Zemljotres jačine 6,7 pogodio je danas okrug Jamagata, na severoistoku Japana, a nakon što je izdato upozorenje od cunamija, prvi talas je pogodio obalu ostrva Avašima, saopštila je japanska Meteorološka služba.


Talas je pogodio i obalu Sakate koja se nalazi u okrugu Jamagata, ali za sada nema podataka o većoj materijalnoj šteti, prenosi Kjodo.


Zemljotres se dogodio oko 22.20 sati po lokalnom vremenu, na dubini od oko 14 kilometara, a kako su pojedini stanovnici rekli nkada nisu osetili toliko jak zemljotres.


Pročitajte još: Tramp sleteo u Tokio nakon zemljotresa u Japanu


Sekretarijat za nuklearne regulative saopštio je da nisu uočene abnormalnosti u nuklearnom kompleksu Kašivazaki Kariva, koji se nalazi u tom okrugu i čijh sedam jedinica nije u funkciju od 2012. godine.


Šef kabineta japanskog premijera Šinzo Abea, Jošhide Suga zjavio je na vanrednoj konferencji za novinare da nema podatke da je bilo problema na nekoj nuklearki u Japanu.


Zbog zemljotresa, koji se smatra jednim od jačih, budući da je u Japanu skala za zemljotrese do 7, bez struje je ostalo skoro 10.000 domaćinastava u dva okruga, dok je železnički saobraćaj obustavljen u okruzima Jamagata, Akita i Džoecu.