SPORAZUM GASPROMA I OMV: Rusija snabdeva Austriju gasom do 2040.godine

Tanjug

05. 06. 2018. u 18:31

Direktori Gasproma i OMV-a, Aleksej Miler i Rajner Zele, potpisali su u Beču, u prisustvu predsednika Rusije Vladimira Putina i austrijskog kancelara Sebastijana Kurca, produženje sporazuma o isporukama gasa iz Rusije u Austriju do 2040.godine

СПОРАЗУМ ГАСПРОМА И ОМВ: Русија снабдева Аустрију гасом до 2040.године

Foto Arhiva VN

Direktori Gasproma i OMV-a, Aleksej Miler i Rajner Zele, potpisali su danas u Beču, u prisustvu predsednika Rusije Vladimira Putina i austrijskog kancelara Sebastijana Kurca, produženje sporazuma o isporukama gasa iz Rusije u Austriju do 2040.godine.

Gasprom i OMV sinoć su proslavile 50 godina od potpisivanja prvog sporazuma o isporukama ruskog gasa, a aktuelni sporazum važio bi do 2028.godine.

OMV je, u saopštenju, posle potpisivanja, izrazila uverenje da će potrošnja gasa u Evropi rasti, zamenom elektrana na ugalj efikasnijim elektranama na gas.

"Istovremeno će proizvodnja u Evropi biti sve manja, kao što se pokazalo u Holandiji", upozorava OMV, dodajući da je Međunarodna agencija za energetiku (IEA) prognozirala da će potražnja za gasom u Evropi do 2030.porasti za više od 20 odsto.

"Danas potpisani sporazum je dalji dokaz za rastuću potrebu za uvozom gasa u Austriji, kao i generalno u Evropi, potrebu koju je Gasprom spreman da pokrije. Realizacjom projekta Severni tok 2 isporuke gasa ćemo u korist potrošača učiniti još pouzdanijim", rekao je Miler.

"EU mora 2030.više od 80 odsto svojih potreba za gasom da uvozi. Produženjem sporazuma dajemo značajan doprinos obezbeđivanju snabdevanja Austrije i drugih evropskih zemalja imajući u vodu rastuću potražnju I dajemo doprinos smanjenju CO2 emisiji", istakao je Zele.

Zele i Miler su ocenili da potpisivanje sporazuma predstavlja ogroman korak u obezbeđivanju buduće energetske sigurnosti Austrije i Evrope.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije