Bregzit, razvod bez dogovora

I. STANOJEVIĆ

17. 10. 2018. u 06:00

EU ponovo o odlasku Velike Britanije. Brisel sada poručuje da ima plan B

Брегзит, развод без договора

Britanija podeljena oko EU AP Photo

NA dnevnom redu lidera članica EU, u sredu u Briselu, ponovo se nalazi procena situacije oko izlaska Velike Britanije iz Unije. Evropa treba da utvrdi dalju strategiju svog delovanja. Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk poručuje da se EU priprema i za plan B, to jest za scenario u slučaju da je London napusti bez postignutog dogovora.

- Ukoliko se to i dogodi, ne sme da utiče na nastojanje da se uloži maksimalni napor za dolaženje do dogovora najboljeg za sve strane - upozorava Tusk.

Mejova je u utorak pozvala svoj tim da se mobiliše uoči briselskog samita, uz poruku da "pregovori o razdruživanju ulaze u ključnu fazu". Ona je istakla nadu da će EU odblokirati pregovore, trenutno "pod katancem" zbog granice između Republike Irske i Severne Irske, koja je deo Velike Britanije.

"Iz penzije" se, kako je to formulisao, javio Najdžel Farel, jedan od najvatrenijih zagovornika "bregzita", lider Nezavisne partije Velike Britanije (UKIP), i najavio da će se vratiti "u igru, zabrinut zbog činjenice da su britanski lideri udarili u zid". On je na skupu grupe "Izlazak znači izlazak", izneo bojazan da se "bregzit" neće ni dogoditi.

Nemačka kancelarka Angela Merkel istakla je da Berlin želi da se razdruživanje Velike Britanije, u martu iduće godine, sprovede kako treba. Ona je, međutim, istakla, da njena vlada ne želi da se to dogodi po svaku cenu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

RacaVračar

17.10.2018. 08:23

Baba dala banku ,da uđe u kolo ...a sad bi dala i tri da izađe !!!