Preminuo Alber Roan

Tanjug

sreda, 05. 06. 2019. u 16:22

Преминуо Албер Роан

Albert Roan Foto N.Fifić

Roan je, kao vrhunski diplomata, u funkciji generalnog sekretara Ministarstva inostranih poslova i brojnim međunarodnim funkcijama, učestvovao u oblikovanju spoljne politike Austrije
Dugogodišnji austrijski diplomata, koji je, uz izaslanika UN Martija Ahtisarija, učestvovao u pregovorima o budućem statusu Kosova, Albert Roan (Albert Rohan), umro je, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Austrije.


"Austrija je izgubila jednog od najprofilisanijih diplomata. Za Ministarstvo, i mene lično, Roanova smrt predstavlja gubitak jednog velikog uzora“, istakao je šef austrijske diplomatije Aleksander Šalenberg.


Roan je, kao vrhunski diplomata, u funkciji generalnog sekretara Ministarstva inostranih poslova i brojnim međunarodnim funkcijama, učestvovao u oblikovanju spoljne politike Austrije.


U saopštenju Ministarstva se ističe da je već 1990-tih godina učestvovao u oblikovanju politike prema Balkanu sa ciljem uspostavljanja mira i razvoju evropske perspektive za taj, po Austriju, važan region.


Roan je u diplomatsku službu Austrije ušao 1963. godine, a službovao je, najpre, u ambasadama Austrije u Londonu i Beogradu.


On je 1977. postavljen za šefa kabineta generalnog sekretara UN Kurta Valdhajma u Njujorku.


PROČITAJTE I: NE SLEDE POLITIKU NATO I EU: Austrija i Turska ne proteruju ruske diplomate


Zatim je bio ambasador u Buenos Ajresu i drugim zemljama, a 1996. postavljen je za generalnog sekretara Ministarstva inostranih poslova.


Roan je 2006, uz Ahtisarija, vodio pregovore o budućem statusu Kosova.


Roan potiče iz plemićke porodice koja je imala veze i sa albanskom kraljevskom porodicom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije