Bugarska kupuje lovce F-16 od SAD

NovostiOnline

09. 01. 2019. u 20:15

Бугарска купује ловце Ф-16 од САД
Vlada Bugarske odobrila je plan za početak pregovora o kupovini borbenih aviona kompanije „Lokid Martin“ F-16 od SAD, kako bi zamenila svoju flotu ruskih lovaca „mig-29“
Vlada Bugarske odobrila je plan za početak pregovora o kupovini borbenih aviona kompanije „Lokid Martin“ F-16 od SAD, kako bi zamenila svoju flotu ruskih lovaca „mig-29“, izjavio je danas ministar odbrane Krasimir Karakačanov.

„Vlada je predložila Parlamentu da joj dozvoli da počne pregovore sa SAD u cilju nabavke novih ratnih aviona“, rekao je Karakačanov, prenosi Rojters.

Iz Ministarstva je ranije saopšteno da Americi nisu potrebne nove dozvole i sporazumi kako bi Bugarskoj dostavili avione uz odgovarajuća odobrenja i naoružanje, što nije bio slučaj sa ponudama iz Švedske i Italije, prenosi RTS.

PROČITAJTE JOŠ: AMERIKA NE DA F-16: Izrael poništava ugovor o prodaji aviona Hrvatskoj

Bela kuća je juče saopštila da je američka Vlada spremna da radi sa bugarskom Vladom u postizanju dogovora, koji će biti u skladu sa bugarskim budžetom i operativnim zahtevima.

PROČITAJTE JOŠ: SUMNjA SE NA KORUPCIJU TEŠKU MILIJARDU DOLARA: Američki Kongres pozvan da otvori istragu o hrvatskoj nabavci aviona

„Verujemo da F-16 pruža Bugarskoj najbolju moguću kombinaciju cene i sposobnosti, kao i podudaranje sa drugim vazdušnim snagama NATO-a“, poručeno je iz Bele kuće.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Cica

09.01.2019. 21:13

Zasto kod Rusa ne kupe bolje i jeftinije avione za koje vec imaju obucene pilote? Trta, vazali mogu da pazare jedino kod gazde. Zivela americka demokratija.

Шатор

09.01.2019. 21:26

Треба да видимо са њима да нам продају те своје за што мању цијену и модернизујемо са Русима до нивоа 4+. Руси су им давали добре машине за џ док су били глупи (комунисти).

deda

10.01.2019. 10:22

Tako Amerika smisljeno radi prvo naredi EU da ih prime onda automatski u Nato pa im onda prodaju svoje starudije za debele pare i zaduze ih da ni praunuci nemogu dugove da otplate a te skljopocije su vec za staro gvozdje.