TRGOVINSKI RAT USPORIO KINU : Najmanji privredni rast u tri decenije

Tanjug

21. 01. 2019. u 23:33

Uticaj američkih tarifa na privredni rast Kine bio je ograničen, ali kineska ekonomija trpi zbog narastajućeg globalnog trenda kontrole uvoza tvrde iz Državne kancelarije za statistiku

ТРГОВИНСКИ РАТ УСПОРИО КИНУ : Најмањи привредни раст у три деценије

Depositphotos

Kina je danas zvanično saopštila da je u 2018. godini njen privredni rast iznosio 6,6 odsto, što je najsporiji tempo od 1990. godine.

Godinu ranije, kineski ekonomski rast bio je 6,9 procenata.

Pročitajte još: Tramp najavio da će Kina ukinuti carine na automobile uvezene iz SAD

Ovakav podatak su očekivali mnogi širom sveta zbog tekućeg trgovinskog spora Pekinga sa Vašingtonom, njegovim najvećim trgovinskim partnerom, izveštava Rojters.

Rast kineskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u četvrtom kvartalu bio je 6,4 odsto na godišnjem nivou, što odgovara očekivanjima. To je nešto slabije u odnosu na međugodišnji rast od 6,5 procenata u trećem kvartalu 2018.

Pročitajte još:OBRT U TRGOVINSKOM RATU: Kina odustala od uvoza nafte i gasa iz SAD

Ipak, u poslednjem lanjskom tromesečju među zvaničnim ekonomskim podacima izdvaja se nekoliko svetlih tačaka.

Industrijska proizvodnja je u decembru porasla za 5,7 posto u odnosu na isti mesec prethodne godine, što je blago iznad rasta od 5,4 odsto zabeleženog u novembru, a takođe je više od prognoze ekonomista koji su procenili da će iznositi 5,3 procenta.

Promet u maloprodaji je takođe povećan za 8,2 odsto u decembru, ataj pokazatelj se podudara sa prognozom analitičara i predstavlja ubrzanje u odnosu na zabeleženih 8,1 odsto u novembru.

Uticaj američkih tarifa na privredni rast Kine bio je ograničen, ali kineska ekonomija trpi zbog narastajućeg globalnog trenda kontrole uvoza, volatilnosti na finansijskim tržištima i smanjenja investicione potrošnje, izjavio je komesar Državne kancelarije za statistiku, Ning Đidže.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

i sve to ima neverovatno,dobru stranu!?

22.01.2019. 08:39

Stani,udahni duboko i pogledaj oko sebe.Pazljivo analiziraj,ispitaj,gde si gresio a gde si bio u pravu?Na svetu ima i drugih,koji su mozda bolji od tih koje si decenijama,astronomskim sumama podupirao i,prosto ih gurao u "procvat".Duguju ti neverovatne sume novca.Za njih i u njihovo ime,doveo si svog coveka,ponovo,do robovlasnickog stanja.Naravno,na "lep,perfidan,moderan nacin".Pogledaj oko sebe,i proceni,koliko si svega toga,unistio napretkom?A celo vreme,dok tudjina mazis,sa komsijama,svadja..

uhapsite semafor

22.01.2019. 10:48

el to kina prdnula u cabar?uskoro ce i rusija da zvanicno prizna pad svoje ekonomije a i svega ostalog!ce si padne jedno tepanje i kod jednih i kod drugih!