dubokih razlika u turskom društvu.

Pročitajte još - Imamoglu pobedio na izborima za gradonačelnika Istanbula

On će to činiti u gradu važnom za finansiranje vladajuće partije koja je poslednjih 25 godina kontrolisala Istanbul. Zahvaljujući se pristalicama, istakao je da su glasači "zaštitili reputaciju demokratije u Turskoj, u koju su uprti pogledi celog sveta".

Erdoganova Stranka pravde i razvoja (AKP) izgubila je i u Ankari na lokalnim izborima krajem marta. Poništavanje izbornih rezultata u Istanbulu na zahtev AKP, izazvalo je širom sveta zabrinutost za stanje turske demokratije, kao i strahovanje kako će ta stranka, koja je na vlasti neprekidno od 2002. godine, prihvatiti poraz.

Sada bi, prema rečima Asli Ajdintasbas iz Evropskog saveta za spoljne poslove, poraz mogao da pokrene lančanu reakciju koja bi se mogla završiti prevremenim izborima ove, ili naredne godine.

Pročitajte još - Imamoglu u Istanbulu ponovo u kampanji za gradonačelnika

OSETLjIV TRENUTAK

DA trenutak u kome dolazi poraz vladajuće partije u Istanbulu, za Erdogana nije mogao biti delikatniji. Erdogan nastoji da obnovi tursku privredu pogođenu recesijom, a ove nedelje bi trebalo da se sastane s američkim predsednikom Donaldom Trampom, u nastojanju da se reši diplomatski sukob sa SAD, između ostalog, oko kupovine ruskog protivvazdušnog sistema. SAD su u više navrata tvrdile da sistem S-400 nije kompatibilan s NATO sistemima i upozorile Tursku na sankcije i druge posledice u slučaju kupovine.