POBUNA ŽUTIH PRSLUKA U FRANCUSKOJ: I oči gube u protestima

G. ČVOROVIĆ

10. 02. 2019. u 20:30

ПОБУНА ЖУТИХ ПРСЛУКА У ФРАНЦУСКОЈ: И очи губе у протестима

KRV Demonstracije u Francuskoj

Pobuna "Žutih prsluka" u Francuskoj dobija na zamahu. Gnev posle teških povreda među demonstrantima

PARIZ - OD STALNOG DOPISNIKA "NOVOSTI"


PROTEST "žutih prsluka" i dalje bukti Francuskom. Ne pomaže ni nacionalni dijalog koji je pokrenuo predsednik Emanuel Makron. Pobunjene građane u ovom trenutku podržavaju dve trećine naroda. Ankete pokazuju da je 64 odsto ispitanih na njihovoj strani. Zbog "prsluka", ozbiljno su zategnuti i diplomatski odnosi sa vladom u Rimu, koja je na strani pobunjenih građana.

Mnogi građani bili su danas ogorčeni posle tragične epizode ispred zgrade skupštine, u kojoj je tridesetogodišnjak, vodoinstalater Sebastijan M. iz pariskog predgrađa Aržentej, ostao gotovo bez cele šake, kada je pokušao da ukloni šok-bombu, dok je fotografisao protest "žutih prsluka". Takođe je povređen i po licu.

U javnosti se istovremeno vodi velika polemika oko oružja s novom vrstom gumenih metaka koji mogu da izazovu ozbiljne povrede. Pre dve nedelje, jedan od vođa "žutih prsluka" Žerom Rodrigez je tako ostao bez oka na pariskom Trgu Bastilja. Policajci, međutim, ističu da neće imati čime da se brane ako im to oružje bude zabranjeno. Svojom odlukom, državni savet je stao na njihovu stranu.

I juče je nastavljen bunt. U Lionu je organizovana akcija građanske neposlušnosti, tako što su blokirani putevi u gradu i oko njega. Saobraćaj je usporen takozvanom akcijom "puž", u okviru koje se pripadnici pokreta veoma usporeno voze ulicama, praveći iza sebe dugačke kolone.

PROČITAJTE I:Pariz: Žuti prsluci osuđuju nasilje,krive policiju

Vlasti su saopštile da je u nedelju uhapšen i napadač koji je tokom manifestacija dan ranije u Parizu, u blizini Ajfelove kule, zapalio vozilo vojne antiterorističke misije. Pripada, kako je istakao ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastaner, anarhističkom pokretu, a zapalio je i luksuzni "porše" koji mu se našao na putu.

Na protestima koji već tri meseca traju u francuskim gradovima, u subotu se po 13. put okupilo više desetina hiljada ljudi. Prema podacima policije, bilo je ukupno 51.400 protestanata, od čega 4.000 u Parizu. Na kraju je, po običaju, došlo do sukoba sa snagama reda, a naročito žestoko je, osim u prestonici, bilo i u Lionu. U Parizu je uhapšeno 45 ljudi, a najradikalniji su privođeni i u drugim gradovima.

GAĐAJU I DECA

U Monpeljeu je priveden i dvanaestogodišnji dečak, koji je kamenom iz praćke gađao prefekturu u Monpeljeu. Ciljao je, kaže, prozore, ali i policijski dron koji je leteo u blizini. Inače je redovno na protestima. Predat je uveče ocu, a uskoro ga čeka poziv sudije za decu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

bager

11.02.2019. 12:19

@deda - Za manje od ovog su Sadama i Kadafija proglasili diktatorima'' unistili zemlje poubijali na stotine hiljada nevinih samo da bi se docepali njihovog prirodnog bogatstva,,ali eto kad je kod njih to se zove onda demokracija

Ivan Zgrozeni

10.02.2019. 22:10

Pogledajte pazljivo fotografiju. Tip na slici je fenomen. Njemu je krv tekla od gore na dole. Ili je dubio na glavi kada je povredjen. Obzirom da i ove proteste finansira Soros izgleda da koriste iste trikove kao u Sarajevu na pijaci ili u Racku.

e

11.02.2019. 11:44

dok ne padne bastilja nema promena, a to znaci, prvo ukloniti sorose i gamad koja pljacka teglecu marvu pa tek onda njihove poltrone, zmija se tuce u glavu