Bregzit ipak skuplji od najavljenog

I. Stanojević

16. 01. 2018. u 21:15

Брегзит ипак скупљи од најављеног

Foto AP/Tviter Autobus koji je postao simbol "Bregzita" i njegovo zaštitno lice Boris DŽonson

Britanci potcenili cenu odlaska iz Evropske unije, članice u strahu od uvećavanja troškova. Od u kampanji procenjenih 350 miliona funti nedeljno, sada se barata sa 438 miliona

BRITANSKI ministar spoljnih poslova Boris DŽonson - uoči današnjeg glasanja o izlasku iz EU u Donjem domu Parlamenta - tvrdi da je cena "bregzita" koju nedeljno plaćaju Britanci procenjena na 350 miliona funti, mnogo manja od realne. DŽonson je u utorak istakao da će bruto davanje porasti na 438 miliona funti svake nedelje sve do marta iduće godine kad Britanija treba zvanično da izađe iz EU, pošto tada ističe rok od dve godine otkako je premijerka Tereza Mej pokrenula proceduru izlaska.

Pročitajte još: EU: Kraj tranzicionog perioda posle Bregzita do kraja 2020.

Na autobusu kojim su pristalice "bregzita" svojevremeno obilazile Veliku Britaniju u kampanji koja je prethodila tom potezu Mejove, bilo je istaknuto da London nedeljno šalje Briselu 350 miliona funti.

- Na autobusu je bila "ispisana greška". Loše smo procenili količinu novca kojim bismo mogli da raspolažemo, jer nismo uračunali sumu koju London dobija od EU, kroz subvencije i fondove - rekao je DŽonson.

Pročitajte još: Cenjkanje oko Bregzita: Britanija nudi više novca EU?

I dok London sumira izdatke, članice EU izvode računice koliko će više novca morati da ubacuju u gladnu briselsku kasu, sad kad iz jedne "slavine" još jedva kaplje. Najviše glavobolje ima Nemačka, jer bi takozvani tvrdi, ili "hladni bregzit", koji bi značio da Velika Britanija napusti EU bez trgovinskog sporazuma, mogao da izazove gašenje više hiljada radnih mesta kod nemačkih snabdevača automobilske industrije, pokazuje studija revizorsko-konsultantske firme "Dilojt".

Čak oko 42.500 radnih mesta u Nemačkoj zavisi od veza između dobavljača auto-delova i Britanaca. Nemački proizvođači delova ostvarili su 2016. godine 16,9 milijardi evra prihoda od prodaje komponentama za proizvodnju automobila u Velikoj Britaniji.

Od ukupno izvoza automobila u svetu 15 odsto ili 19 milijardi evra ide u Veliku Britaniju, što nemački izvoz automobila u ovu zemlju čini verovatno najvažnijim elementom nemačkog celokupnog trgovinskog sistema.

KAFA INDEKS

EU građane košta manje od jedne šolje kafe dnevno iako postoje razlike koliko Evropljani iz različitih zemalja plaćaju EU. Nemce EU košta 0,84 evra po osobi na dan, upola manje nego građane Luksemburga koji za Uniju izdvajaju 1,57 dnevno. Bugari su najbolje prošli i plaćaju svega 0,18 evra dnevno što je manje od cene petine šoljice kafe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)