AKO je verovati procenama američke investicione banke J.P. Morgan, inače dobrim prognozerima, "bregzit" će se odigrati bez dogovora, Boris Džonson će postati premijer, a nakon toga slede opšti izbori, a potom još jedno odlaganje izlaska Britanije iz EU do kraja godine!

Izlazak Britanije iz EU bez sporazuma je značajno "porastao" - sa 15 na 25 procenata.

Banka J.P. Morgan je takođe povećala verovatnoću produženja roka iz člana 50 Lisabonskog sporazuma, o napuštanju Unije, na 60 odsto sa ranijih 50 procenata, a istovremeno je smanjila verovatnoću izlaska zemlje iz EU pod uslovima iz sporazuma o "bregzitu" premijerke Tereze Mej na 15 odsto sa prethodnih 35 odsto.


PROČITAJTE JOŠ - Boris Džonson: Kopilad vode EU


Glavni ekonomista ove banke Malkolm Bar naveo je u dopisu upućenom danas klijentima da je njihov osnovni scenario sledeći:

- Boris Džonson postaje premijer početkom septembra na platformi "ako moramo idemo bez sporazuma". EU odbija njegov glavni zahtev - uklanjanje zaštitnog mehanizma iz Sporazuma o povlačenju. Donji dom parlamenta pokreće zakonodavni proces kako bi prisilio Džonsona da traži produženje člana 50, a Džonson saziva opšte izbore u nastojanju da dobije podršku za svoj pristup - naveo je Bar u dopisu klijentima. - Ujedinjeno Kraljevstvo i EU postižu dogovor da produže član 50 do kraja decembra kako bi se omogućilo održavanje opštih izbora, nakon čega bi usledili pregovori.