Vlada Bugarske odobrila je plan za početak pregovora o kupovini borbenih aviona kompanije „Lokid Martin“ F-16 od SAD, kako bi zamenila svoju flotu ruskih lovaca „mig-29“, izjavio je danas ministar odbrane Krasimir Karakačanov.

„Vlada je predložila Parlamentu da joj dozvoli da počne pregovore sa SAD u cilju nabavke novih ratnih aviona“, rekao je Karakačanov, prenosi Rojters.

Iz Ministarstva je ranije saopšteno da Americi nisu potrebne nove dozvole i sporazumi kako bi Bugarskoj dostavili avione uz odgovarajuća odobrenja i naoružanje, što nije bio slučaj sa ponudama iz Švedske i Italije, prenosi RTS.

PROČITAJTE JOŠ: AMERIKA NE DA F-16: Izrael poništava ugovor o prodaji aviona Hrvatskoj

Bela kuća je juče saopštila da je američka Vlada spremna da radi sa bugarskom Vladom u postizanju dogovora, koji će biti u skladu sa bugarskim budžetom i operativnim zahtevima.

PROČITAJTE JOŠ: SUMNjA SE NA KORUPCIJU TEŠKU MILIJARDU DOLARA: Američki Kongres pozvan da otvori istragu o hrvatskoj nabavci aviona

„Verujemo da F-16 pruža Bugarskoj najbolju moguću kombinaciju cene i sposobnosti, kao i podudaranje sa drugim vazdušnim snagama NATO-a“, poručeno je iz Bele kuće.sputniknews.com